Από τις πρωταθλήτριες χώρες στη μιζέρια η Ελλάδα

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Άλλη μια πρωτιά! Η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του “δείκτη μιζέριας” του Bloomberg ανάμεσα σε 65 χώρες.

Η Ελλάδα της Ευρώπης, η Ελλάδα του σκληρού πυρήνα του ευρώ, η Ελλάδα των capital controls και των συσσιτίων… Image: Supplied
ν
ΑΛΛΗ μια αρνητική διάκριση για την Ελλάδα της κρίσης, καθώς φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο εξαθλιωμένων χωρών του Bloomberg.
ν


ν

Ειδικότερα, με βάση τον “δείκτη μιζέριας” του Bloomberg, που απαρτίζεται από 65 χώρες και μετρά τον βαθμό εξαθλίωσής τους συνδυάζοντας τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανεργία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μετά την Βενεζουέλα, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.
ν


ν

Η Βενεζουέλα διατηρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρωτιά σε τεράστια απόσταση από την δεύτερη πιο “μίζερη” χώρα του κόσμου. Ειδικότερα, συγκεντρώνει 499,7 μονάδες, ενώ η Ν. Αφρική που την ακολουθεί συγκεντρώνει 32,2 μονάδες στον εν λόγω δείκτη. Τα στοιχεία του Πρακτορείου Bloomberg καταδεικνύουν ότι τα τεράστια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας την έχουν βυθίσει στην εξαθλίωση. Η Ελλάδα με 23,2 μονάδες βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας… μιζέριας, ενώ τελευταία είναι για άλλη μια χρονιά η Ταϊλάνδη.
ν


ν

Οι χώρες με τη λιγότερη μιζέρια είναι: Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Δανία, Ταϊβάν, Ισλανδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο άλμα προς τα πάνω στην βαθμίδα μιζέριας, πραγματοποίησε φέτος η Πολωνία, η οποία από την 45η θέση σκαρφάλωσε στην 28η θέση. Περισσότερη μιζέρια έφερε το 2016 και στην Ρουμανία, την Λετονία, την Σλοβακία και το Μεξικό.
Η φτώχεια στην Ελλάδα ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα του διονυσιακού τρόπου ζωής και διασκέδασης των τριών δεκαετιών μετά τη μεταπολίτευση, κατά τις οποίες διαλύθηκε ο παραγωγικός ιστός της χώρας και όλοι ζούσαν με δανεικά. Στο χρονικό αυτό διάστημα ολοένα και λιγόστευε ο αριθμός των εργαζομένων, ενώ ολοένα και αυξανόταν ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας. Μέχρι που το 2010 ήρθε ο λογαριασμός.
Σήμερα, η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι 1:1 τη στιγμή που στα ανεπτυγμένα κράτη η αναλογία είναι 1:4 έως 1:7. Δηλαδή σε έναν συνταξιούχο αντιστοιχούν τέσσερις έως επτά εργαζόμενοι, ενώ στην Ελλάδα είναι ένας συνταξιούχος προς έναν εργαζόμενο.
Εάν στους συνταξιούχους προστεθούν και οι άνεργοι τότε η αναλογία γίνεται 1,5:1, έχουμε δηλαδή τρεις που κάθονται έναντι δύο που εργάζονται. Αυτό οδηγεί μαθηματικά στην εξαθλίωση και τη μιζέρια του συνόλου.

 


Translate this post