Ιεραπόστολος σκοτώθηκε από άγρια φυλή που ήθελε να εκπολιτίσει (vid)

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στο τελευταίο μήνυμά του, ο Αμερικανός ιεραπόστολος έγραψε: «Θεέ μου, δεν θέλω να πεθάνω», πριν σκοτωθεί από τα βέλη της άγριας φυλής.

Ο Τζον Τσάου σκοτώθηκε στο Βόρειο Σέντινελ από τα βέλη μιας φυλής που ζει ακόμη στη λίθινη εποχή. Πηγή: News Media

ν

Ο ΤΖΟΝ Άλλεν Τσάου, Αμερικανός ιεραπόστολος, σκοτώθηκε από τα βέλη μιας άγριας φυλής σε ένα απομονωμένο ινδικό νησί, που ανήκει στα νησιά Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης. Πριν πεθάνει, πρόλαβε να γράψει: «Θεέ μου, δεν θέλω να πεθάνω». Η παράκλησή του δεν εισακούστηκε.
Ο 27χρονος Τσάου καταγόταν από το Βανκούβερ που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Κολούμπια στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσινγκτον, βόρεια του Πόρτλαντ. Σκοτώθηκε από ένα σύννεφο από βέλη και θάφτηκε πρόχειρα στην αμμουδιά, μετά το σύντομο πέρασμά του από το νησί Βόρειο Σέντινελ, όπου πήγε για να εκχριστιανίσει τη φυλή Σεντινελίζ (Sentinelese), μια από τις πιο άγριες και επικίνδυνες φυλές του κόσμου, που ζει ακόμη στη λίθινη εποχή. Το φρικτό περιστατικό ανέφερε στην Washington Post η μητέρα του άτυχου νέου.
Ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 50 έως 400 άτομα. Οι Σεντινελίζ, όπως τους αποκαλούν, έχουν απορρίψει οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους, και είναι από τους τελευταίους πληθυσμούς που παραμένουν σχεδόν «ανέγγιχτοι» από τον σύγχρονο πολιτισμό.
Οι ιθαγενείς ζουν εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρούνται ως η πιο επικίνδυνη φυλή στον κόσμο. Η γλώσσα τους είναι άγνωστη και οι συνήθειές τους επίσης. Μάλιστα, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να έρθει σε επαφή μαζί τους από το 1964, η ινδική κυβέρνηση οπισθοχώρησε.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επισκέψεις στο νησί να απαγορεύονται και το ινδικό Ναυτικό έχει επιβάλει μια ζώνη προστασίας 3 μιλίων, καθώς οι συναντήσεις των ντόπιων με τους επισκέπτες δεν έχουν αίσιο τέλος.
ν

Μέλη της φυλής παρακολουθούν τις ινδικές αρχές από την ακτή του νησιού του Βόρειου Σέντινελ μετά τη δολοφονία του Αμερικανού ιεραπόστολου. Photo: Indian Coast Guard. Πηγή: Supplied
ν

Επικίνδυνες φυλές

Σήμερα ζουν ακόμα στον πλανήτη αρκετές τέτοιες απομονωμένες φυλές, όπως στις ζούγκλες του Αμαζονίου, στην Αφρική και στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Το διήγημα του Μπόρχες “Η αναφορά του Μπρόουντι” (από το ημερολόγιο ενός πλοίου που ναυάγησε το 1839 σε ένα απομονωμένο νησί) παρέχει μια αρκετά καλή περιγραφή των Yahoos, «μιας ζωώδους φυλής που τα μέλη της κυκλοφορούσαν γυμνοί και έτρωγαν ωμά τα πτώματα των μάγων και των βασιλέων τους για να αφομοιώσουν τις αρετές τους. Η τροφή τους ήταν φρούτα, ρίζες και ερπετά, ενώ ψάρευαν με γυμνά χέρια».
«Οι Yahoos δεν έχουν μνήμη ή, αν έχουν, είναι πολύ ασθενική∙ μιλάνε για καταστροφές που προκάλεσε μια εισβολή λεοπαρδάλεων, αλλά δεν ξέρουν αν αυτές τις καταστροφές τις είδαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους, ή αν αφηγούνται ένα όνειρο… Η μόνη ψυχαγωγία αυτών των ανθρώπων είναι οι εκτελέσεις…» γράφει ο Μπόρχες.
Στο παρακάτω βίντεο του 1970, τα μέλη μιας άγριας φυλής στην Παπούα Νέα Γουινέα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με έναν λευκό άνθρωπο. Οι ιθαγενείς πίστευαν ότι οι λευκοί είναι φαντάσματα που έρχονται από τον άλλο κόσμο για να εκδικηθούν τους ζωντανούς.

