88η η Ελλάδα στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου

Κατηγορία Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα”, η Ελλάδα βρίσκεται στην 88η  θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.


ν

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο δημοσίευσε η οργάνωση “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα”, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 88η θέση μεταξύ 180 χωρών, ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο η οργάνωση τονίζει ότι η κατάσταση στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα παραμένει απογοητευτική.
Στο αιτιολογικό αναφέρονται οι προσπάθειες φίμωσης των ΜΜΕ με την δημοπρασία για τη χορήγηση εθνικών τηλεοπτικών αδειών –μια διαδικασία η οποία σύντομα θεωρήθηκε αντισυνταγματική από το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο– η απόπειρα φίμωσης του ΔΟΛ με τον διορισμό ενός πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης της χώρας, όπου σε μεγάλο βαθμό κυριαρχεί η διαπλοκή και η διαφθορά.
Επίσης είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια το τρίγωνο διαπλοκής ΜΜΕ-Τράπεζες-Πολιτικά Κόμματα, όπως γνωστό είναι ότι σχεδόν ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι “his master’s voice”.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Γερμανία, που είχε υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα εξαιτίας απειλών για τη ζωή δημοσιογράφων, διατήρησε τη 16η θέση. Ως εκ τούτου, η χώρα κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία (1η), η Σουηδία (2η), η Φινλανδία (3η), η Αυστρία (11η) και η Εσθονία (12η) σε μια κατηγορία που περιγράφεται ως «καλή». 
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 43η θέση, υποχωρώντας δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Εκεί καταγράφηκαν επανειλημμένα περιπτώσεις στις οποίες δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο εξαιτίας ρεπορτάζ τους σχετικά με διαδηλώσεις.
Ακόμη πιο αρνητική είναι η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 155η. Περίπου 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές της χώρας, ενώ μπήκε λουκέτο σε πολλά μέσα ενημέρωσης. 
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για ολοκληρωτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, συλλήψεις και άλλες σκληρές ποινές εναντίον επικριτικών δημοσιογράφων και σε χώρες όπως τη Ρωσία (παρέμεινε στην 148η θέση), την Αίγυπτο (161η), το Βιετνάμ (175η), την Κίνα (176η), τη Συρία (177η) και τη Βόρεια Κορέα (180η).

 


Translate this post