Το επιφανειακό όζον στις πόλεις αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Η καθημερινή έκθεση στο επιφανειακό όζον των πόλεων αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Το νέφος στο Πεκίνο έχει εξαφανίσει τον γαλανό ουρανό. Image: Supplied

ν

Η ΕΚΘΕΣΗ ενός ανθρώπου σε καθημερινή βάση στο όζον που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης (όχι ψηλά στην ατμόσφαιρα), ιδίως στις πόλεις, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άνα Βισέντο-Καμπρέρα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στη Βέρνη της Ελβετίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal. Στην έρευνα συμμετείχε η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το επιφανειακό όζον είναι ένα αέριο που υπάρχει συχνά στα αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα και το οποίο σχηματίζεται όταν οι αέριοι ρύποι αντιδρούν με το φως του ήλιου.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης ‒με βάση δεδομένα από 406 πόλεις 20 χωρών‒ δείχνουν ότι περισσότεροι από 6.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποφεύγονται, αν εφαρμόζονταν αυστηρότερα μέτρα για την ποιότητα του αέρα με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Τα σημερινά επίπεδα ασφαλείας για το όζον είναι 100 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 120 μg/m3 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 140 μg/m3 σύμφωνα με τις ΗΠΑ και 160 μg/m3 σύμφωνα με την Κίνα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού στις αστικές περιοχές εκτίθεται σε επίπεδα ρύπανσης πάνω από τα όρια του ΠΟΥ.

Η αρχή έγινε το Δεκέμβριο του 1952 στο Λονδίνο, όπου 4.000 άνθρωποι πέθαναν από το νέφος, ενώ άλλοι 100.000 υπέστησαν αναπνευστικές βλάβες από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και την καπνιά από σόμπες και τζάκια. Περισσότεροι από 6.000 πέθαναν τους επόμενους μήνες εξαιτίας του καπνού, έως ότου η κυβέρνηση άλλαξε τις πρακτικές και τους κανονισμούς με την Πράξη Καθαρού Αέρα το 1956 (Clean Air Act 1956).
ν

The science of smog – Kim Preshoff | TED-Ed
ν

ν

 


Translate this post