Μπορεί το smartphone μου να με κατασκοπεύει; (Vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μπορεί κάποιοι να ακούν τις συνομιλίες σου και να επωφελούνται από αυτές; Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να προστατευθείς από το smartphone σου.

ν

Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ υπήρχε από παλιά και αποτελεί τη διαστρεβλωμένη μορφή της ανάγκης που αισθάνεται ο άνθρωπος να μάθει την αλήθεια. Στη σύγχρονη εποχή, οι Αμερικανοί την ανήγαγαν σε τέχνη μέσω των μυστικών τους υπηρεσιών (DIA, CIA, NSA κτλ.) και τώρα σε επιστήμη μέσω των πολυεθνικών που ελέγχουν τον κόσμο (Google, Facebook, Apple, Yahoo, Snapchat κτλ.).
Δεν είναι επομένως παράδοξο που ένας στους πέντε κατόχους smartphone –κάπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι– υποψιάζεται πως κάποιος παρακολουθεί τις συνομιλίες μας. Τα τηλέφωνα ήταν ανέκαθεν «κακός αγωγός», πολύ περισσότερο σήμερα που είμαστε στην ψηφιακή εποχή.
Συζητάς με το έτερον ήμισυ, μετά το καβγαδάκι που είχατε, και ξαφνικά αναφέρεις το μέρος που θέλεις να πάτε μαζί διακοπές. Συζητάς με μια φίλη σου και εντελώς τυχαία αναφέρεις τις καταπληκτικές μπότες που είδες στο τάδε κατάστημα. Ή το πώς θέλεις να φτιάξεις τα μαλλιά σου ή τη συσκευή κουζίνας που θέλεις ν’ αγοράσεις.
Μια ώρα αργότερα, μπαίνεις στο αγαπημένο σου site (ή στο Facebook ή στο Instagram) και τσαφ! βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου την εικόνα του αγαπημένου σου προορισμού, ή του προϊόντος που είχες εκφράσει την επιθυμία να αγοράσεις.
Τι συνέβη; Σε άκουσε κάποιος στα ανώτερα ψυχικά πεδία κι αποφάσισε να σε βοηθήσει ώστε να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα;
Ίσως. Το λογικότερο πάντως είναι να υποψιαστείς πως αυτή η «σατανική σύμπτωση» είναι αποτέλεσμα της καταγραφής της συνομιλίας που είχες λίγο πριν. Κάποιος σε άκουσε (όχι από τα ανώτερα πεδία) και φρόντισε για τη διαφήμιση που τώρα βλέπεις στην οθόνη του smartphone σου. Και αυτή την υποψία την έχουν πολλοί.
Για παράδειγμα, σε μια έρευνα που έκανε ο ιστότοπος finder.com.au, σε 2.085 πελάτες του, ανακάλυψε ότι το 18% των ενήλικων Αυστραλών υποψιάζονται πως το smartphone που έχουν τους κατασκοπεύει.
Περίπου ένας στους οκτώ (το 12% των ερωτηθέντων) νιώθει φρίκη στην ιδέα ότι κάποιος μπορεί να ακούει τις ιδιωτικές συνομιλίες μας, ενώ το 6% πιστεύει ότι είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός αν θέλεις να έχεις δωρεάν πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πάντως (37%) οι χρήστες των smartphone πιστεύουν ότι κάποιοι ακούνε τις συνομιλίες τους και επωφελούνται από τα όσα μαθαίνουν.
ν


ν

Η Γενιά Υ, η νεότερη γενιά που υπάρχει σήμερα, είναι η πιο καχύποπτη (33%), σε σύγκριση με το 12% της Generation X και μόλις 4% των Baby Boomers.
Ο Angus Kidman, τεχνικός εμπειρογνώμονας του finder.com.au έχει ωστόσο διαφορετική άποψη. Πιστεύει ότι με τα smartphone συμβαίνει ό,τι και με τους υπολογιστές –οι κινήσεις μας καταγράφονται όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Οι συνομιλίες στα κινητά τηλέφωνα δεν παρακολουθούνται.
Η εξήγηση του φαινομένου να έχεις αναφέρει κάτι σ’ ένα φίλο σου και μετά από λίγο να δεις την αντίστοιχη διαφήμιση στο κινητό σου, είναι ότι δίχως να το έχεις προσέξει εξέφρασες την επιθυμία σου αυτή σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και μετά το ξέχασες.
Είναι στην ανθρώπινη φύση, λέει, να ανακαλύπτει ομοιότητες που συνθέτουν ένα πρότυπο, προκειμένου να εξηγήσει ορισμένα πράγματα που απλά είναι σύμπτωση. Συχνά θυμόμαστε μια διαφήμιση που μοιάζει να είναι επίκαιρη, αλλά έχουμε ξεχάσει ότι και άλλοτε υπήρξαν άλλες διαφημίσεις στις οποίες δεν δώσαμε καμιά σημασία.
Για το θέμα των διαφημίσεων ευθύνεται το ιστορικό. Όσες φορές κι αν το διαγράψεις από το κινητό ή τη μνήμη του υπολογιστή σου, οι προτιμήσεις σου έχουν καταγραφεί στο διαδίκτυο και αυτό ισχύει και τα smartphone. Δεν είναι τυχαίο επομένως που κάποια προϊόντα σε ακολουθούν «κατά πόδας» όταν επισκέπτεσαι το Facebook ή το Instagram.
«Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και τις ηλεκτρονικές εταιρείες λιανικής πώλησης από τις οποίες ψωνίζετε», λέει ο Kidman. «Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που παρακολουθούν και καταγράφουν κάθε κίνηση σας».
«Επομένως, μην κατηγορείτε το smartphone σας. Κατηγορήστε το τι κάνετε με αυτό».
ν


