Εξωγήινοι προς Γη: «Αυτό είναι το 300ό μήνυμα που στέλνουμε» (vid)

Κατηγορία Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μια μυστηριώδης πηγή του διαστήματος, γνωστή ως FRB 121102, στέλνει εδώ και έξι χρόνια επαναλαμβανόμενα μηνύματα στη Γη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για το είδος των μηνυμάτων που φτάνουν στη Γη. Πηγή: SETI/Berkeley

ν

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης Breakthrough Listen στις ΗΠΑ ανίχνευσαν –με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης– άλλα 72 ραδιοσήματα (Fast Radio Bursts – FRB) από την ίδια μυστηριώδη πηγή, η οποία βρίσκεται σε έναν μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Τα σήματα FRB είναι γρήγοροι φωτεινοί παλμοί ραδιοακτινοβολίας με διάρκεια μόλις μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η πηγή τους είναι ακόμη ασαφής. Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί, από το να είναι άστρα νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό μέχρι τεχνολογικές «υπογραφές» εξωγήινων εξελιγμένων πολιτισμών.
Οι περισσότεροι ραδιοπαλμοί FRB είναι μεμονωμένοι και προέρχονται από πηγές μη επαναλαμβανόμενες. Όμως, η συγκεκριμένη πηγή FRB 121102 είναι πραγματικά ξεχωριστή, επειδή είναι η μόνη που έχει στείλει διαδοχικά ραδιοσήματα, μια συμπεριφορά η οποία εύλογα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των αστρονόμων.

ν

ν

Το 2017 είχαν ανιχνευθεί 21 σήματα FRB από την εν λόγω πηγή, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Breakthrough Listen χρησιμοποιώντας το Τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια, ανέλυσαν ξανά τις περυσινές παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης.
Τελικά ανακάλυψαν άλλα 72 σήματα FRB «κρυμμένα» μέσα στον τεράστιο όγκο των δεδομένων από τις παρατηρήσεις, τα οποία δεν είχαν γίνει αντιληπτά εξ αρχής.
Μετά τη νέα ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal, ο συνολικός αριθμός των σημάτων FRB που έχουν ανιχνευθεί από τη συγκεκριμένη ραδιοπηγή 121102 ανέρχεται πλέον σε περίπου 300 από το έτος 2012, όταν η μυστηριώδης πηγή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους αστρονόμους.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post