Time: Οι δημοσιογράφοι «φύλακες της αλήθειας» (vid)

Κατηγορία NEWS, Media

MEDIA

Youmagazine Newsroom

 

Το περιοδικό Time ανακοίνωσε ως “Πρόσωπο της Χρονιάς” άτομα ή ομάδες –όλοι τους δημοσιογράφοι– που είχαν τραγική κατάληξη το 2018.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε για τις αποκαλύψεις του για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Πηγή: Time magazine

v

ΤΟ TIME είναι εβδομαδιαίο περιοδικό που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1923. Το 1927 εγκαινίασε στο εξώφυλλό του το “Πρόσωπο της Χρονιάς”, το οποίο συνήθως παρουσιάζει τους προέδρους και τις συζύγους τους, αλλά και άλλα πρόσωπα που αντανακλούν συνήθως το «αμερικανικό μεγαλείο».
Το φετινό εξώφυλλο, με πένθιμα χρώματα, αφιερώθηκε στους “Φύλακες της Αλήθειας”, δηλαδή τους δημοσιογράφους που έπεσαν στο καθήκον. Και φυσικά την πρώτη θέση πήρε ο Τζαμάλ Κασόγκι που θέλησε να μιλήσει για τις αδικίες που είδε στη Σαουδική Αραβία – μια πράξη που του στοίχισε τη ζωή.
Δολοφονήθηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, οι οποίοι, όπως φημολογείται, τον τεμάχισαν το σώμα του και έβγαλαν τα κομμάτια έξω από τη χώρα, ή το διέλυσαν σε οξύ, καθώς μέχρι τώρα το σώμα του δεν έχει βρεθεί.
ν

ν

Εκτός από τον Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, το εβδομαδιαίο περιοδικό τίμησε ως προσωπικότητες της χρονιάς τη Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, τους δύο ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters, Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καθώς και τη σύνταξη της αμερικανικής τοπικής εφημερίδας Capital Gazette, πέντε μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου στην Ανάπολη της Πολιτείας του Μέριλαντ.
ν


ν

Είναι η πρώτη φορά που ένας ή περισσότεροι δημοσιογράφοι επιλέγονται ως προσωπικότητες της χρονιάς από το περιοδικό, από τότε που καθιέρωσε αυτόν τον τίτλο. Επίσης για πρώτη φορά ένα πρόσωπο που έχει αποβιώσει επιλέγεται ως η πιο αξιοσημείωτη προσωπικότητα της χρονιάς που πέρασε.
Το Time επέλεξε να εκδώσει αυτή την εβδομάδα τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα του περιοδικού για να προβάλει τους τέσσερις δημοσιογράφους ή την ομάδα των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξής του.
ν

Μαρία Ρέσσα

Στις Φιλιππίνες, η 55χρονη Μαρία Ρέσσα ίδρυσε το Rappler, έναν διαδικτυακό ιστότοπο ειδήσεων που αρχικώς ήταν απλώς μια σελίδα στο Facebook που ονομαζόταν MovePH και αργότερα τον Ιανουάριο του 2012 εξελίχθηκε σε πλήρη ιστοσελίδα.
Το Rappler τα έβαλε με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο «Ρόντι» Ρόα Ντουτέρτε, αποκαλύπτοντας την προηγούμενη εγκληματική δράση του, τις βάρβαρες μεθόδους του, καθώς και τους περίπου 12.000 νεκρούς, θύματα του ανένδοτου πολέμου που έχει ξεκινήσει κατά του εμπορίου ναρκωτικών στη χώρα του, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Human Rights Watch τον περασμένο Ιανουάριο.
Η κυβέρνηση Ντουτέρτε κατήγγειλε τον Νοέμβριο την ιστοσελίδα για φορολογική απάτη, ισχυρισμός που θα μπορούσε να στείλει τη Ρέσσα στη φυλακή για 10 χρόνια.
ν

Η συντακτική ομάδα της Capital Gazette

Τον Ιούνιο, το προσωπικό της εφημερίδα Capital Gazette δέχθηκε «στοχευμένη ένοπλη επίθεση», όπως ανέφεραν οι αρχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε δημοσιογράφοι, όταν ο 29χρονος δράστης ονόματι Τζάροντ Ράμος άνοιξε πυρ στο newsroom της εφημερίδας.
ν


ν

Το 2012, ο Ράμος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Έρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου και επιφυλλιδογράφου της Capital Gazette, και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, η Δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Baltimore Sun, στην οποία ανήκει η Capital Gazette.
ν

Ουά Λόνε και Κέι Σου Όου

Σε επτά χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Μιανμάρ οι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών.
Ο 32χρονος Ουά Λόνε και ο 28χρονος Κιάο Σόε Ου καταδικάσθηκαν με βάση νόμο της αποικιοκρατικής περιόδου, που απαγορεύει τη συλλογή και δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων.
ν


ν

 


Translate this post