ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων μόλις που τα βγάζει πέρα

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες έφθασε το 64% τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

ν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από τους μισούς Έλληνες, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μόλις που τα βγάζουν πέρα.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες έφθασε το 64% τον Ιανουάριο του 2019, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018.
Την ίδια ώρα το 85% των Ελλήνων δεν μπορεί να κάνει αποταμίευση, ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 12% των ερωτηθέντων κρίνει αρκετά πιθανή την αποταμίευση λόγω καλυτέρευσης της οικονομικής κατάστασης μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ πολύ πιθανή το 1%.
Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες που ήταν σε θέση να κάνουν κάποια αποταμίευση, οποιουδήποτε μεγέθους, αποτελούσαν, για τον Ιανουάριο, το 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10%, από 12%, που υπολογίζονταν τον Δεκέμβρη του 2018.
Σημαντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι το 11% (λιγότεροι κατά δύο μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του για να τα βγάλει πέρα.
ν

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Την ίδια ώρα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο ή θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, που αφορούν έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη κ.ά.
Τέλος, το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο, ενώ μόλις το 0,9% και 9.5% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας, ή σε εργασίες βελτίωσης-ανακαίνισης των χώρων του, τον επόμενο χρόνο (από 1,9% και 10,9% αντίστοιχα τον Οκτώβριο).
ν

 


Translate this post