ν

ν

Μια τέτοια φυλή θέλησε να εκπολιτίσει ο Τζον Τσάου. «Ίσως νομίζετε ότι είμαι τρελός, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να φανερώσουμε τον Ιησού σε αυτούς τους ανθρώπους», έγραψε σε ένα τελευταίο μήνυμα που έστειλε στην οικογένειά του στις 16 Νοεμβρίου, λίγο πριν εγκαταλείψει την ασφάλεια του αλιευτικού σκάφους και πάει να συναντήσει την άγρια φυλή στο νησί.
«Θεέ μου, δεν θέλω να πεθάνω», ήταν τα τελευταία λόγια του.
ν

Στο τελευταίο ταξίδι του, ο τολμηρός ιεραπόστολος πήγε να συναντήσει τη μοίρα του στη φυλή των Σεντινελίζ. Πηγή: Instagram
ν

Η ινδική αστυνομία δήλωσε ότι για την υπόθεση δολοφονίας του 27χρονου Αμερικανού ιεραπόστολου έχει συνταχθεί δικογραφία εναντίον «άγνωστων φυλών», ενώ επτά άνθρωποι –οι ψαράδες που τον μετέφεραν στο νησί– συνελήφθησαν για την υπόθεση.
Ωστόσο δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη στους ιθαγενείς, καθώς απαγορεύεται στον οποιονδήποτε να έρθει σε επαφή με την πρωτόγονη αυτή φυλή, ακριβώς για να προστατευτεί ο τρόπος ζωής τους, αλλά και για να μην τους μεταδώσουν ασθένειες οι σύγχρονοι άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
ν

Μέλη της φυλής των Σεντινελίζ εκσφενδονίζουν δόρατα σε ελικόπτερο, καθώς οι ινδικές αρχές πετούν πάνω από το νησί του Βόρειου Σέντινελ για να εκτιμήσουν τη ζημιά μετά το τσουνάμι του 2004. Photo: Indian Coast Guard. Πηγή: Supplied
ν

Σε αποστολή από το Θεό

Στις 15 Νοεμβρίου 2018, μια μέρα πριν από τη δολοφονία του, ο Τζον Τσάου πρόσφερε σε μια ομάδα ντόπιων ψαράδων χρήματα για να τον μεταφέρουν στο νησί. Εκείνοι πρόβαλαν αντιρρήσεις, αλλά τους είπε ότι βρισκόταν σε αποστολή από το Θεό. Του είχε πει να εγκαθιδρύσει την «βασιλεία του Ιησού» στο νησί.
Έφτασε στην ξηρά, αλλά μόλις προσπάθησε να τους πλησιάσει, εκείνοι θύμωσαν και τόξευσαν εναντίον του. Αν και οι βολές ήταν προειδοποιητικές, ένα βέλος τον πέτυχε, αλλά καρφώθηκε πάνω σε κάτι που του έσωσε τη ζωή. Ήταν η Βίβλος που είχε πάντα μαζί του.
Ίσως επειδή το θεώρησε θεϊκή παρέμβαση –η Βίβλος του είχε σώσει τη ζωή– εκείνη τη μέρα υποχώρησε και επέστρεψε στους ψαράδες που τον περίμεναν σε απόσταση ασφαλείας.
Εκείνη τη νύχτα κατέγραψε την περιπέτειά του και άφησε τις σημειώσεις του στους ψαράδες για φύλαξη.
ν

