Μυστηριώδης κατασκευή σε αρχαία ρωσική πόλη (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Θαμμένη κάτω από μια πόλη 2.000 ετών στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας, βρίσκεται μια μυστηριώδης κατασκευή που πιθανώς είναι η αρχαιότερη χριστιανική εκκλησία.

Οι επιστήμονες ίσως ανακάλυψαν μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο, χρησιμοποιώντας ραδιογραφία μιονίων για τη σάρωση ενός μυστηριώδους υπόγειου κτιρίου στην αρχαία ρωσική πόλη Νερμπέντ, στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας. Image: NUST MISIS

ν

ΣΤΗΝ ρωσική πόλη Ντερμπέντ, στις ακτές της Κασπίας, υπάρχει ένα μυστηριώδες υπόγειο κτίριο μήκους 15 μέτρων. Ο σκοπός του κτιρίου είναι άγνωστος, όπως άγνωστοι είναι και οι κατασκευαστές του.

Το σταυροειδές σχήμα του υπόγειου κτιρίου κάνει τους ειδικούς να υποθέτουν ότι μπορεί να είναι μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο.

Πρόκειται για υπόθεση, γιατί οι αρχαιολόγοι δεν είχαν άμεση πρόσβαση στη δομή, αλλά έμμεση, αξιοποιώντας μια μη επεμβατική τεχνική, τη ραδιογραφία μιονίων, για να αναπαράγουν την εικόνα του θαμμένου κτιρίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κτίριο είναι δομημένο σε σχήμα σταυρού, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να είναι μια αρχαία εκκλησία.

Αν πρόκειται πάντως για χριστιανικό ναό είναι σίγουρα μοναδικός, καθώς δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο κτίσμα στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Άλλες πιθανές υποθέσεις για τον σκοπό που εξυπηρετούσε το κτίριο είναι αυτή της δεξαμενής νερού, αλλά και αυτή ενός Ζωροαστρικού ναού του πυρός. Οι δύο τελευταίες υποθέσεις ταιριάζουν καλύτερα στο περίτεχνο αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτιρίου.

Στον Ζωροαστρισμό το πυρ, σύμβολο του πνεύματος, θεωρείται η κινητήρια δύναμη του σύμπαντος και βασικό στοιχείο της δημιουργίας. Οι Ζωροάστρες συχνά προσεύχονται παρουσία κάποιας μορφής φωτιάς (ή πηγής φωτός), ενώ η φωτιά θεωρείται το μέσο για πνευματική ενόραση και σοφία.
ν

Η θέση του Ντερμπέντ στην Κασπία Θάλασσα. Image: News Media
ν

Το Ντερμπέντ είναι πόλη στο Νταγκεστάν της Ρωσίας, δίπλα στην Κασπία Θάλασσα, βόρεια των ρωσικών συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν. Είναι η νοτιότερα ευρισκόμενη πόλη της Ρωσίας, και η δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Νταγκεστάν. Έχει πληθυσμό 123.000 κατοίκους.

Το Ντερμπέντ καταλαμβάνει το στενό διάδρομο ανάμεσα στην Κασπία Θάλασσα και την οροσειρά του Καυκάσου που ενώνει τις στέπες της Ευρασίας στα βόρεια με το υψίπεδο του Ιράν στα νότια και κατέχει τον τίτλο της παλαιότερης πόλης στη Ρωσία, με ιστορικά ντοκουμέντα που ανάγονται στον 8ο αι. μ.Χ.

Εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, άλλαξε χέρια πολλές φορές, αποτελώντας τμήμα περσικών, αραβικών, μογγολικών, τιμουριδικών, σιρβανικών και άλλων ιρανικών βασιλείων.

