Φθινοπωρινές αλλεργίες: πώς να τις αντιμετωπίσετε

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έχετε καταρροή, συνάχι, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βουρκωμένα μάτια, κνησμό σε μύτη-μάτια και βήχα το Φθινόπωρο;

34365hj45hj4768

Οι Φθινοπωρινές αλλεργίες είναι εξίσου ενοχλητικές με αυτές της Άνοιξης. Image: Supplied
v

Δρ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος

Δρ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος

ΠΡΟΣΟΧΗ, υπάρχει αυτή την εποχή πρόβλημα αλλεργίας, γιατί οι Φθινοπωρινές αλλεργίες είναι εξίσου ενοχλητικές με αυτές της Άνοιξης και παρά την χρονική διαφορά που τις χωρίζει, έχουν παρόμοια συμπτώματα και αρκετές κοινές αιτίες.

Αυτά αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει με έμφαση:

«Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την εποχική αλλεργία με την Άνοιξη, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει ιδιαίτερα και το Φθινόπωρο».

Αν και τα λουλούδια δεν ανθίζουν πια και ο αέρας έχει ήδη γίνει λιγάκι πιο δροσερός, πολλοί πάσχοντες από αλλεργίες έχουν αρχίσει και πάλι να υποφέρουν κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου.

Ένας αλλεργιολόγος θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι σας προκαλεί αλλεργία. Μελετώντας λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό σας και καταγράφοντας τα συμπτώματα, ο ειδικός θα σας υποβάλλει και σε δερματικό τεστ. Αν είστε αλλεργικοί στην ουσία, η περιοχή του δέρματος θα κοκκινίσει και θα έχετε κνησμό. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει αντισώματα στο αλλεργιογόνο. 
v

Τα συμπτώματα των φθινοπωρινών αλλεργιών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι αλλεργίες κατά τους μήνες του Φθινοπώρου είναι:

  • Καταρροή
  • Συνάχι
  • Φτέρνισμα
  • Ρινική συμφόρηση
  • Βουρκωμένα μάτια
  • Βήχας
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
  • Άσθμα
  • Εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση σε κρύο
  • Κνησμός σε μύτη και στα μάτια
    v

Αίτια και θεραπεία αλλεργιών

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων αλλεργίας, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να υποβάλλονται σε αλλεργικό τεστ προκειμένου να εντοπιστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.

Τα βασικά υπεύθυνα αλλεργιογόνα για τις αλλεργίες του Φθινοπώρου είναι:

α) Η γύρη από τα αγριόχορτα. Και αυτό γιατί παρ’ όλο που τα αγριόχορτα ανθίζουν κυρίως τον Αύγουστο, η αναπαραγωγή τους και η παραγωγή της γύρης διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

β) Τα ακάρεα. Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία είναι οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Οι σχολικές αίθουσες διδασκαλίας που έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές, όπως και τα χαλιά ή μοκέτες, τα στρώματα, οι κουρτίνες, τα χνουδωτά παιδικά παιχνίδια αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ακάρεων που ευδοκιμούν μέσα στη σκόνη των κτιρίων, καθώς η ύπαρξή τους δεν εξαρτάται από το πόσο καθαρός είναι ο χώρος.

γ) Οι μύκητες. Οι σχολικές αίθουσες αφού έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπόγεια, αποθήκες αλλά και χώροι με αυξημένη υγρασία (μπάνια σπιτιού), είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μύκητες ενοχοποιούνται για την αύξηση των κρίσεων άσθματος.
v

64365hj45hj4538

Τα αγριόχορτα, η μούχλα στους τοίχους, τα ακάρεα και τα κατοικίδια είναι οι κύριες πηγές
των Φθινοπωρινών αλλεργιών. Image: Supplied

v

δ) Κατοικία ζώα. Έως και 40% των εποχιακών αλλεργιών οφείλονται στα κατοικία ζώα και συγκεκριμένα στο νεκρό δέρμα που αποβάλλουν. Και εδώ η αλλεργίες προκαλούνται από ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα που αντιδρά έντονα στο τρίχωμα, το σάλιο ή τα ούρα των κατοικίδιων ζώων. Οι γάτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τα σκυλιά για να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους.

Επίσης το Φθινόπωρο δυο είναι οι βασικοί παράγοντες, που βοηθούν στην διασπορά των αλλεργιογόνων, οι ισχυροί άνεμοι και τα σχολεία:

Ισχυροί άνεμοι. Λόγω της διασποράς της γύρης, μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων.

Τα σχολεία. Η επιστροφή στο σχολείο πυροδοτεί τις φθινοπωρινές αλλεργίες στα παιδιά λόγω των ακάρεων της οικιακής σκόνης και των μυκήτων που υπάρχουν πιο συχνά στους σχολικούς χώρους.

Το πρώτο μέτρο άμυνας, όσων έχουν πρόβλημα αλλεργίας, είναι η πρόληψη με:

  • Αποφυγή υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι γνωστό και είναι εφικτό.
  • Παραμονή σε κλειστό χώρο τις ώρες (10:00-15:00) που η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα
  • Χρήση μάσκας κατά την διάρκεια καθαρισμού αυλής ή υπόγειων χώρων.
  • Καλό αερισμό κλειστών χώρων, συχνό γενικό καθάρισμα Πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών.

«Όταν κάποιος έχει πρόβλημα αλλεργίας και έχει βρεθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή θα αποφασιστεί από τον ειδικό ιατρό βάση του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης» καταλήγει ο δρ. Αρτόπουλος.

Η βασική θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλεργίας γίνεται με:

  • Κορτικοειδή
  • Αντιισταμινικά
  • Αποσυμφορητικά τοπικής ή συστηματικής χρήσης
  • Η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση είναι χρήσιμη για περιπτώσεις με βαριά συμπτωματολογία που δεν ανταποκρίνεται στη λοιπή φαρμακευτική αγωγή.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.artopoulos.com.gr και στο τηλ. 6937-673736

 


Translate this post