Τα apps του κινητού σου «ξέρουν τι έκανες το βράδυ»

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι εφαρμογές στο κινητό σου καταγράφουν τις δραστηριότητές σου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν οι New York Times.

ν

ΧΙΛΙΑΔΕΣ είναι τα στίγματα που αφήνουμε στο χάρτη, σε αυτοκινητόδρομους, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους και σπίτια, με κατάσκοπο το ίδιο μας το κινητό τηλέφωνο.
Μοναδικές είναι οι διαδρομές που καταγράφει ο καθένας μας, λόγω συνήθειας, εντός της ημέρας, από το σπίτι στο γραφείο, ή σε μια εκδήλωση. Πάντα έχοντας μαζί μας το «έξυπνο κινητό».
Στο δημοσίευμά τους οι New York Times φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της Λίζα Μάγκριν, 46 ετών, καθηγήτριας μαθηματικών. Κάθε πρωί στις 7:00 η Λίζα φεύγει από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη με προορισμό το σχολείο όπου διδάσκει, 22 χλμ. μακριά. Πρόκειται για μια μοναδική διαδρομή
Εφαρμογή στο κινητό της τηλέφωνο συγκέντρωσε τα στοιχεία της τοποθεσίας της, τα οποία στη συνέχεια πωλήθηκαν εν αγνοία της, γράφουν οι Times. Η εφαρμογή κατέγραφε την τοποθεσία της κάθε δύο δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που ανέλυσε η αμερικανική εφημερίδα, η οποία περιλάμβανε περισσότερα από ένα εκατομμύριο τηλέφωνα μόνο στην περιοχή της Νέας Υόρκης.
Παρ’ όλο που η ταυτότητα της Λίζα Μάγκριν δεν αποκαλυπτόταν σε αυτά τα αρχεία, οι Times κατάφεραν με ευκολία να «ενώσουν τις κουκίδες» και να ανακαλύψουν την ταυτότητά της.
Η εφαρμογή κατέγραψε ένα ραντεβού της σε μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές για απώλεια βάρους και έπειτα μια συνάντηση στο γραφείο του δερματολόγου της. Εν συνεχεία η εφαρμογή κατέγραψε την πεζοπορία της, αλλά και τη διαμονή της στο σπίτι του πρώην φίλου της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Λίζα βρήκε τις εν λόγω πληροφορίες εξαιρετικά ενοχλητικές.
«Η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να βρει αυτές τις λεπτομερείς πληροφορίες για σένα, πληροφορίες που δεν θες να τις μοιραστείς, είναι εξαιρετικά ενοχλητική», δήλωσε χαρακτηριστικά η 46χρονη καθηγήτρια. Σε αυτό το σημείο, οι Times αναφέρουν ότι η ανάλυση των δεδομένων τοποθεσίας της από την πλευρά της εφημερίδας έγινε με την συγκατάθεσή της.
Όπως και πολλοί άλλοι χρήστες, η Lisa ήξερε ότι υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να καταγράψουν τις κινήσεις των χρηστών τους, ωστόσο καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η βιομηχανία της κατασκοπείας των καθημερινών συνηθειών των ατόμων έχει γίνει ιδιαίτερα παρεμβατική.
Τουλάχιστον 75 εταιρείες λαμβάνουν ανώνυμα, ακριβή δεδομένα της τοποθεσίας όπου κάθε φορά βρίσκεστε, από τις εφαρμογές στις οποίες οι χρήστες επιτρέπουν να λαμβάνουν δεδομένα από το κινητό τους, για να λαμβάνουν οι ίδιοι τοπικά νέα και καιρικές συνθήκες ή άλλες πληροφορίες, σημειώνουν οι Times.

