Εκλογές Ουκρανίας: Νίκησε ο κωμικός ηθοποιός Ζελένσκι

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε την έκπληξη και εξελέγη νέος πρόεδρος της Ουκρανίας – ίσως επειδή δεν είναι πολιτικός.

ν

ΠΡΙΝ ΠΕΝΤΕ χρόνια, οι Ουκρανοί είχαν κάνει την έκπληξη απομακρύνοντας τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και εκλέγοντας τον δισεκατομμυριούχο Πετρό Ποροσένκο με αίτημα την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τώρα έκαναν και πάλι την έκπληξη καταψηφίζοντας τον Ποροσένκο και εκλέγοντας νέο πρόεδρο της χώρας τον κωμικό της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με το ίδιο ακριβώς αίτημα: την πάταξη της διαφθοράς.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 41 ετών Zελένσκι εκλέγεται με ποσοστό 73,2% ‒ ένα ποσοστό που δεν έχει αποσπάσει κανένας άλλος υποψήφιος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος Ποροσένκο να τον αποκαλούσε «εικονικό πολιτικό» λόγω της παντελούς έλλειψης πολιτικής εμπειρίας, όμως οι Ουκρανοί έδωσαν μαζικά την ψήφο τους στον Ζελένσκι. Αγνοώντας και τις κατηγορίες για τις στενές σχέσεις του Ζελένσκι με τον ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόζκι, στο τηλεοπτικό δίκτυο του οποίου εργαζόταν ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τις συνήθειες της προεκλογικής εκστρατείας. Ο «Ζε» όπως αποκαλείται ο Ζελένσκι, από τα αρχικά του ονόματός του, δεν διένειμε φυλλάδια. Δεν έδωσε πολλές συνεντεύξεις.
Όπως αναφέρει το Reuters, ενώ ο Ποροσένκο εκτόξευε μύδρους κατά των Ρώσων και προσωπικά εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Zελένσκι, στην τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον Ποροσένκο, είπε απευθυνόμενος στους χιλιάδες τηλεθεατές: «Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι απλώς ένα συνηθισμένο άτομο που έρχεται να σπάσει το σύστημα. Είμαι το αποτέλεσμα των λαθών και των προσδοκιών σας».
ν

Από την τηλεοπτική αναμέτρηση Ποροσένκο-Ζελένσκι. Πηγή: YouTube
ν

Επιτυχημένος τηλεοπτικός κωμικός στο δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο του ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόζκι, ο «Ζε» είχε τεράστια αναγνωρισιμότητα. Μόνο στο Instagram έχει 3,8 εκατομμύρια ακόλουθους.
«Υπηρέτης του λαού» είναι το όνομα της σειράς που έκανε τον Ζελένσκι μέρος της καθημερινής ζωής πολλών Ουκρανών για δύο χρόνια. Υποδυόταν έναν δάσκαλο που μαχόταν την διαφθορά και την παρακμή και ξαφνικά έγινε πρόεδρος στη χώρα του. Και αυτό που συνέβη στον φανταστικό κόσμο της τηλεόρασης έγινε σήμερα πραγματικότητα.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ζελένσκι είναι ότι έπεισε τους ψηφοφόρους ότι δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα της ουκρανικής ελίτ που κυριαρχείται από τη διαφθορά και τους ολιγάρχες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φαίνεται πιο δυναμικός και πιστευτός στα μάτια πολλών θεατών: ενσωματώνει τη θέληση για μια νέα αρχή που πολλοί Ουκρανοί επιζητούν διακαώς.

ν

ν

 


Translate this post