Γκόρντον Μπράουν: Ο κόσμος υπνοβατεί προς μια νέα οικονομική κρίση

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Βρετανός πολιτικός προειδοποιεί ότι βαδίζουμε προς μια νέα οικονομική κρίση, καθώς βρισκόμαστε σ’ έναν κόσμο χωρίς ηγεσία.

Η παρέμβαση του Γκόρντον Μπράουν έρχεται να προστεθεί στους φόβους περί επαπειλούμενης νέας αποσταθεροποίησης. Image: Supplied

ν

Ο ΓΚΟΡΝΤΟΝ Μπράουν, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, υπήρξε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2010 διαδεχόμενος τον Τόνι Μπλερ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι ο κόσμος υπνοβατεί προς μία ακόμη χρηματοοικονομική κρίση, διότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα αίτια της τελευταίας κρίσης που ξέσπασε εδώ και μια δεκαετία και από την οποία ο κόσμος δεν έχει συνέλθει πλήρως.
Ο Γκόρντον Μπράουν έζησε τα πράγματα από πρώτο χέρι, καθώς την εποχή εκείνη βρισκόταν στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, μια παγκόσμια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προκαλώντας την χειρότερη παγκόσμια κρίση από την Μεγάλη Ύφεση του 1929.
Γνωστό ως “διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση 2007-2008”, το κραχ του 2008 βύθισε την παγκόσμια οικονομική κατάσταση σε βαριά ύφεση στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, με γενεσιουργό χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
«Κατευθυνόμαστε υπνοβατώντας προς την επόμενη οικονομική κρίση», λέει ο Μπράουν. «Θα υπάρξει σοβαρή αύξηση της κλιμάκωσης των ρίσκων, γιατί βρισκόμαστε σε έναν κόσμο χωρίς ηγεσία».
Ο Γκόρντον Μπράουν έχει δίκιο καθώς κάθε κράτος και κάθε συνασπισμός κρατών κοιτάζει τα δικά του στενά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την τύχη του υπόλοιπου κόσμου.
Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία απέτυχε να εισαγάγει μηχανισμούς συναγερμού και ελέγχου των χρηματοοικονομικών ροών, ώστε να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί που έχουν δανεισθεί χρήματα και με ποιους όρους. «Ασχοληθήκαμε με τα μικρά και όχι με τα μεγάλα», λέει.
Παρατηρεί επίσης ότι τα μέτρα κατά των χρηματοπιστωτικών ατασθαλιών δεν ήταν αρκετά σκληρά και πολλές τράπεζες αναμένεται να διασωθούν και πάλι σε μία μελλοντική κρίση.
«Οι κυρώσεις δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς. Δεν υπάρχει στους τραπεζίτες ο φόβος ότι θα μπουν φυλακή για κακή συμπεριφορά. Δεν στάλθηκε ένα αρκετά αυστηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα διασώσει ιδρύματα που δεν έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους».
Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του Μπράουν ήρθε να προστεθεί στην ανησυχία που υπάρχει σε οικονομικούς κύκλους για μια νέα συστημική αποσταθεροποίηση, καθώς οδεύουμε στο τέλος ενός οικονομικού κύκλου.
Το 2008 την κρίση είχε πυροδοτήσει η φούσκα στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Τώρα; «Είναι δύσκολο να πεις τι θα προκαλέσει τη νέα κρίση, αλλά βρισκόμαστε προς το σημείο του οικονομικού κύκλου όπου ο κόσμος παίρνει περισσότερα ρίσκα. Και τώρα υπάρχουν προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές», λέει ο Μπράουν.
ν

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post