Η μέρα της Αποκάλυψης πριν από 66 εκατ. χρόνια (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Απολιθώματα που φύλασσαν για χρόνια το μυστικό τους, αποκαλύπτουν τι θα συμβεί στη Γη αν χτυπηθεί από έναν τεράστιο κομήτη ή αστεροειδή.

Αυτά τα απολιθώματα είναι πιθανόν να προέρχονται από τη μέρα που πέθαναν οι δεινόσαυροι. Image: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ίχνη –απολιθώματα ψαριών, δέντρων και ζώων– αμέσως μετά την κατακλυσμική πτώση στη Γη πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια ενός μεγάλου αστεροειδούς που οδήγησε στην εξαφάνιση των έως τότε κυρίαρχων δεινοσαύρων, αλλά και του 75% όλης της πανίδας και της χλωρίδας εκείνης της εποχής.
Ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή Μπάουμαν στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ έφεραν στο φως μια εντυπωσιακή συλλογή απολιθωμάτων, τα οποία είχαν σκεπαστεί από πολλαπλά θραύσματα που είχαν πέσει από τον ουρανό, προφανώς μετά την εκτίναξη τους στον αέρα μετά την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς.
Τα απολιθώματα έφεραν επίσης ενδείξεις ότι είχαν κατακλυστεί από νερό, πιθανώς εξαιτίας ενός τεράστιου τσουνάμι που προκάλεσε η πτώση του αστεροειδούς με διάμετρο γύρω στα 12 χιλιόμετρα.
Ήταν η ημέρα που σχεδόν όλη η ζωή στη Γη εξαφανίστηκε, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.
Αν αυτό αληθεύει, τότε πρόκειται για την «ανακάλυψη του αιώνα» στον κόσμο της παλαιοντολογίας.
ν

Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 29 Μαρτίου δείχνει τον παλαιοντολόγο Ρόμπερτ ΝτεΠάλμα και τη βοηθό του Κίλι Ρουμπλ να ανασκάπτουν τα απολιθωμένα κουφάρια από το ίζημα Tanis. Εικόνα: Robert DePalma / Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Πηγή: Supplied
ν

Απολιθωμένα ψάρια διαφόρων ειδών από το ίζημα Tanis. Εικόνα: Robert DePalma / Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Πηγή: Supplied
ν

«Τηγανισμένο» ψάρι από την φοβερή θερμοκρασία που αναπτύχθηκε από την πτώση του αστεροειδούς πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια στον Κόλπο του Μεξικού που έγινε αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Εικόνα: Robert DePalma / Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Πηγή: Supplied
ν

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ρόμπερτ ΝτεΠάλμα (Robert DePalma) του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) αυτό το Σαββατοκύριακο, εκτιμούν ότι για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα των τρομερών γεγονότων που συνέβησαν μερικά λεπτά έως ώρες μετά την πτώση του τεράστιου αστεροειδούς στον σημερινό Κόλπο του Μεξικού.
ν

Φωτογραφία από διαστημικό λεωφορείο της NASA του εξωτερικού χείλους του κρατήρα διαμέτρου 180 χλμ. που έπεσε στη σημερινή χερσόνησο του Γιουκατάν. Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τεράστιου κομήτη ή αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους. Πηγή: News Media
ν

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης την ανακάλυψη απανθρακωμένων δένδρων και λιωμένου κεχριμπαριού – στοιχεία για το πόσο βαθιά έφτασε στο εσωτερικό της χώρας η θερμοπυρηνική έκρξη.
«Αυτό το τρομερό χτύπημα θανάτου διατηρήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο στη Βόρεια Ντακότα. Πρόκειται για μια απίστευτη ανακάλυψη», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου Purdue, Jay Melosh, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά επιμελήθηκε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο PNAS,
Από την πλευρά του, ο Jan Smit του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρήκαν ακόμη και βήματα δεινοσαύρων λίγο πριν την οριστική εξαφάνισή τους.
Ο Σμιτ πρόσθεσε ότι τα αποτυπώματα –προερχόμενα το ένα από έναν φυτοφάγο δεινόσαυρο και το άλλο με ίχνη κρέατος, πιθανώς από έναν μικρό Tyrannosaurus Rex– είναι «σαφής απόδειξη ότι οι δεινόσαυροι ήταν ζωντανοί την ώρα του κτυπήματος… Έτρεχαν γύρω-γύρω και κυνηγούσαν ο ένας τον άλλον» όταν χτυπήθηκαν από το θερμοπυρηνικό τσουνάμι που τους εξαφάνισε.

ν

ν

 


Translate this post