ν

Αν θέλουμε να βλέπουμε λιγότερες διαφημίσεις, θα πρέπει να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις των λογαριασμών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οπωσδήποτε δεν μπορείτε να σταματήσετε τελείως τις διαφημίσεις στο Facebook ή στους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Αν δεν υπήρχαν διαφημίσεις, δεν θα ήταν δωρεάν», λέει ο Kidman.
Μπορείτε όμως να μειώσετε την ροή τους πηγαίνοντας στα Settings (Ρυθμίσεις), επιλέγοντας Ads, κατόπιν Ad settings και διασφαλίζοντας ότι κάθε επιλογή έχει οριστεί στο “Not allowed” ή στο “No-one”.
ν

Τέσσερις τρόποι προστασίας των δεδομένων
προσωπικού χαρακτήρα

Δεν ξεχνώ. Πηγαίνετε τις ρυθμίσεις του smartphone σας και απενεργοποιήστε την λειτουργία του μικροφώνου. Ίσως χρειαστεί να την ενεργοποιήσετε όταν χρειάζεστε εγγραφή ήχου σε ένα βίντεο ή για μια συνομιλία μέσω Skype, αλλά τουλάχιστον όταν δεν το χρειάζεστε, να ξέρετε ότι είναι εκτός λειτουργίας.
Είμαι αόρατος. Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας και GPS. Την επόμενη φορά που κάποια εφαρμογή θα χρειαστεί να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες υπηρεσιών τοποθεσίας, θα λάβετε μια γνωστοποίηση που θα ζητά την άδειά σας. Ενεργοποιήστε τις ξανά όταν χρησιμοποιείτε τους χάρτες της Google ή χρειάζεται να καλέσετε την Uber.
Αποφεύγω το Siri. Αν έχετε iPhone, iPad ή iPod touch απενεργοποιήστε τον έξυπνο προσωπικό βοηθό που σας βοηθά να διεκπεραιώνετε διάφορες εργασίες. Ελέγχει το ημερολόγιο, τις κλήσεις και τα μηνύματά σας ίσως όχι πάντα με τον επιθυμητό τρόπο
ν

ν

Ψάχνω για spying apps. Αποφύγετε την εγκατάσταση προγραμμάτων όπως τα mSpy, Highster Mobile, FlexiSpy, TheOneSpy και Spyera. (Το Spyera είναι συχνά προεγκατεστημένο σε ποικίλες συσκευές Apple και Android). Τα προγράμματα αυτά είναι ελκυστικά γιατί υποτίθεται πως κάνουν χίλιες δύο δουλειές. Επιπλέον απευθύνονται στους γονείς που ανησυχούν μήπως το παιδί τους έρχεται σε επαφή με κάποιον άγνωστο ή κάνει κάτι που δεν είναι απολύτως νόμιμο.
Στην πραγματικότητα και τα πέντε αυτά apps ακούν όχι μόνο ό,τι λέτε σε μια κλήση, αλλά και μέσα στο σπίτι ή το γραφείο. Συλλέγουν όλα τα στοιχεία, τα κρυπτογραφούν και τα αποστέλλουν σε μια καθορισμένη διεύθυνση. Ενεργοποιούν το μικρόφωνο και την κάμερα στη συσκευή σας για να κατασκοπεύσουν το περιβάλλον σας. Ψάξτε τη συσκευή σας. Πιθανόν το λογισμικό να έχει εγκατασταθεί από τον ζηλιάρη σύζυγο ή τον εργοδότη που έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας.

v

ν

 


Translate this post