Έρχονται 20.000 διαταγές πληρωμής για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι τράπεζες πατούν μαζικά το κουμπί των πλειστηριασμών για κόκκινα στεγαστικά δάνεια με εγγύηση πρώτες κατοικίες αξίας από 40.000 έως και 80.000 ευρώ.

ν

ΠΟΔΑΡΙΚΟ κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, που ως γνωστόν είναι «προστάτιδα» της μεσαίας τάξης, με τις τράπεζες να ετοιμάζονται να στείλουν διαταγές πληρωμής σε 15.000-20.000 «κόκκινους» δανειολήπτες, που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή πτώχευσαν είτε επειδή τα χρήματα που παίρνουν ίσα που τους φτάνουν για να ζήσουν.

Οι διαταγές πληρωμής θα σταλούν τον Οκτώβριο σε φτωχούς δανειολήπτες που έχουν βάλει εγγύηση την πρώτη κατοικία με αξία που ξεκινά από τις 40.000 ευρώ και φθάνει έως και τις 80.000 ευρώ.

Γιατί γίνεται αυτό;

Διότι υπάρχουν ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες και όμιλοι ‒συνολικά 17 τον αριθμό‒ οι οποίοι χρωστούν στις τράπεζες 10,5 δισ. ευρώ!

Οι τράπεζες, που έχουν μεταβληθεί σε κουφάρια, επειδή δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα αυτά από τους μεγαλοκαρχαρίες, στοχεύουν στο πορτοφόλι του κοσμάκη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Οι πλειστηριασμοί, όπως αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο Euro2day.gr, αναμένεται να «πάρουν φωτιά», ανεξαρτήτως αξίας των ακινήτων αλλά και του ύψους του δανείου, από τον Ιανουάριο του 2020. 

Το μπαράζ των 15.000-20.000 διαταγών πληρωμής κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία του Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» προς τους δανειολήπτες, με στόχο να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, το 80% των δανειοληπτών που θα πάρουν το «ραβασάκι» τον επόμενο μήνα πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο πλαίσιο προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τις 150.000 δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο το οποίο φέρει ως εγγύηση την 1η κατοικία, τα 2/3, δηλαδή 100.000, θα ρυθμίσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου πλαισίου προστασίας.

Το μέτρο αφορά και όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στον παλαιό νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικασθεί η υπόθεσή τους.
ν

 


Translate this post