Πώς ανακαλύφθηκαν οι Κούροι της Αταλάντης (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι «Κούροι της Αταλάντης», τα τέσσερα αγάλματα σε φυσικό μέγεθος που ανακαλύφθηκαν τυχαία σε αγρό, ξαναγράφουν την ιστορία της Λοκρίδας.

Τα εκπληκτικής ομορφιάς αγάλματα των Κούρων. Image: Supplied

ν

«ΕΙΝΑΙ συγκλονιστικό να αναδύονται από τη γη τέτοια γλυπτά!» σημειώνει στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η αρχαιολόγος Μαίρη Παπαγεωργίου από την Αταλάντη που είναι υπεύθυνη των ανασκαφών από τις οποίες ανακαλύφθηκαν οι «Κούροι της Αταλάντης» τα 4 αγάλματα σε φυσικό μέγεθος που ξαναγράφουν την ιστορία της Λοκρίδας.
Η Αταλάντη, απ’ όπου πήρε το όνομά της η κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας, ήταν η μοναδική γυναίκα που πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. Οι Οπούντιοι Λοκροί συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο με 40 πλοία και τέσσερις χιλιάδες πολεμιστές.
Τα πρώτα δείγματα οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στην περιοχή της Αταλάντης απαντώνται στη Νεολιθική εποχή (7000 π.Χ. – 3200/3100 π.Χ.), όταν και αναπτύσσεται οικισμός στην πεδιάδα της Αταλάντης κοντά στην Σκάλα. Στον οικισμό αυτόν παρατηρούνται όλες οι δραστηριότητες του νεολιθικού ανθρώπου: γεωργία, κτηνοτροφία, κυνήγι, αλιεία.
Οι Κούροι που βρέθηκαν στην Αταλάντη εμπλουτίζουν τη συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων που φημίζονται για την τελειότητα της μορφής και των αναλογιών του σώματος. Κούρους μπορεί κάποιος να δει, εκτός των άλλων Μουσείων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ενώ περίφημη είναι η Κόρη (το θηλυκό του Κούρος) που υπάρχει στο Μουσείο της Ακρόπολης.
ν

Αριστερά: Κούρος από την Ανάβυσσο Αττικής, στημένος στον τάφο του Κροίσου, γύρω στο 530 π.Χ. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δεξιά: Η Κόρη που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι εύρημα από την Ακρόπολη Αθηνών. Image: Supplied
ν

Η υπεύθυνη αρχαιολόγος Μαίρη Παπαγεωργίου που έχει έδρα την Αταλάντη και ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που έφτασαν στην περιοχή δεν κρύβει τη χαρά της γι’ αυτή τη μοναδική ανακάλυψη ευχόμενη μάλιστα σε κάθε συνάδελφό της αρχαιολόγο «να βιώσει μια ανάλογη εμπειρία».
Για να φτάσει όμως η αρχαιολογική σκαπάνη να φέρει στο φως του Ήλιου αυτά τα αριστουργήματα, έπαιξε βασικό ρόλο η ευαισθησία δύο αγροτών. Όχι μόνο γιατί όταν τα ανακάλυψαν πήγαν και ενημέρωσαν τις αρχές αλλά κυρίως γιατί άφησαν ακριβώς στο σημείο του το πρώτο εύρημα γεγονός που βοήθησε τα μέγιστα στη συνέχεια στην αρχαιολογική σκαπάνη να εντοπίσει και τα υπόλοιπα.
Αυτή τη διαφορά εντοπίζει η αρχαιολόγος Μαίρη Παπαγεωργίου όταν σημειώνει με νόημα: «Συγχαρητήρια στους δύο πολίτες της Αταλάντης που υπέδειξαν τη θέση και χωρίς να μετακινήσουν το πρώτο άγαλμα χωρίς δεύτερη σκέψη ειδοποίησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το παρέδωσαν! Η πράξη τους οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εντιμότητα! Επιπλέον ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες της ανασκαφής!».
Τα μοναδικά ευρήματα ήταν καλά κρυμμένα σ’ ένα κτήμα πολύ κοντά στον οικισμό της πόλης της Αταλάντης, στο ανατολικό της τμήμα.
Εκεί είναι το χωράφι με τις μεγάλες ελιές τις οποίες ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να βγάλει. Όταν τις έβγαλε δεν βρέθηκε τίποτα.
ν

Η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε εγγύτητα με τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα. Image: Supplied
ν

Λίγες μέρες αργότερα στην προσπάθειά του να φυτέψει άλλα δέντρα ζήτησε από αγρότη στην περιοχή που έχει άροτρο για βαθιές αρόσεις να χαράξει κάποιες βαθιές αυλακιές έτσι ώστε να μπορεί να φυτέψει τα νέα δέντρα.
Όταν ο τελευταίος έφθασε στο συγκεκριμένο σημείο κατάλαβε ότι «το υνί χτύπησε πάνω σε κάποια πέτρα». Όταν απομάκρυνε το χώμα, διαπίστωσε πως είχε εντοπίσει έναν κούρο σε φυσικό μέγεθος. Με τον ιδιοκτήτη του χωραφιού ειδοποιούν τις αρχές οι οποίες όταν έφτασαν εκεί, έμειναν κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό. Από τότε ξεκινά να γράφεται η ιστορία η οποία έχει βάθος χιλιάδων χρόνων.
«Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα που βοηθούν να φωτιστεί η ιστορία του τόπου μας», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκος Λιόλιος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «είμαστε ακόμη στην αρχή των αποκαλύψεων καθώς οι ανασκαφές θα συνεχιστούν τόσο στο συγκεκριμένοι αγροτεμάχιο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή και είναι ζωντανή η ελπίδα να αποκαλυφθούν και νέα ευρήματα».
Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται η «σιγή ασυρμάτου» που επικρατεί από τα πρόσωπα που είναι πρωταγωνιστές στην υπόθεση της αποκάλυψης των αρχαιολογικών θησαυρών.

ν

ν

 


Translate this post