Το ψυχικό τέχνασμα του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Γουίμπλεντον (vid)

Κατηγορία Ψυχικές δυνάμεις

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ/ΤΕΝΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Τζόκοβιτς αποκαλύπτει το μυστικό που του επέτρεψε να διαχειριστεί τις εναντίον του αντιδράσεις του κοινού στον τελικό του Γουίμπλεντον.

Ο Τζόκοβιτς επιστρέφει το μπαλάκι στον Φέντερερ σε ένα στιγμιότυπο του τελικού των ανδρών στο Γουίμπλεντον την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 που κράτησε πέντε ώρες. Image: AP / Ben Curtis. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΣΕΡΒΟΣ Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ με 3-2, στον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό της ιστορίας του Γουίμπλεντον.

Ο Σέρβος στη γιγαντομαχία με τον Ελβετό άσο, κατάφερε να πάρει τη νίκη με 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12 (7-3) μετά από αγώνα διάρκειας 4 ωρών και 55 λεπτών (ο  μεγαλύτερος όλων των εποχών), ενώ οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς των τελευταίων ετών. 

Ο 32χρονος Τζόκοβιτς (Νο 1) κατέκτησε το 5ο τρόπαιο στο τουρνουά του Γουίμπλεντον, δεύτερο συνεχόμενο (2011, 2014, 2015, 2018, 2019) και 16ο συνολικά σε τουρνουά γκραν σλαμ.

Ο 38χρονος Φέντερερ έχασε στις λεπτομέρειες, αλλά απέδειξε γιατί και αυτός (Νο 3) παραμένει στην κορυφή του παγκόσμιου τένις με 20 τρόπαια σε γκραν σλαμ στην καριέρα του, από τα οποία τα οκτώ στο Γουίμπλεντον (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017).
ν

ΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ

Όποιος παρακολούθησε την χθεσινή αναμέτρηση, θα παρατήρησε χωρίς αμφιβολία ότι το κοινό ήταν υπέρ του οκτώ φορές πρωταθλητή Ρότζερ Φέντερερ και κατά του Τζόκοβιτς.

Πράγματι, όπως αναφέρουν οι New York Times, όποτε ο Φέντερερ έκανε κάποιο λάθος, ακούγονταν στο γήπεδο φωνές θλίψης και απογοήτευσης, ενώ όποτε έκανε κάποιο λάθος ο Τζόκοβιτς, το κοινό ξεσπούσε σε χειροκροτήματα!

Το να αντιμετωπίζει ένας μονομάχος όταν βγαίνει στην αρένα, ένα εχθρικό πλήθος που ζητωκραυγάζει υπέρ του αντιπάλου του, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία του.

Όπως επεσήμανε ένας δημοσιογράφος του Bloomberg: «Βλέπω ότι το πλήθος είναι υπέρ του Φέντερερ, όμως τα γιουχαΐσματα στον Τζόκοβιτς είναι άδικα και άθλια».

Όμως ο Τζόκοβιτς όχι μόνο εξουδετέρωσε αυτό το désavantage, αλλά το μετέτρεψε και σε πλεονέκτημα!

Και αυτό το έκανε χρησιμοποιώντας ένα απλό κόλπο.

Όπως είπε μετά τον πολύωρο αγώνα στους New York Times, «είχα προγραμματίσει έτσι τον εαυτό μου, ώστε όταν το πλήθος φώναζε ρυθμικά “Ρότζερ! Ρότζερ!” εγώ να ακούω “Νόβακ! Νόβακ!” και αυτή η αποθέωση που έδινε δύναμη να συνεχίσω».

«Ξέρω ότι ακούγεται ανόητο, αλλά έτσι είναι. Προσπαθούσα κάθε φορά να πείσω τον εαυτό μου ότι έτσι είναι και το κόλπο έπιασε».

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, σημαντικό ρόλο στην έκβαση μιας μονομαχίας παίζει ο οραματισμός και η ψυχική προετοιμασία που έχει κάνει ο αθλητής πριν τον αγώνα.
ν

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΕΝΤΕΡΕΡ
ν

ν

 


Translate this post