ν

ν

Η βάση δεδομένων που χρησιμοποίησε η αμερικανική εφημερίδα –δείγμα πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν το 2017 και κατέχονται από μια εταιρεία– αποκαλύπτει τα ταξίδια των ανθρώπων με εκπληκτική λεπτομέρεια και ακρίβεια λίγων μόνο μέτρων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενημερωνόταν πάνω από 14.000 φορές την ημέρα.
Αυτές οι εταιρείες πωλούν, χρησιμοποιούν ή αναλύουν τα δεδομένα για να εξυπηρετήσουν διαφημιστές, καταστήματα λιανικής πώλησης ακόμη και hedge funds, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «καυτή αγορά», όπου οι πωλήσεις διαφημίσεων με βάση την τοποθεσία μπορεί να αγγίξουν τα 21 δισ. δολάρια για το τρέχον έτος.
Οι επιχειρήσεις λένε ότι το ενδιαφέρον τους είναι στα πρότυπα, όχι στην ταυτότητα, που αποκαλύπτουν τα δεδομένα για τους καταναλωτές. Σημειώνουν ότι οι εφαρμογές πληροφοριών απλώς συλλέγουν και δεν συνδέονται με το όνομα ή τον αριθμό τηλεφώνου κάποιου, αλλά με ένα μοναδικό αναγνωριστικό.
Όσοι όμως όσοι έχουν πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα –συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων ή των πελατών– θα μπορούσαν να εντοπίσουν ένα άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του. Θα μπορούσαν επίσης να παρακολουθήσουν κάποιον, με τον εντοπισμό του τηλεφώνου του.
Εναλλακτικά, μπορούν να επισυνάψουν ένα όνομα σε μια ανώνυμη κουκκίδα, βλέποντας πού βρισκόταν η συσκευή τη νύχτα και χρησιμοποιώντας δημόσια αρχεία να υπολογίσουν ποιος κατοικεί εκεί.
ν

Ελλιπής ενημέρωση

Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο για τα μοτίβα που αποκαλύπτουν τα εν λόγω δεδομένα για τους καταναλωτές και όχι για τις ταυτότητές τους. Σημειώνουν δε ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν οι εφαρμογές είναι συνδεδεμένες με ένα μοναδικό ID και όχι με το όνομα ή τον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη. 
Αρκετές είναι οι εταιρείες που αναφέρουν πως όταν οι χρήστες τηλεφώνου ενεργοποιούν τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, τα δεδομένα τους είναι δικαίως εκτεθειμένα. Σύμφωνα με τους Times, όμως, η ενημέρωση είναι ελλιπής ή ακόμη και παραπλανητική, όταν ζητείται από τους χρήστες άδεια να ενεργοποιήσουν τις εν λόγω υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, μια εφαρμογή μπορεί να πει στους χρήστες ότι η παροχή πρόσβασης στην τοποθεσία τους θα τους βοηθήσει να λάβουν πληροφορίες κυκλοφορίας, χωρίς όμως να αναφέρουν ότι τα δεδομένα θα μοιραστούν και θα πουληθούν. «Αυτή η αποκάλυψη συχνά θάβεται σε μια ασαφή πολιτική απορρήτου», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Times.
Ενδεικτικά η Λίζα είχε δώσει άδεια σε δεκάδες εφαρμογές στο κινητό της να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της τοποθεσίας της.
Για να αξιολογήσει τις πρακτικές κοινής χρήσης τοποθεσίας, η αμερικανική εφημερίδα εξέτασε 20 εφαρμογές, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν επισημανθεί από ερευνητές ως εφαρμογές που πιθανώς μοιράζονται δεδομένα. Από την έρευνα προέκυψε ότι 17 εξ αυτών έστειλαν ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος σε περίπου 70 επιχειρήσεις. Τα ακριβή δεδομένα μιας τοποθεσίας από μια συγκεκριμένη εφαρμογή που κατονομάζει η εφημερίδα ελήφθησαν από 40 εταιρείες.
Από τις 17 αυτές εφαρμογές, μόνο τρεις σε iOS και μια σε Αndroid ανέφεραν στους χρήστες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαφήμιση ή να πουληθούν.
Οι εφαρμογές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της νέας οικονομίας δεδομένων θέσης. Οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν βγάλουν χρήματα πουλώντας τα δεδομένα τους ή μοιράζοντάς τα σε διαφημίσεις που βασίζονται σε τοποθεσίες, ενώ οι εταιρείες δεδομένων πληρώνουν μισό σεντ έως και 2 σεντς μηνιαίως ανά χρήστη.
ν

 


Translate this post