Επιστροφή φόρου: κρατήστε μικρό καλάθι

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Όσοι περίμεναν επιστροφή φόρου, αλλά έχουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, καλό είναι να την ξεχάσουν, καθώς θα συμψηφιστεί με τον φόρο ακινήτων.


ν

ΤΟ ΜΕΤΡΟ αφορά περίπου 600.000 φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία και ενώ έχουν «λαμβάνειν» από την Εφορία, θα δουν τα χρήματα αυτά να συμψηφίζονται με τον φόρο ακινήτων που θα τους καταλογιστεί.
Αν και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από την έναρξη της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει προχωρήσει σε τρεις πληρωμές επιστροφής φόρων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «ΝΕΑ» δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη, εκτός απροόπτου, πριν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Αυγούστου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι από τους περίπου 600.000 φορολογουμένους που θα έπρεπε να λάβουν επιστροφή έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ θα υποστούν συμψηφισμό. 
Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους 123,5 εκατ. ευρώ μόνο σε 386.032 φορολογουμένους.
Ο συμψηφισμός βάσει του νόμου μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα με πράξη του προϊσταμένου της Εφορίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η υποχρέωση του οφειλέτη.
Σε συμψηφισμό υπόκεινται με βάση το νόμο οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά καθώς και οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

 


Translate this post