Πώς θα είναι τα αεροσκάφη του μέλλοντος (vid)

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

NASA και Lockheed Martin συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου υπερηχητικού αεροσκάφους που θα αποτελεί τον διάδοχο του Concorde.

ν

ΣΤΗΝ κατασκευή ενός υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους του μέλλοντος, που φέρει το όνομα “X-Plane”, προχωρά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA σε συνεργασία με την εταιρεία Lockheed Martin.
Ήδη προχώρησαν στη σύναψη σύμβασης ύψους 247,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός νέου υπερηχητικού αεροσκάφους που θα αποτελεί τον διάδοχο του Concorde.
Σύμφωνα με τη NASA το νέο αεροσκάφος δεν θα έχει εκκωφαντικό θόρυβο για τους επιβάτες –μόλις 75 ντεσιμπέλ– όταν ξεπερνά το φράγμα του ήχου. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, δεν ήταν η συντριβή ενός Concorde στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού το 2001 που τελείωσε το πρόγραμμα αυτό, αλλά ο εκκωφαντικός θόρυβος που προκαλούσε όταν πετούσε με διπλάσια ταχύτητα ήχου (περίπου 2.400 χιλιόμετρα την ώρα).
Άλλωστε, λίγο μετά την πρώτη κυκλοφορία του Concorde τον Ιανουάριο του 1976, οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να επιβάλουν περιορισμούς.
Στις ΗΠΑ, η πτήση για υπερηχητικά αεροσκάφη πάνω από το έδαφος απαγορεύτηκε και το μόνο που απέμεινε ήταν οι διαδρομές πάνω από τους ωκεανούς.
Έτσι, το όνειρο ενός υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου που θα έφτανε από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες σε τρεις ώρες δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αυτό που έμεινε ήταν μια εξειδικευμένη αγορά για τους πλούσιους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την υπερατλαντική διασκέδαση πληρώνοντας εισιτήριο γύρω στα 10.000 δολάρια.

ν

ν

«Το όραμα της NΑSA περιλαμβάνει ένα μέλλον στο οποίο οι υπερηχητικές μεταφορές θα είναι διαθέσιμες και προσιτές για το μεγαλύτερο μέρος του επιβατικού κοινού», δήλωσε ο Πήτερ Κοέν, ο οποίος διαχειρίζεται την ανάπτυξη των νέων υπερηχητικών τεχνολογιών στη NASA.
Απουσία θορύβου, χαμηλή τιμή, αποτελεσματικότητα. Η NASA έχει επενδύσει πολλά σε κάτι που φαίνεται άπιαστο όνειρο.
Στο σχεδιασμό του αεροσκάφους που θα μπορούσε να κάνει την υπερηχητική πτήση πιο ήσυχη, η NASA έχει ήδη αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία. Το 2005 πειραματίστηκε με την εταιρεία Gulfstream Aerospace με το “Quiet Spike”. Τα νέα σχέδια της ατράκτου, των πτερυγίων και της ουράς θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν εξαιρετικά μειωμένο θόρυβο.
«Προσπαθούν με έναν τρόπο να κατανείμουν τον ενιαίο εκκωφαντικό θόρυβο σε αρκετούς μικρότερης έντασης θορύβους», λέει ο Rolf Henke, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR. Πριν από μερικά χρόνια, η DLR παρουσίασε τη δική της μελέτη σκοπιμότητας με το “Spaceliner” .
Η NASA και η Lockheed Martin επιθυμούν τώρα να βελτιώσουν περαιτέρω το σχήμα του αεροσκάφους για να το κάνουν όσο πιο ευχάριστο γίνεται. Οι αεροδυναμικές προσομοιώσεις είναι πολύ καλύτερες σήμερα, λέει ο Andreas Strohmayer, ο οποίος ηγείται του σχεδιασμού αεροσκαφών στο Ινστιτούτο Σχεδιασμού Αεροσκαφών στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post