Νέο γαλλικό veto στην ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύνοδος Κορυφής: Η Γαλλία μπλόκαρε την ένταξη Σκοπίων και Τιράνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η διαδικασία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν θεωρεί ότι τα δύο πιο καθυστερημένα κράτη των Βαλκανίων είναι έτοιμα να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Image: Supplied

ν

ΓΑΛΛΙΑ και Γερμανία, Μακρόν και Μέρκελ, λαμβάνουν θέσεις μάχης για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, με το Βερολίνο να έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα.

Η άρνηση της Γαλλίας να δώσει το πράσινο φως για Σκόπια και Αλβανία, δημιούργησε μια κατάσταση όπου η Γαλλία μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία βρέθηκαν απέναντι στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Η Αμελί Ντε Μοντσαλάν, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, είπε πως η χώρα της δεν θα εγκρίνει νέα διεύρυνση πριν μεταμορφωθεί ριζικά όλη η διαδικασία.

Την ίδια ώρα πηγή από τη γαλλική προεδρία ανέφερε πως αυτές οι χώρες θα είναι κάποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι πολύ νωρίς για έναρξη της διαδικασίας.

Η Γαλλία αρνήθηκε να δεχτεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει έγκριση μόνο για τα Σκόπια, αφήνοντας απέξω την Αλβανία σε αυτό το στάδιο, όταν έπεσε στο τραπέζι και αυτή η πρόταση.
ν

Η Γαλλία αρνείται στη Γερμανία, μετά την κατάκτηση της Ελλάδας, να επεκτείνει την κυριαρχία της και στα υπόλοιπα μικρά κράτη των Βαλκανίων. Image: Supplied
ν

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Επικεφαλής του μετώπου των διαφωνούντων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Σκοπίων και των Τιράνων τέθηκε η Γαλλία κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Οι «28» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις δύο βαλκανικές χώρες μετά από δύσκολες και σε μάκρος συζητήσεις – το Γαλλικό Πρακτορείο, πάντως, επισημαίνει ότι το Παρίσι φαίνεται να είναι μόνο του σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, ενώ για τα Τίρανα σχηματίζει συμμαχία με την Ολλανδία και τη Δανία.

Να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών.

Η διεύρυνσή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες της Γαλλίας, γι’ αυτό και ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να υποστηρίζει ότι η ίδια η ενταξιακή διαδικασία απαιτεί αναθεώρηση και μεταρρύθμιση, μιας και μέχρι σήμερα είναι «αναποτελεσματική και απογοητευτική». Μέχρι λοιπόν να συμβεί αυτό, Σκόπια και Τίρανα πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με το Παρίσι.
ν

Μακρόν εναντίον Μέρκελ για τα… μάτια των Σκοπίων | euronews (στα ελληνικά)
ν

ν

 


Translate this post