Η κλιματική αλλαγή φέρνει αϋπνία (εκτός από εφιάλτες)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τον ύπνο τους και υποφέρουν από αϋπνία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε το βίντεο με τις συνέπειες στην οικονομία.

Περισσότερες νύχτες αϋπνίας θα φέρει η κλιματική αλλαγή στο μέλλον. Image: Supplied
ν
ΚΑΘΩΣ το θερμόμετρο του πλανήτη ανεβαίνει και οι νύχτες σταδιακά γίνονται πιο ζεστές, οι διαταραχές ύπνου θα αυξηθούν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικ Ομπράντοβιτς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, εκτιμούν ότι περισσότερο θα πληγεί ο ύπνος των ηλικιωμένων και των πιο φτωχών (που δεν έχουν τα μέσα να δροσισθούν με τεχνητό τρόπο όπως το αιρ-κοντίσιον).
Η έρευνα έγινε σε 765.000 Αμερικανούς οι οποίοι συμμετείχαν στα προγράμματα των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών από το 2002 έως το 2011. Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με τον ύπνο, με τις τοπικές θερμοκρασίες, οι επιστήμονες όχι μόνο βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ των δύο, ύπνου και θερμοκρασίας, αλλά ανακάλυψαν ότι αυτή ήταν τρεις φορές ισχυρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό σημαίνει πως η απώλεια ύπνου είναι σχεδόν τριπλάσια τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.
Η μελέτη εκτιμά ότι σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, έως το 2050 θα χάνονται κάθε χρόνο μερικά εκατομμύρια έξτρα νύχτες ύπνου, μια απώλεια που έως το 2100 θα έχει αυξηθεί σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια νύχτες αϋπνίας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ήδη το 1/3 των Αμερικανών έχουν χάσει τον ύπνο τους και τα βράδια απλώς στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους.
ν
Το 2016, οι μετεωρολογικοί σταθμοί στις ΗΠΑ κατέγραψαν ένα παράδοξο φαινόμενο: οι νύχτες είναι πιο ζεστές συγκριτικά με τις ημέρες. Πηγή: NOAA National Centers for Environmental Information
ν
Μια αύξηση της θερμοκρασίας της νύχτας κατά ένα βαθμό Κελσίου «μεταφράζεται» σε τρεις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ανά 100 ανθρώπους το μήνα. Αν συνεπώς, σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, για ένα συνεχόμενο μήνα οι μέσες νυχτερινές θερμοκρασίες είναι αυξημένες κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις συνήθεις για την εποχή, τότε όλος ο πληθυσμός μέσα στο μήνα θα έχει συνολικά εννέα εκατομμύρια πρόσθετες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ή 110 εκατομμύρια έξτρα νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ετησίως.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Νικ Ομπράντοβιτς, υπογράμμισε πως «ο ύπνος αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης υγείας: ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευάλωτο στις χρόνιες ασθένειες, καθώς επίσης να βλάψει την ψυχολογική ευεξία του και τις νοητικές λειτουργίες του». 
Και όλα αυτά τη στιγμή που η πρόσφατη σύνοδος των G7 κατέληξε σε διάσταση απόψεων, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν υποστήριξε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, διαφοροποιώντας τη θέση του.
ν

How Rising Temperatures Can Fry the Economy
ν


ν

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post