Κύπρος: Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Κατηγορία Ταξίδια, Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

Το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος της Κύπρου μεταφέρει τον θεατή στα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας.

ν

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος είναι ένα πολιτιστικός θεσμός που πραγματοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στην Κύπρο. Περισσότερα από 30 θεατρικά σχήματα έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν φέτος, παρουσιάζοντας παραστάσεις σε επιλεγμένα αμφιθέατρα του νησιού. Τελικά, πήραν μέρος έξι σχήματα από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Κύπρο, τα οποία παρουσίασαν έργα αρχαιοελληνικού δράματος όλο τον του Ιούλιο.
Ο Χρίστος Γεωργίου, εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου έδωσε, με συνέντευξή του στο Euronews, το στίγμα αυτού του ξεχωριστού φεστιβάλ:
«Αυτό το φεστιβάλ είναι το μοναδικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν και παρουσιάζονται παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος. Συμμετέχουν όχι μόνο παραστάσεις από κυπριακά θεατρικά σχήματα, αλλά και από την Ελλάδα και από άλλες χώρες από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ διευρύνεται, αναπτύσσεται. Βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, τόσο με την αύξηση των θεατών, αλλά κυρίως με τη διπλή διάκριση, με την ευρωπαϊκή αναγνώριση του EFFE Label (2015/2016 και 2017/2018) από το Europe for Festivals, Festivals for Europe. Το φεστιβάλ είναι ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης».
Το αρχαίο θέατρο του Κουρίου κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. αλλά πήρε τις σημερινές του διαστάσεις κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Κύπρου. Ο αρχαιολογικός χώρος φέρει ίχνη διαφορετικών πολιτισμών, καθώς από εδώ πέρασαν Άραβες, Ασσύριοι, Ρωμαίοι.
ν

ν
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσίασε εκεί στις 20 & 21 Ιουλίου, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Γιάννη Αναστασάκη. Τον Ορέστη ερμηνεύει ο Χρίστος Στυλιανού, ενώ την Ηλέκτρα η Ιωάννα Κολιοπούλου, που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Η παράσταση παρουσιάζεται στις 3 & 4 Αυγούστου στην Επίδαυρο.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης επισημαίνει: «Είναι ένα έργο που δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να αναμετρηθούμε με αυτό που ζούμε σήμερα. Μιλάει φυσικά για την ιστορία του Ορέστη και της Ηλέκτρας. Χρονικά είμαστε έξι μέρες μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας από τα παιδιά της. Είναι ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και σε λίγο ο Πυλάδης που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια καταδίκη, που θα έρθει από τη συνέλευση του λαού και έχει να κάνει με τον δικό τους θάνατο. Εκεί βλέπουμε και την αδελφική αγάπη, τη φιλία, αλλά και μια πολιτεία σε κρίση. Πρόκειται για μια κοινωνία, που ενώ έχει πολλές ευθύνες, δεν θέλει να τις αναλάβει τελικά. Οι νέοι άνθρωποι αυτής της κοινωνίας πρέπει να βρουν το δίκιο τους».
Αυτό που ανιχνεύει η παράσταση είναι τη θέση του πολίτη σε μια πολιτεία που κλυδωνίζεται. Τη θέση μιας πολιτείας που αυτοτιμωρείται τιμωρώντας, σε ένα κόσμο που οι αξίες είναι κλονισμένες και οι ψυχές ταραγμένες.
Η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζεται στις 3 & 4 Αυγούστου στην Επίδαυρο και ακολουθεί μεγάλη περιοδεία στην Αθήνα και την επαρχία.

ν

ν

 


Translate this post