Τον 19ο αιώνα, η πόλη πέρασε από τα χέρια των Ιρανών σε αυτά των Ρώσων με τη Συνθήκη του Γκουλιστάν το 1813.
ν

Το φρούριο του Ντερμπέντ στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσίας, έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Image: Supplied
ν

Εναέρια άποψη του φρουρίου Naryn-Kala της παλιάς πόλης του Ντερμπέντ. Το μυστηριώδες κτίριο βρίσκεται στην πάνω αριστερή άκρη εντός των τειχών του φρουρίου. Image: NUST MISIS
ν

Το μυστηριώδες υπόγειο κτίριο, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του μεσαιωνικού φρουρίου Naryn-Kala (Νάρυν-Κάλα), δεν είναι ορατό από την επιφάνεια, καθώς είναι κρυμμένο μέσα στη γη. Είναι χτισμένο με τοπικό ασβεστόλιθο και τοποθετείται χρονολογικά στο 300 μ.Χ.

Να σημειωθεί πάντως ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν περίτεχνες χριστιανικές εκκλησίες, καθώς αυτές αναπτύχθηκαν πολύ αργότερα, στα χρόνια του Βυζαντίου.

Όπως ειπώθηκε, οι αρχαιολόγοι δεν μπόρεσαν να κάνουν κάποια ανασκαφή, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται σε μνημεία της UNESCO.

Αντί αυτού, οι ερευνητές από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής Σκόμπελτσοφ της Μόσχας και το Πανεπιστήμιο του Νταγκεστάν χρησιμοποίησαν μια μη επεμβατική τεχνική, την ραδιογραφία μιονίων, για να αναπαράγουν μια εικόνα του θαμμένου κτιρίου.
ν

Το μυστηριώδες υπόγειο κτίριο, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του μεσαιωνικού φρουρίου Naryn-Kala, δεν είναι ορατό από την επιφάνεια, καθώς είναι κρυμμένο βαθιά μέσα στη γη. Image: NUST MISIS
ν



Επάνω, τομή του κτιρίου και κάτω, η τρισδιάστατη αναπαράσταση που έδωσε η ραδιογραφία μιονίων. Image: NUST MISIS

ν

Οι πλήρεις διαστάσεις του μυστηριώδους κτιρίου είναι: ύψος 11 μέτρα, μήκος 15 μέτρα και πλάτος 13,5 μέτρα.

Εάν οι επιστήμονες κατανοήσουν πλήρως την δομή του, ίσως λύσουν το μυστήριο της χρήσης του.

«Μου φαίνεται πολύ παράξενο να ερμηνεύσω αυτό το κτίριο ως δεξαμενή νερού. Στο ίδιο φρούριο του Νάρυν-Κάλα υπάρχει μια άλλη υπόγεια κατασκευή βάθους 10 μέτρων που χρησίμευε για τη συλλογή νερού, και το σχήμα της, όπως θα περίμενε κανείς, είναι ορθογώνιο. Το ασυνήθιστο κτίριο, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει τους ανιχνευτές μας, έχει σχήμα σταυρού και είναι αυστηρά προσανατολισμένο στις τέσσερις κατευθύνσεις, με τη μια πλευρά να είναι 2 μέτρα μακρύτερη από τις άλλες», δήλωσε η Natalia Polukhina, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και συγγραφέας της σχετικής μελέτης.

Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, το περίεργο κτίριο την εποχή που χτίστηκε ήταν εξολοκλήρου στη επιφάνεια του εδάφους, και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο του φρουρίου Νάρυν-Κάλα. Γιατί, εάν ήταν δεξαμενή, να τοποθετηθεί στην επιφάνεια και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο;

«Προς το παρόν, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις», λέει η Natalia Polukhina.

Η υπόθεση του Ζωροαστρικού ναού δεν έχει ακόμη μελετηθεί. Οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν και άλλους ανιχνευτές μιονίων στη δυτική πλαγιά του φρουρίου, προκειμένου να έχουν μια καλύτερη εικόνα της κατασκευής.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Sciences.
ν

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΕΝΤ
ν

ν

 


Translate this post