Ο Παριζιάνος “Spiderman” πήρε την γαλλική υπηκοότητα

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Μαμουντού Γκασαμά πήρε την γαλλική υπηκοότητα, επειδή διακινδύνευσε τη ζωή του για να σώσει ένα τετράχρονο αγόρι που κρεμόταν από μπαλκόνι του τέταρτου ορόφου.

Πηγή: Reuters

ν

ΕΝΑΣ νεαρός μετανάστης από το Μαλί, ο 22χρονος Μαμουντού Γκασαμά, που απέκτησε το προσωνύμιο “Spider-Man του Παρισιού”, πήρε τιμής ένεκεν την γαλλική υπηκοότητα σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Τον περασμένο Μάιο, ο Γκασαμά διακινδύνευσε τη ζωή του για να σώσει ένα τετράχρονο αγόρι που κρεμόταν από ένα μπαλκόνι του τέταρτου ορόφου μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι, ενώ οι περαστικοί παρακολουθούσαν τρομοκρατημένοι από κάτω, ανήμποροι να επέμβουν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε ο Γκασαμά να πολιτογραφηθεί Γάλλος, ύστερα από συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Ηλυσίων, ως μια χειρονομία αναγνώρισης της ηρωικής του ενέργειας.
Ο πρώην παράτυπος μετανάστης από το Μαλί εισήλθε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2017, αφού διέσχισε τον Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Λιβύη για να φτάσει στην Ευρώπη.
Το περιστατικό συνέβη στο βόρειο Παρίσι στις 26 Μαΐου, όταν ο Γκασαμά σκαρφάλωσε μέσα σε δευτερόλεπτα με γυμνά χέρια στην πρόσοψη μιας πολυκατοικίας για να σώσει το παιδί, προκαλώντας τον θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γαλλία και την Ευρώπη και υπερηφάνεια στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

ν

ν

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί τότε ότι θα του δώσει την υπηκοότητα. Έτσι, λίγους μήνες μετά, ο Εμμανουέλ Μακρόν τήρησε την υπόσχεσή του και έτσι ο νεαρός Γκασαμά έγινε κι επίσημα υπήκοος της Γαλλίας.
«Η πράξη αυτή μεγάλης γενναιότητας απεικονίζει με υποδειγματικό τρόπο ορισμένες από τις αξίες που συμβάλλουν στην σύνδεση των μελών της εθνικής κοινότητας, όπως το θάρρος, η ανιδιοτέλεια, ο αλτρουισμός, η προσοχή που δίδεται στους πιο ευάλωτους», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Οι «εξαιρετικές υπηρεσίες του στη Γαλλία» τον απάλλαξαν από την πενταετή αναμονή των μεταναστών χωρίς χαρτιά που ζητούν άσυλο.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι «λαμβάνοντας υπόψη την πράξη αυτή, που είχε σημαντική απήχηση τόσο στη Γαλλία όσο και στον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στη διεθνή ακτινοβολία της χώρας (…) η χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας στον κ. Γκασαμά έχει εξαιρετικό συμφέρον για τη Γαλλία».
Στις αρχές Ιουνίου τιμήθηκε επίσης με το μετάλλιο της πόλης του Παρισιού, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη τιμητική διάκριση της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο Μαμουντού Γκασαμά υπέγραψε τον Ιούλιο σύμβαση εργασίας με το δημόσιο και εργάζεται στην πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού. Έτσι, η πρωτεύουσα της Γαλλίας έχει στις υπηρεσίες της έναν πραγματικό ήρωα.
ν

 


Translate this post