Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη 2500 ετών στη Θεσσαλία

Κατηγορία Αρχαία Ελλάδα, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στον Βλοχό Καρδίτσας ανακαλύφθηκε αρχαία ελληνική πόλη, με πύργους, τείχη και πύλες να διακρίνονται ολοκάθαρα. Βίντεο.

Αεροφωτογραφία των ερειπίων της χαμένης ελληνικής πόλης. Πηγή: SIA/EFAK/YPPOA
v

ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ελληνική πόλη ανακάλυψαν τυχαία αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπέρνμαουθ που βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο σχέδιο: Πρόκειται για μια αρχαία πόλη κοντά στο χωριό Βλοχός, στη Θεσσαλία.
Ήδη ήταν γνωστά κάποια αρχαία ερείπια, που βρίσκονταν στην επιφάνεια της γης, όμως κανείς δεν είχε ποτέ προβεί σε επίσημη καταγραφή τους – πόσο μάλλον σε ανασκαφές στο σημείο. Κι όμως, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ.
Από την αρχαία πόλη, που δέσποζε στην κορυφή του λόφου εν είδει ακρόπολης, διακρίνονται ολοκάθαρα τα τείχη της πόλης, πύργοι και πύλες, ενώ και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει ο βρετανικός Independent είναι χαρακτηριστικές.
v

Τα τείχη της αρχαίας πόλης, όπως φαίνονται από αερολήψη. Πηγή: SIA/EFAK/YPPOA
v

Κοντινή αεροφωτογραφία που δείχνει πολύ καθαρά τις σκάλες, τα τείχη και τις βάσεις των πύργων της αρχαίας πόλης. Πηγή: SIA / EFAK / YPPOA
v

Ο επικεφαλής της ομάδας Ρόμπιν Ρόνλαντ δήλωσε: «Μαζί με έναν συνάδελφό μου, περάσαμε από την τοποθεσία αυτή, ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ, όταν συνειδητοποιήσαμε πως εκεί υπήρχαν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί με τον λόφο αυτό όπου εντοπίσαμε τα αρχαία, παραμένει μυστήριο».
Η ομάδα μάλιστα πιστεύει ότι θα αποφύγει να προβεί σε ανασκαφές με τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά ελπίζει ότι με την χρήση ειδικού ραντάρ, ένα «ραντάρ διείσδυσης εδάφους», όπως λέγεται, θα μπορέσει να ανιχνεύσει πού βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα και επομένως να μην διαταράξει το τοπίο.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε επί δύο εβδομάδες δουλειά στο πεδίο και οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν κεραμικά θραύσματα και νομίσματα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.
v

Θραύσμα κεραμικής με εκπληκτικής ομορφιάς σχέδιο που ανακαλύφθηκε στο σημείο. Πηγή: SIA / EFAK / YPPOA
v

Ο κ. Ρόνλαντ τοποθετεί την ακμή της πόλης περί τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. και θεωρεί πως εγκαταλήφθηκε πιθανότατα μετά την ρωμαϊκή εκστρατεία στην Ελλάδα.
«Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις της ευρύτερης περιοχής και πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει κατά το παρελθόν πως η δυτική Θεσσαλία ήταν “στάσιμη” κατά την αρχαιότητα. Η εργασία μας επιβεβαιώνει πως στο έδαφος της Ελλάδας υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν».
v

2500Y Old Lost Greek City Discovered around
a Small Village Vlochós

v

 


Translate this post