Η άναρχη δόμηση απειλεί να κρύψει την Ακρόπολη (vid)

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αποτέλεσμα της άναρχης δόμησης, ένα σύγχρονο τείχος υψώνεται στη βάση της Ακρόπολης, απειλώντας να «εξαφανίσει» τη θέα της.

Ένα ακόμη τερατούργημα υψώνεται στη βάση της Ακρόπολης απειλώντας αυτή τη φορά να καλύψει για τα καλά τη θέα της. Πηγή: Καθημερινή

ν

ΣΤΗ ΧΩΡΑ της αναρχίας και του παραλογισμού, ήταν επόμενο να συμβεί και αυτό: κτίρια, ακαλαίσθητα και εκτρωματικά, να υψώνονται στη βάση της Ακρόπολης, απειλώντας να καλύψουν τη θέα της.
Οι υψηλοί συντελεστές δόμησης που ισχύουν για την περιοχή του Μακρυγιάννη επιτρέπουν την ανέγερση ακόμη και δεκαώροφων κτιρίων!
Οι κάτοικοι, έστω και καθυστερημένα, αντιδρούν και έχουν συγκεντρώσει 4.100 υπογραφές διαμαρτυρίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει τον Ιερό Βράχο.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των οικοδομικών αδειών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) προσπαθεί να κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντώντας στο αυξανόμενο κύμα διαμαρτυρίας, δημιούργησε επιτροπή για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή δόμησης στην περιοχή.
ν

Η νεοελληνική απληστία και αμορφωσιά δίνει «μάχη» με το αρχαίο κάλλος, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει τον πιο αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπό του. Πηγή: Καθημερινή
ν

Η κινητοποίηση των κατοίκων ξεκίνησε όταν πλέον βρέθηκε σε προχωρημένη φάση κατασκευής κτίριο επί της οδού Φαλήρου και έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής.
Το κτίριο, σχεδόν αποπερατωμένο σήμερα, έχει φθάσει τους 10 ορόφους (33 μέτρα ύψος) και τις 2.700 τ.μ. Όπως προέκυψε από την έρευνα των κατοίκων, το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» με έναν συνδυασμό του μεγάλου συντελεστή δόμησης της περιοχής, του μεγάλου οικοπέδου (που προέκυψε από συνενώσεις) και διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί» με συντελεστή τα «πράσινα» δώματα.
«Όμως η μελέτη του κτιρίου δεν πέρασε από το ΚΑΣ, όπως όφειλε», αναφέρει η αρχιτέκτονας Ειρήνη Φρεζάδου, που ξεκίνησε την κινητοποίηση στην περιοχή.
ν

«ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ»

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2018 εγκρίθηκε η ανέγερση δεύτερου δεκαώροφου κτιρίου στου Μακρυγιάννη, στην οδό Μισαραλιώτου. Αμέσως ξεκίνησε κινητοποίηση, την οποία «αγκάλιασε» και η ΕΛΛΕΤ μέσω του Δικτύου Ιστορικού Κέντρου Αθήνας.
«Ο κόσμος είναι έξαλλος. Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει. Το ίδιο το ΚΑΣ, που σε άλλες περιπτώσεις είχε “κόψει” το ύψος κτιρίων σε περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, έδωσε το πράσινο φως στην περίπτωση της Μισαραλιώτου», λέει η κ. Φρεζάδου.
«Οι ρίζες του κακού είναι δύο: από τη μια πλευρά οι ισχύουσες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης είναι χαρακτηρισμένος “πολεοδομικό κέντρο”, άρα έχει τεράστιο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ. 3,6). Επιπλέον, έρχεται ένας παράλογος οικοδομικός κανονισμός και επιβραβεύει… με περισσότερο τσιμέντο ένα πράσινο δώμα».
Οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας AVAAZ και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί 7.710 υπογραφές.
Αντιδρώντας στις επιστολές διαμαρτυρίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε επιστημονική επιτροπή για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα την περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου. Η επιτροπή θα παραδώσει την εισήγησή της σε δύο μήνες.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των οικοδομικών αδειών των δύο κτιρίων.

ν

ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post