Βρέθηκε το αεροσκάφος του πιλότου που είχε πάρει μέρος στη «Μεγάλη Απόδραση»

Κατηγορία Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα εξαιρετικά σπάνιο αεροσκάφος Spitfire του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στα βουνά της Νορβηγίας, ο πιλότος του οποίου έγραψε ιστορία.

Ό,τι απέμεινε από το Spitfire του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Βρετανού πιλότου που το 1944 πήρε μέρος στη Μεγάλη Απόδραση. (Spitfire AA810 Project)

ν

ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ενός εξαιρετικά σπάνιου μαχητικού Spitfire του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πιλότος του οποίου πήρε μέρος αργότερα στη “Μεγάλη Απόδραση”, ανακαλύφθηκαν ύστερα από 76 χρόνια σε έναν απομακρυσμένο ορεινό όγκο της Νορβηγίας.
Το Spitfire AA810 υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών, σύμβολο της βρετανικής αεροπορικής ισχύος και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεκαετία του 1950.
Κατασκευασμένο από τη βρετανική Supermarine το Spitfire ήταν μια δημιουργία του αρχισχεδιαστή της εταιρείας R. J. Mitchell. Οι ελλειπτικές του πτέρυγες του επέτρεπαν ανώτερες ταχύτητες από το Hawker Hurricane και άλλους ανταγωνιστές του, ενώ του έδιναν μια χαρακτηριστική εμφάνιση, ενισχύοντας την όλη του αεροδυναμική εικόνα.
Ιδιαίτερα αγαπητό από τους χειριστές του, το Spitfire χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα αμέσως μετέπειτα χρόνια, σε όλα τα θέατρα του πολέμου και σε πολλές παραλλαγές.
ν

Φωτογραφία του 1942 με τον επισμηναγό Άλισταιρ Γκαν να κάθεται στην πτέρυγα ενός Spitfire. (Spitfire AA810 Project)
ν

Ένα από αυτά τα αεροσκάφη, ειδικά εξοπλισμένο για αναγνωρίσεις μεγάλης εμβέλειας, κατερρίφθη από τους Γερμανούς στις 5 Μαρτίου 1942, κατά τη διάρκεια αποστολής φωτογράφησης του γερμανικού θωρηκτού Tirpitz.
Ο πιλότος του Spitfire, Άλισταιρ “Σάντι” Γκαν (Alastair “Sandy” Gunn), που διασώθηκε από την πτώση, αλλά αιχμαλωτίστηκε από τις γερμανικές δυνάμεις. Το 1944 ήταν μεταξύ των 76 κρατούμενων, όλοι αιχμάλωτοι πολέμου, που κατάφεραν να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο Stalag Luft III.
ν

Η Μεγάλη Απόδραση

Η περίφημη “Μεγάλη Απόδραση”, πραγματοποιήθηκε την νύχτα της 24ης προς 25η Μαρτίου του 1944. Το στρατόπεδο Stalag Luft ΙΙΙ βρισκόταν στην περιοχή της Κάτω Σιλεσίας κοντά στην πόλη Ζάγκαν (Zagan) της σημερινής Πολωνίας, 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου. Η περιοχή επιλέχθηκε γιατί θα ήταν δύσκολο κανείς να ξεφύγει διαμέσου της διάνοιξης σηράγγων.
Οι κρατούμενοι όμως άνοιξαν τρεις σήραγγες διαφυγής, αλλά ενώ αρχικά προβλεπόταν να δραπετεύσουν 200 από τους 600, τελικά δραπέτευσαν μόνο 76 κρατούμενοι.
Το 1963 το περιστατικό αυτό γυρίστηκε ταινία σε σκηνοθεσία Τζον Στάρτζες με τους Στιβ Μακ Κουίv, Τσαρλς Μπρόνσον, Τζέιμς Κόμπερν, Τζέιμς Γκάρνερ κ.ά.
ν

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου Stalag Luft ΙΙΙ. Image: Supplied
ν

“Εγκέφαλος” της επιχείρησης ήταν ο Άγγλος επισμηναγός Ρότζερ Μπούσελ (Roger Bushell). Από τους 76 κρατούμενους που απέδρασαν μόνο 3 πιλότοι της RAF κατάφεραν να επιστρέψουν στη Βρετανία μέσω Σκανδιναβίας. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και 50 από αυτούς εκτελέστηκαν με διαταγές του Χίτλερ.
Ανάμεσα τους ο προαναφερθείς Σκωτσέζος πιλότος Άλισταιρ Γκαν και ο Έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήριος Σκάντζικας της 336 Μ.Β.
Ο Σωτήριος Σκάντζικας στη μάχη της Κρήτης κατέπεσε με το αεροπλάνο του, ένα Hurricane (HW250) της 336ης Μοίρας Διώξεως, στο έδαφος, αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου στη Γερμανία.
ν

Ο Σωτήριος Σκάντζικας με τον μεγαλύτερο αδελφό του Σαράντη, σε φωτογραφία παρμένη στη Ν. Ροδεσία. Image: Supplied
ν

Ο Σκωτσέζος πιλότος Άλισταιρ “Σάντι” Γκαν εκτελέστηκε το 1944 μαζί με άλλους 50 επειδή συμμετείχαν στη Μεγάλη Απόδραση. (Spitfire AA810 Project)
ν

Το αεροπλάνο του Γκαν ήταν ένα ειδικά τροποποιημένο Mk1 Spitfire απογυμνωμένο από όπλα και λοιπή θωράκιση και εξοπλισμένο με πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου για να επεκτείνει την εμβέλεια πτήσης του από τα 575 μίλια στα 2.000 μίλια (3.200 χιλιόμετρα).
Το περασμένο καλοκαίρι μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε τα απομεινάρια του Mk 1 Spitfire σε μια απόκυμνη βουνοπλαγιά, στις παρυφές του Αρκτικού Κύκλου.
«Αυτό το Spitfire είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στα χρόνια που πέρασαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε στο Fox News ο ιστορικός της στρατιωτικής αεροπορίας και ειδικός συναρμολογητής των Spitfire, Τόνι Χόσκινς (Tony Hoskins).
ν

Τμήμα της έλικας του Mk1 Spitfire. Διακρίνεται μια τρύπα από τα πυρά που δέχτηκε το αεροπλάνο. (Spitfire AA810 Project)
ν

Σήμερα σώζονται ελάχιστα αεροπλάνα Mk1 Spitfire, τα περισσότερα από τα οποία συναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια διαφόρων άλλων Spitfire. Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι τα απομεινάρια του Mk1 Spitfire θα επιτρέψουν την αποκατάστασή του AA810 που έγραψε ιστορία, την εποχή που η ανθρωπότητα μαχόταν για την ελευθερία και την επιβίωσή της από τις κακόβουλες δυνάμεις του Άξονα.
ν

Μέλη της ερευνητικής ομάδας περισυλλέγουν στα νορβηγικά βουνά τα συντρίμμια του Mk1Spitfire AA810. (Spitfire AA810 Project)
ν

 


Translate this post