«Εξωγήινη» σαλούφα σε παραλία της Ν. Ζηλανδίας

Κατηγορία Κρυπτοζωολογία

ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ήρθε από τον βυθό και όχι από τον ουρανό. Δεν έχει χέρια ή πόδια και μοιάζει με μυστηριώδη μωβ ζελέ που ριγά και τρέμει προσπαθώντας να κινηθεί.

Μια οικογένεια της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε μπροστά σε αυτό το ασυνήθιστο θέαμα κάνοντας βόλτα στην παραλία. Photo: Adam Dickinson. Πηγή: Supplied

ν

ΕΙΝΑΙ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια να ξεβράζονται από τον βυθό της θάλασσας παράξενα και αποτρόπαια πλάσματα, σαν αποτυχημένα γενετικά πειράματα. Πλάσματα που μοιάζουν με δεινόσαυρους, περίεργα ψάρια και γιγαντιαία μαλακόστρακα, άγνωστα πλάσματα από γλίτσα που μοιάζουν με ανθρώπους ή σκύλους, όλα τους σαν να έχουν βγει από τους εφιάλτες ενός τοξικομανούς.
Εξαίρεση σε αυτόν τον κατάλογο της φρίκης είναι μια γιγαντιαία σαλούφα που μοιάζει με άνθος ηλιοτρόπιου και η οποία ξεβράστηκε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από αυτά τα «πλάσματα».
Ο Άνταμ Ντίκινσον έκανε βόλτα με τα παιδιά του στην παραλία Πακίρι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια του Ώκλαντ, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, όταν είδαν μπροστά τους μια τεράστια μέδουσα με ασυνήθιστο μωβ χρώμα.
Πρόκειται για ένα είδος μέδουσας με χαίτη σαν του λιονταριού (Lion’s mane jellyfish) που φημίζεται για το οδυνηρό και κάποιες φορές θανατηφόρο τσίμπημά της.
Η διαφορά βρισκόταν στο ότι το πλάσμα ήταν τεραστίων διαστάσεων και από ψηλά έμοιαζε περισσότερο με μωβ ηλιοτρόπιο παρά με μέδουσα.
ν

Τα παιδιά του Ντίκινσον συνέκριναν το μωβ-ροζ πλάσμα που ριγούσε με ηφαίστειο. Photo: Adam Dickinson. Πηγή: Supplied
ν

Η γιγαντιαία μέδουσα έτρεμε και ριγούσε, σαν να βρισκόταν στα τελευταία της, ενώ προσπαθούσε με κάποιο τρόπο να κινηθεί πάνω στην αμμώδη ακτή.
«Το θέαμα ήταν απίστευτο και δύσκολο να περιγραφεί. Έμοιαζε σαν μια μάζα μυών που συστέλλονταν και διαστέλλονταν. Η μέδουσα δεν ήταν νεκρή. Ήταν ζωντανή. Τα παιδιά μου την περιέγραψαν σαν ένα ηφαίστειο που επρόκειτο να εκραγεί», είπε ο Ντίκινσον στο Fox News.
«Ήταν ένα τρομακτικό και ταυτόχρονα γοητευτικό θέαμα», πρόσθεσε.
Η μέδουσα με χαίτη λιονταριού, γνωστή και ως «γιγαντιαία μέδουσα», μπορεί να φτάσει στο μέγεθος μιας γαλάζιας φάλαινας. Τα πλοκάμια της φτάνουν σε μήκος τα 58 μέτρα και έχουν διάμετρο 2,1 μέτρα, σύμφωνα με τον Oceana, τον διεθνή οργανισμό θαλάσσιας προστασίας.
Η πλειοψηφία αυτών των μεδουσών ζει στην Αρκτική και τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, σε μέρη όπου τα νερά είναι πιο δροσερά.
Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο συγκεκριμένο πλάσμα που ξεβράστηκε στη Νέα Ζηλανδία και στις συνήθεις γιγαντιαίες μέδουσες.

ν

ν

Το στόμα της μέδουσας βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και περιβάλλεται από πλοκάμια που χωρίζονται σε οκτώ συστάδες μέχρι 150 πλοκάμια η καθεμιά.
Το πλάσμα τρέφεται συνήθως με πλαγκτόν, μικρά ψάρια και άλλους μικροσκοπικούς οργανισμούς. Κάθε πλοκάμι καλύπτεται με κύτταρα, που καλούνται κνιδοκύτταρα ή κνιδοκύστεις και μπορούν να τσιμπήσουν ή και να σκοτώσουν ζώα. Τα κύτταρα αυτά υπάρχουν και στο στόμα τους. Το τσίμπημα είναι τοξικό και παραλύει το θήραμα.
Αν και είναι δυσδιάκριτα, έχουν πολλά μικρά μάτια στο κωδωνοειδές σώμα τους, που επιτρέπει στις μέδουσες να έχουν όραση 360 μοιρών
Αν και στερούνται βασικών αισθητηρίων οργάνων και δεν έχουν εγκέφαλο, το νευρικό τους σύστημα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται ερεθίσματα, όπως το φως και η οσμή, και να αντιδρούν γρήγορα σε αυτά.
Κολυμπούν πολύ αργά, καθώς δεν έχουν υδροδυναμικό σώμα. Αντ’ αυτού, κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ρεύματα, αναγκάζοντας τη λεία τους να φτάσει στα πλοκάμια τους. Η κίνηση αυτή γίνεται ρυθμικά με άνοιγμα και κλείσιμο του σώματός τους που μοιάζει με καμπάνα. Η πυκνότητά τους είναι σχεδόν ίση με την πυκνότητα του νερού.

ν

ν

 


Translate this post