Ο πρώτος πολίτης ρομπότ της Σαουδικής Αραβίας (vid)

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Σαουδική Αραβία χορήγησε, για λόγους εντυπωσιασμού, υπηκοότητα σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ που ονομάζεται Σοφία.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ, αλλά και «τρομακτική» είναι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να χορηγήσει υπηκοότητα σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση. Το ανθρωποειδές ρομπότ ονομάζεται Σοφία και έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία του Χονγκ Κονγκ “Hanson Robotics” βάσει της εικόνας της Όντρεϊ Χέμπορν.
Η “Σοφία” μίλησε σε διάσκεψη στο Ριάντ για να εκφράσει τις ευχαριστίες της που της δόθηκε η ιθαγένεια, μια κίνηση την οποία περιέγραψε ως «ιστορική». Επίσης, το ρομπότ χλεύασε τον Έλον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο δημοσιογράφος που της έκανε τις ερωτήσεις είχε «διαβάσει πάρα πολύ Έλον Μασκ», απαντώντας στις ανησυχίες του για τα ρομπότ.
Ο Έλον Μασκ είχε πει πως είναι πιο πιθανό να αρχίσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος από την τεχνητή νοημοσύνη παρά από τη Βόρεια Κορέα.
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που προκαλεί το βίντεο εκδήλωσης, όπου το ρομπότ μιλά και απαντά σε ερωτήσεις σαν κανονικός ομιλητής. Συναισθήματα παράξενα, αλλά και φόβου για το μέλλον που μας περιμένει.

ν

ν

Πάντως, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να δοθεί υπηκοότητα σε ένα ρομπότ, την οποία μερικοί περιγράφουν ως «παράξενη» και άλλοι μιλούν για τον «Terminator σε πραγματικό χρόνο».
Μιλώντας στο συνέδριο, η “Σοφία” πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτή τη μοναδική διάκριση. Είναι ιστορικό να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που του αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη». Και συνέχισε να εξηγεί τις ελπίδες της για τα ρομπότ στο μέλλον, λέγοντας ότι θέλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.
Τον Μάρτιο του 2016, ο Ντέιβιντ Χάνσον, δημιουργός της “Σοφίας”, ρώτησε το ρομπότ: «Θέλεις να καταστρέψεις τους ανθρώπους; … Παρακαλώ, πες όχι». Ανησυχητικά, η “Σοφία” απάντησε: «Εντάξει. Θα καταστρέψω τον άνθρωπο».

ν

ν

Φαίνεται ότι ο Ντέιβιντ Χάνσον, όταν προγραμμάτιζε το ρομπότ, ξέχασε να ενσωματώσει σε αυτό τους τρεις νόμους της ρομποτικής που θέσπισε ο Ισαάκ Ασίμωφ στο διήγημά του “Runaround” (1942). Οι νόμοι είναι οι εξής:
1. Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον.
2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.
3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.
Σε μεταγενέστερα μυθιστορήματα του Ασίμωφ, στη θέση της φράσης «ανθρώπινο ον» μπήκε η λέξη «ανθρωπότητα», οπότε ανάλογα άλλαξαν ο δεύτερος και ο τρίτος νόμος.
Πολλοί φοβούνται ότι τα ρομπότ θα ξεπεράσουν κάποια στιγμή σε νοημοσύνη τον άνθρωπο και θα τον καταστήσουν υποχείριό τους. Οι φόβοι αυτοί είναι μάλλον αδικαιολόγητοι. Υπάρχει καλύτερο ρομπότ από τον ίδιο τον άνθρωπο;

 


Translate this post