Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Χιλιάδες Αλβανοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

ν

ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε τεταμένη ατμόσφαιρα μπροστά από το κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα, στο οποίο προσπάθησαν να εισβάλλουν, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να τους απωθήσουν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται, ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά. Οι διαδηλωτές παραβίασαν επανειλημμένα τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.
Είναι γνωστό ότι ο Έντι Ράμα συνδέεται με κάθε είδος παράνομης δραστηριότητας στην γείτονα χώρα, όπως πορνεία, ναρκωτικά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα.
ν

Συνάντηση δύο Μαφιόζων: Έντι Ράμα και Αλέξης Τσίπρας. Ο δεύτερος συζητά την αλλαγή συνόρων με την εκχώρηση ελληνικών εδαφών, νησιών και θάλασσας στην Αλβανία, έναντι αμοιβής. Image: Supplied
ν

Ο Ράμα είναι επίσης ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, καθώς αυτός έδωσε την εντολή εκτέλεσης του 35χρονου ομογενή στις επίλεκτες δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.
Ο ίδιος ωστόσο ισχυρίζεται πως πριν δώσει την εντολή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αθήνα, η οποία του έδωσε την άδεια να εκτελέσει τον Κατσίφα!
ν

Κωνσταντίνος Κατσίφας. Η δολοφονία του στη Βόρεια Ήπειρο έγινε με εντολή του Ράμα. Image: Supplied
ν

Στα Τίρανα, ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών έριξε αρχικά καπνογόνα και πέτρες εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης, το οποίο φυλάσσεται από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, πριν επιχειρήσουν να εισβάλλουν σε αυτό. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ράμα, φύγε!».
Παράθυρα του κτιρίου έσπασαν από τις πέτρες που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές. Περίπου δέκα διαδηλωτές επιχείρησαν επίσης να εισέλθουν στο κτίριο προσπαθώντας να παραβιάσουν την πόρτα της εισόδου, όμως απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.
«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.
Κατηγόρησε δε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει γι’ αυτή τη βία την αντιπολίτευση».
Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούσαν νωρίς το απόγευμα να είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.

ν

ν

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους για την «ανάπτυξη της πόλης».
Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.
«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.
Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.
ν

Οι οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης. Πηγή: Flickr
v

 


Translate this post