Ελληνική υπηκοότητα σε ξένους που αγοράζουν ακίνητα αξίας 2 εκατ. ευρώ

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ελληνική υπηκοότητα θα μπορούν να λάβουν πολίτες τρίτων χωρών εφόσον αποκτούν στην Ελλάδα ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

ν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ υπηκοότητα θα μπορούν να λάβουν πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν στην Ελλάδα ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ και καθίστανται μόνιμοι κάτοικοι, καθώς η κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στον κλάδο του real estate, πέραν του προγράμματος της «χρυσής βίζας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» θεσπίστηκε το 2013 και προβλέπει τη χορήγηση όχι υπηκοότητας, αλλά πενταετούς άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Με τον νόμο 4605/2019 τον περασμένο Μάρτιο, η «χρυσή βίζα» επεκτάθηκε και σε όσους επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ μελετά τη χορήγηση κινήτρων έτσι ώστε φυσικά και νομικά πρόσωπα να επιλέγουν την Ελλάδα ως φορολογική κατοικία, ως τόπο όπου θα φορολογείται δηλαδή το παγκόσμιο εισόδημά τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, θα χορηγείται ελληνική υπηκοότητα σε πολίτη τρίτης χώρας που αποκτά κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

Την ελληνική υπηκοότητα θα μπορεί να λάβει πολίτης τρίτης χώρας ακόμη και εάν έχει αποκτήσει την ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ μέσω νομικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο. Ο ίδιος θα πρέπει, επίσης, να καθίσταται μόνιμος κάτοικος Ελλάδας με κατοικία αγοραίας αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ και να καταβάλλει ετησίως τουλάχιστον 50.000 ευρώ ως έξοδα συντήρησης της κατοικίας.

Προκειμένου να αποφευχθούν απάτες, το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας.

Ειδικότερα, για να χορηγηθεί η υπηκοότητα, θα πρέπει το τίμημα της ακίνητης περιουσίας να καταβληθεί ολοσχερώς και κατά την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς. Το τίμημα θα καταβάλλεται με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με κατάθεση τραπεζικού εμβάσματος στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Ο λογαριασμός πρέπει να τηρείται σε ελληνική τράπεζα ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον, σχεδιάζεται να τεθεί όριο στον αριθμό των πολιτογραφήσεων που θα επιτρέπονται κάθε χρόνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι 200 ετησίως.

Αίτηση για τη λήψη ελληνικής υπηκοότητας θα μπορούν να υποβάλλουν και οι άμεσοι συγγενείς του αρχικού αιτούντος. Για τους μεν συζύγους θα προβλέπεται να υποβάλλουν ταυτόχρονα αίτηση, ενώ για τα παιδιά και τους γονείς τους η αίτηση θα επιτρέπεται να υποβάλλεται αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολιτογράφησης του πολίτη τρίτης χώρας.
ν

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Κύπρος, η Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία και η Ολλανδία είναι οι τέσσερις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα πολιτογράφησης σε επενδυτές ακινήτων που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Μάλιστα, το πρόγραμμα που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με αυτό της Κύπρου.

Ειδικότερα, στην Κύπρο το ελάχιστο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας για την απόκτηση διαβατηρίου είναι τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχει η απαίτηση να καθίσταται ο αιτών μόνιμος κάτοικος.

Θεωρείται μια σχετικά γρήγορη διαδικασία, καθώς μέσα σε έξι μήνες μπορεί ο αιτών να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια.

Στην Κύπρο πρόσφατα τέθηκε πλαφόν έκδοσης 700 διαβατηρίων κατ’ έτος, προκειμένου να αμβλυνθούν οι σχετικές αντιδράσεις.

Στην Ολλανδία, απαιτείται επένδυση σε ακίνητα ύψους τουλάχιστον 1,25 εκατ. ευρώ προκειμένου αρχικά ο πολίτης τρίτης χώρας να λάβει άδεια διαμονής και ύστερα από πέντε χρόνια επιτρέπεται να του χορηγηθεί και ολλανδικό διαβατήριο.

Στη Μάλτα, προϋπόθεση είναι κάποιος να αγοράσει ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 350.000 ευρώ ή να μισθώσει ακίνητο με ετήσιο ενοίκιο τουλάχιστον 16.000 ευρώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Επίσης, απαιτείται να επενδύσει τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε άυλους τίτλους. Επίσης, οι αιτούντες θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται ελάχιστη επένδυση 2 εκατ. στερλινών προκειμένου μετά πέντε χρόνια να αιτηθεί κάποιος την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας.

Στη Βουλγαρία, το ελάχιστο ύψος επένδυσης για την απόκτηση ιθαγενείας, χωρίς μάλιστα απαιτήσεις διαμονής, είναι 1 εκατ. λεβ ή περίπου 511.000 ευρώ.
ν

 


Translate this post