Κάτι παράξενο συμβαίνει με τον Βόρειο Πόλο της Γης

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες αγνοούν για ποιο λόγο ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετατοπίζεται από την τρέχουσα θέση του με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Ο πλανήτης Γη είναι ζωντανός. Στην επιφάνεια, ενεργειακές γραμμές δημιουργούν ένα πλέγμα τριγώνων, μέσα από τα οποία ρέει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Βαθιά κάτω από την επιφάνεια, ποτάμια λιωμένου σιδήρου ρέουν γύρω από τον πυρήνα, παράγοντας το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη και μας κρατάει ζωντανούς. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ στον τομέα του γεωμαγνητισμού έχουν αναγκαστεί τα τελευταία δύο χρόνια να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, από τον Καναδά όπου βρίσκεται, μετατοπίζεται πολύ γρήγορα προς τη Σιβηρία.
Και κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο γίνεται αυτό.
Φυσικά το πρώτο πράγμα στο οποίο πηγαίνει το μυαλό όλων είναι μήπως οδεύουμε προς μια αντιστροφή των πόλων της Γης με απρόσμενες συνέπειες.
Όπως και να ’χει, ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινείται τόσο γρήγορα που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι προχωρούν εσπευσμένα στην ενημέρωση των χαρτών τους. Η ενημέρωση υπολογίζεται να είναι έτοιμη στις 30 Ιανουαρίου 2019, με κάποια καθυστέρηση λόγω της αναγκαστικής αργίας στην οποία έχει τεθεί το αμερικανικό δημόσιο.
Η ραγδαία μετατόπιση του μαγνητικού βόρειου πόλου είναι ανησυχητική, γιατί ο μαγνητισμός είναι ζωτικό συστατικό όλων των συστημάτων καθοδήγησης που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και που κυμαίνονται από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση πλοίων μέχρι τα GPS και τους ψηφιακούς χάρτες των smartphones.
ν

Σε αντίθεση με τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, που είναι ένα σταθερό σημείο, ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος μετακινείται μέσα στα χρόνια. Εδώ παρατηρούμε τη διαδρομή του σε διάστημα 160 ετών στον βόρειο Καναδά. Image: Supplied
ν

Εκτός από τον άνθρωπο, πολλά είδη του ζωικού βασιλείου, όπως για παράδειγμα τα πτηνά, χρησιμοποιούν για τον προσανατολισμό τους τα μαγνητικά πεδία της γης.
Το τρέχον μοντέλο γεωμαγνητισμού είχε ισχύ έως το 2020. Αλλά τον τελευταίο καιρό ο μαγνητικός πόλος άρχισε να μετατοπίζεται τόσο γρήγορα, που το μοντέλο εξέπνευσε το 2018. Τώρα πρέπει να δημιουργηθεί εσπευσμένα ένα νέο μοντέλο.
Γεωφυσικοί από την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και από τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία καταμετρούν κάθε χρόνο το μαγνητικό πεδίο στους πόλους και καταγράφουν τη συμπεριφορά του.
Όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, στα τέλη του 2018 συνειδητοποίησαν ότι το μοντέλο που χρησιμοποιούσαν ήταν τόσο ανακριβές, ώστε είχε υπερβεί το αποδεκτό όριο για σφάλματα πλοήγησης.
Η κίνηση του βόρειου μαγνητικού πόλου αποτελεί αντικείμενο μελέτης από το 1831. Μέχρι το 1980 μετακινείτο στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού με ρυθμό περίπου 15 χιλιόμετρα το χρόνο. Από τα μέσα της δεκαετίας όμως του 1990, ο ρυθμός μετακίνησης έχει επιταχυνθεί και το σημείο του μαγνητικού βορρά μετατοπίζεται με ρυθμό περίπου 55 χιλιόμετρα το χρόνο.
Η ταχύτητα αυτή μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, όμως δεν είναι.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η επιτάχυνση αυτή συμβαίνει ύστερα από χίλια χρόνια, κανείς όμως δεν μπορεί να την εξηγήσει.
Με κάποιο τρόπο συνδέεται με τις φλέβες στο εσωτερικό του πλανήτη στις οποίες κυλά υγρός σίδηρος.
Όπως δήλωσε ο Φιλ Λίβερμορ του Πανεπιστημίου του Λιντς σε πρόσφατη συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, «η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου φαίνεται να διέπεται από δύο μεγάλα στρώματα μαγνητικών πεδίων, ένα κάτω από τον Καναδά και ένα κάτω από τη Σιβηρία. Το πεδίο κάτω από τη Βόρεια Αμερική δείχνει να αποδυναμώνεται και το πεδίο της Σιβηρίας κερδίζει τον ανταγωνισμό».
Το γεγονός ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι στο βόρειο πόλο λειώνουν, δημιουργώντας νέα θαλάσσια περάσματα και περισσότερες λωρίδες ναυτιλίας στα βόρεια της Ρωσίας και του Καναδά, κάνει το ζήτημα του μαγνητισμού ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα.
«Τα όργανα πλοήγησης πλοίων και αεροπλάνων που κινούνται στην περιοχή θα είναι πιο επιρρεπή σε μεγάλα σφάλματα που μπορεί να αποβούν θανάσιμα», λέει ο Arnaud Chulliat, ειδικός στον γεωμαγνητισμό, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ και τη NOAA.

ν

ν

 


Translate this post