Βρέθηκαν νέοι άγνωστοι νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο (vid)

Κατηγορία Βιολογία-Ανθρωπολογία, Brainpower

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύφθηκε μια νέα κυτταρική δομή στον ανθρώπινο εγκέφαλο που είναι μοναδική στο σύμπαν, και βρίσκεται στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τις λειτουργίες της συνείδησης.

Βρέθηκε ένας νέος μυστηριώδης τύπος κυττάρων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Άγνωστο ποιος είναι ο ρόλος τους. Πηγή: News Media

ν

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ εγκέφαλος εξακολουθεί και αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες. Είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αλλά τι είναι αυτό που κάνει τους εγκεφάλους μας διαφορετικούς από τα άλλα ζώα αποτελεί αίνιγμα για τους νευροεπιστήμονες.
Ωστόσο, οι προσπάθειες να ξεδιαλύνουμε τα μυστήρια του εγκεφάλου συνεχίζονται. Αυτή την εβδομάδα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience αναφέρει ότι εντοπίστηκε ένας νέος –μυστηριώδης– τύπος ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι νεοανακαλυφθέντες εγκεφαλικοί νευρώνες πήραν το όνομα “rosehip neurons”, δηλαδή «νευρώνες από κυνόροδο», όπως ονομάζεται ο καρπός της άγριας τριανταφυλλιάς, ή απλώς «νευρώνες της άγριας τριανταφυλλιάς», επειδή η πυκνή δέσμη των νευρικών ινών μοιάζει με άγριο τριαντάφυλλο που έχει ρίξει τα πέταλά του.
Ο νέος τύπος κυττάρων έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των εξειδικευμένων εγκεφαλικών κυττάρων που είναι εντελώς μοναδικά και συναντώνται στον άνθρωπο και ίσως και σε άλλα πρωτεύοντα.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τη μελέτη τα συγκεκριμένα μυστηριώδη κύτταρα δεν παρατηρούνται σε άλλα ζώα, τουλάχιστον σε αυτά που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο. Όπως αναφέρεται «ανατομικά χαρακτηριστικά τέτοιου είδους δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε τρωκτικά».
ν

Οι νεοανακαλυφθέντες εγκεφαλικοί νευρώνες πήραν το όνομα “rosehip neurons”, δηλαδή «νευρώνες από κυνόροδο», τον καρπό της άγριας τριανταφυλλιάς. Πηγή: News Media
ν

Ψηφιακή ανακατασκευή ενός νευρώνα κυνόροδου (rosehip neuron) στον ανθρώπινο εγκέφαλο που δείχνει τη δέσμη νευρικών ινών γύρω από το κεντρικό σώμα του κυττάρου. Photo: University of Szeged. Πηγή: News Media
ν

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, στο Πανεπιστήμιο Szeged στην Ουγγαρία και στο Ινστιτούτο Allen για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σύνθετης αλληλουχίας σε δείγματα ιστών από τους εγκεφαλικούς φλοιούς δύο αρσενικών εγκεφαλικών δοτών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα κύτταρα βρέθηκαν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τη συνείδηση ​​– ένα από τα πιο συναρπαστικά και διαρκή μυστήρια στον τομέα της νευροεπιστήμης.
«Είναι το πιο σύνθετο κομμάτι του εγκεφάλου και γενικώς αποδεκτό ότι αποτελεί την πιο σύνθετη δομή στη φύση», δήλωσε ο δρ Ed Lein από το ινστιτούτο Allen, στον ιστότοπο Science Daily.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν αυτοί οι νευρώνες, παρά μόνο ότι είναι μοναδικοί στον άνθρωπο.
«Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τον ρόλο τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο», λέει ο Ed Lein. «Ελπίζουμε ότι οι περαιτέρω έρευνες θα ρίξουν κάποιο φως».
Τα «κύτταρα της άγριας τριανταφυλλιάς» ανήκουν σε μια κατηγορία νευρώνων που είναι γνωστοί ως ανασταλτικοί νευρώνες, και οι οποίοι σταματούν τη δραστηριότητα άλλων νευρώνων στον εγκέφαλο. Η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι οι νέοι νευρώνες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στις διαταραχές του εγκεφάλου.
Η επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στη μελέτη των δοτών για να διαπιστωθεί αν είχαν ψυχικές, νευρολογικές ή εγκεφαλικές διαταραχές όταν ήταν ζωντανοί. Εάν βρεθούν αξιοσημείωτες διαφορές στη φύση των νευρώνων της «άγριας τριανταφυλλιάς», αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει τον πιθανό ρόλο τους σε αυτές τις ασθένειες.

ν

ν

 


Translate this post