Παράξενη λαμπερή ουσία στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τι είναι ή πώς βρέθηκε εκεί η λαμπερή ουσία που ανακάλυψε το κινεζικό σεληνιακό ρόβερ Yutu-2.

Η κινεζική διαστημική υπηρεσία περιέγραψε το εύρημα ως «μια ζελατινώδη ουσία με μια μυστηριώδη λάμψη στο κέντρο του κρατήρα». Πηγή: YouTube

ν

ΚΑΝΕΝΑΣ επιστήμονας δεν έχει ακόμη ιδέα τι είναι η ζελατινώδης ουσία με το παράξενο γυαλιστερό χρώμα, που βρήκε προ ημερών το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης.

Το ρόβερ του σκάφους Chang’e-4 έπεσε τυχαία πάνω στο περίεργο υλικό και αμέσως οι Κινέζοι χειριστές του στο Πεκίνο τού έδωσαν εντολή να αναβάλει άλλες προγραμματισμένες δραστηριότητες του, προκειμένου να εστιάσει τα όργανά του στην απρόσμενη ανακάλυψη.

Το υλικό, που βρίσκεται στον πυθμένα ενός μικρού πρόσφατου κρατήρα, ξεχωρίζει αισθητά από άποψη σχήματος, υφής και χρώματος σε σχέση με το γύρω σεληνιακό περιβάλλον του.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια εξήγηση περί τίνος πρόκειται, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα από τους Κινέζους κάποια φωτογραφία του υλικού. Σύμφωνα με μια εκδοχή, είναι λιωμένο γυαλί που δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στο φεγγάρι.
ν

Το ρομποτικό όχημα Yutu-2, μέρος του σεληνιακού σκάφους Chang’e-4, στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Image: Supplied
ν

Η κινεζική ανακάλυψη θύμισε την έκπληξη και την έξαψη που είχε προκαλέσει το 1972 η ανακάλυψη ‒από τον γεωλόγο αστροναύτη Χάρισον Σμιτ της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA‒ ενός τμήματος του σεληνιακού εδάφους έντονα πορτοκαλιού χρώματος, το οποίο τελικά εκτιμήθηκε πως δημιουργήθηκε στη διάρκεια μιας έκρηξης σεληνιακού ηφαιστείου πριν 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.

(Όταν οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν κάτι, το ανάγουν στις απαρχές της δημιουργίας του σύμπαντος, πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια –κάτι που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει– κι έτσι το πρόβλημα λύνεται).

Το Chang’e-4 προσεληνώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2019 στη μόνιμα κρυμμένη πλευρά του φεγγαριού (η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που πέτυχε κάτι τέτοιο) και το μικρό ρόβερ Yutu-2 της σεληνιακής ακάτου έκτοτε εξερευνά την επιφάνεια γύρω από το σημείο προσελήνωσης, έχοντας ήδη διανύσει μερικές εκατοντάδες μέτρα.
ν

China’s Lunar Rover Finds a ‘Gel-Like’ Strange Substance on The Far Side of The Moon | The Cosmos News
ν

ν

 


Translate this post