ν

Όπως ανέφερε η ινδική εκπομπή The News Minute, ο Τσάου είχε μαζί του δώρα που θα τα έδινε στους ιθαγενείς – ψαλίδια, καρφίτσες, ψάρια και μια μπάλα ποδοσφαίρου.
Ήταν ωστόσο μπερδεμένος. Είχε διαπιστώσει ότι ενώ ορισμένα από τα μέλη της φυλής του φέρονταν εχθρικά, άλλα μέλη ήταν μαζί του καλοσυνάτα.
Σε ένα σημείο των χειρογράφων του αναφέρει: «Μην κατηγορήσετε τους ντόπιους εάν σκοτωθώ».
Ο φόβος του επικείμενου θανάτου, όμως, δεν ήταν αρκετός για να τον κρατήσει μακριά. Έτσι, την επόμενη μέρα, επέστρεψε στο νησί.
Οι ψαράδες τον έφεραν κοντά στο νησί, αλλά κράτησαν απόσταση από αυτό. Ο Τσάου επιβιβάστηκε σε μια πιρόγα που τον μετέφερε στο νησί. Ύστερα από λίγο έπεφτε νεκρός. Από την άμμο εξείχαν μόνο τα πόδια του.
ν

Τα μέλη της φυλής των Σεντινελίζ επιτίθενται σε όποιον ξένο προσπαθεί να προσεγγίσει το νησί τους, με ακόντια, τόξα και βέλη. Photo: Indian Coast Guard. Πηγή: Supplied
ν

Οι ψαράδες είδαν από μακριά τους ιθαγενείς να δένουν ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του άτυχου νέου και να σέρνουν το σώμα του.
Τρομοκρατήθηκαν και έφυγαν. Επέστρεψαν το επόμενο πρωί για να βρουν το σώμα του, ψάχνοντας στην ακτή της θάλασσας. Αυτή την πρόθεση είχαν, όμως δεν τόλμησαν να πατήσουν στην ξηρά.
Οι ινδικές αρχές δεν έχουν ακόμη ανακτήσει το σώμα του θύματος που πιστεύεται ότι έχει θαφτεί στην άμμο. Σύμφωνα με μια αναφορά, εξείχαν μόνο τα πόδια του.
Ο Γενικός Διευθυντής της αστυνομίας στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού Ανταμάν και Νικομπάρ, Ντεπέντρα Πατάκ, είπε ότι οι αρχές συνεργάζονται με ανθρωπολόγους για να ανακτήσουν τα λείψανα του ιεραπόστολου.
ν

ν

Δεν ξέρουμε σε ποια γλώσσα θα συνεννοείτο ο ιεραπόστολος με τους ιθαγενείς, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα κήρυττε το Ευαγγέλιο.
«Η γλώσσα τους είναι περίπλοκη», γράφει ο Μπόρχες. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για μέρη του λόγου, γιατί δεν υπάρχει λόγος. Κάθε μονοσύλλαβη λέξη αντιστοιχεί σε μια γενική ιδέα που προσδιορίζεται από τα συμφραζόμενα ή από μορφασμούς».
«Η φράση “Πάτερ Ημών” τους προβλημάτιζε, γιατί αγνοούν την έννοια της πατρότητας. Δεν καταλαβαίνουν πώς είναι δυνατόν , μια πράξη που τελέστηκε εννέα μήνες νωρίτερα, να έχει την παραμικρή σχέση με τη γέννηση ενός παιδιού∙ τους είναι αδύνατο να αποδεχτούν ένα αίτιο τόσο απομακρυσμένο χρονικά και τόσο αναληθοφανές. Άλλωστε, όλες οι γυναίκες επιδίδονται στη σαρκική πράξη, και δεν είναι όλες μητέρες».
ν

 


Translate this post