Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σε δύο μήνες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα επεκταθούν και για οφειλές προς το Δημόσιο, κατόπιν εντολής των δανειστών.

ν

ΑΚΟΜΗ πιο ασφυκτική καθίσταται από το 2018 η πίεση της Εφορίας σε 4 εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. 
Εντολή των δανειστών είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, για να περιοριστούν τα συνολικά χρέη των περίπου 100 δισ. ευρώ. Έτσι, σύντομα θα ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο.
Την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.
Η λύση που έχουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για να μην προστεθούν στην τεράστια λίστα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, να ολοκληρώσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα τη μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η παροχή της δυνατότητας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν τους φόρους τους σε πολλές δόσεις με ηλεκτρονικά μέσα.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί του Δημοσίου θα χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα με αυτή των πλειστηριασμών των τραπεζών, και αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου, το αργότερο αρχές Μαρτίου.
ν

Οι ενστάσεις

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν προβληματισμό για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό δημόσιο, με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η Εφορία έχει στη φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, ακόμα και την πλέον πρόσφατη του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη έως 50.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία «βγαίνουν στο σφυρί» σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική, όπως γίνεται και με τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση διενεργούνται περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των Εφοριών σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ. Συνολικά, από ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εισπραχθεί περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018 υπολογίζεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.
ν

Το Δημόσιο αγριεύει

Η χρονιά, λοιπόν, ξεκινά με άγριες διαθέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων από το Δημόσιο ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές. Ενώπιον του απρόσωπου κατασχετή θα οδηγηθούν 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν απλήρωτα χρέη στην Εφορία.
Με αυτό τον τρόπο, η νέα χρονιά απειλεί να εξελιχθεί σε έτος πλειστηριασμών, καθώς όλη η χώρα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο «e-σφυρί» για χρέη σε Εφορία και Ταμεία, καθώς θα επιτρέπεται στο Δημόσιο να εκποιεί ακίνητα και στη χαμηλή εμπορική αξία, αντί στην αντικειμενική.
Στο στόχαστρο μπαίνουν αυτομάτως 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 2,3 εκατομμύρια θα ζουν κάθε μήνα με τον φόβο μήπως ξεπεράσουν το όριο αυτό, ή αν θα χάσουν κάποια δόση πληρωμής από παλαιούς ή τρέχοντες φόρους.
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν βρέθηκαν τόσοι πολλοί αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς. Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους (δηλαδή ένα στα τρία νοικοκυριά) έρχεται το 2018 αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Πριν από τις 20 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει «με έναν νόμο» εκατοντάδες νέες διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και τις αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που ανοίγουν τον δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ν

Ποιοι κινδυνεύουν

Θυμίζουμε ότι από 1/1/2018 προβλέπεται ξαφνικός θάνατος και για όσους κάνουν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η ρύθμιση θα χάνεται αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί στην ώρα τους όλες τις νέες οφειλές του (πέραν των δόσεων που πληρώνει). Δηλαδή έστω και για μία ημέρα καθυστέρηση θα χάνει τη ρύθμιση, χωρίς περιθώριο μισού ή ενός μήνα που ίσχυε για να προλάβει να πληρώσει.
Από τα 4,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν χρέη στην Εφορία έως τον Οκτώβριο, οι 8 στους 10 (3,5 εκατομμύρια συνολικά) παλεύουν με μικρά χρέη, της τάξεως των 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 2,35 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη από μόλις 1 έως και 500 ευρώ. Οι υπόλοιποι 1,75 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστάνε πάνω από 500 ευρώ, αλλά μόλις 400.000 έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ.
Θεωρητικά οι πλειστηριασμοί θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τους 5.500 οφειλέτες που χρωστάνε τα περισσότερα στο Δημόσιο, από 1,5 εκατ. ευρώ και πάνω έκαστος. Και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί αυτό στο πρώτο διάστημα για να απενοχοποιηθούν έτσι και οι πλειστηριασμοί στα μάτια της κοινής γνώμης.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν από 1 δισ. έως 6 δισ. ευρώ είναι είτε νεκροί, είτε κατεστραμμένοι, είτε στη φυλακή, οπότε το Δημόσιο δεν περιμένει πια να εισπράξει ούτε ευρώ. Έτσι, πολύ σύντομα το Δημόσιο θα ψαρεύει σε πιο ρηχά νερά.
ν

Γραμμές άμυνας

Για να επιβιώσουν από τον βομβαρδισμό των πλειστηριασμών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν συνεχή εγρήγορση και να έχουν τον νου τους στραμμένο στην Εφορία και στα email με τις ειδοποιήσεις για οφειλές ή μέτρα είσπραξης που τους αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση δεν συγχωρείται εφησυχασμός, καθώς τα μέσα άμυνας είναι περιορισμένα.
Η καλύτερη άμυνα για τους οφειλέτες είναι να κρατούν τις οφειλές τους διαρκώς κάτω από τα 500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα υποστούν μόνο κατασχέσεις χρηματικών ποσών από τράπεζες ή εις χείρας τρίτων (στον μισθό από τον εργοδότη τους, στις πληρωμές από ενοικιαστές τους ή σε εισπράξεις από πελάτες). Καθώς όμως θα τρέχουν παλιές και νέες υποχρεώσεις, αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν πλήρως θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν κουμπαρά ασφαλείας για τη δύσκολη στιγμή, ακόμα και αν είναι… από τα κάλαντα των παιδιών (αφού, ούτως ή άλλως, πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλά ποσά οφειλών).
Όσοι αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες θα πρέπει να κάνουν συνεχώς νέες ρυθμίσεις και προτού καν βγει κάποια οφειλή τους ληξιπρόθεσμη. Από τον Ιανουάριο η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.
ν

Μέσα στο 2018 θα γίνουν 3.932 ιδιωτικοί πλειστηριασμοί

Για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 είναι προγραμματισμένοι συνολικά 3.932 πλειστηριασμοί. Θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου, σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας. Ήδη η ηλεκτρονική διαδικασία κερδίζει δειλά-δειλά την εμπιστοσύνη των επισπευδόντων, που είναι κυρίως τράπεζες και δευτερευόντως εταιρείες ή ιδιώτες.
Ενδεικτικό της αρπακτικής διάθεσης των «κορακιών» είναι το γεγονός ότι στις 10 Ιανουαρίου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας έχουν αναρτηθεί περισσότεροι από 200 συμβατικοί πλειστηριασμοί και τουλάχιστον 20 ηλεκτρονικοί.

 


Translate this post