Περιβάλλον: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το Μάιο (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Και το Μάιο οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός μερικών εξαιρέσεων σε Γροιλανδία και βόρειο Καναδά.

Το Μάιο εκτός του ότι οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από το μέσο όρο σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο καιρός παντού ήταν άστατος με ακραία καιρικά φαινόμενα. Πηγή: Youtube

ν

Ο ΜΑΪΟΣ ήταν ο θερμότερος μήνας στον πλανήτη από το 1980, με τη μέση θερμοκρασία να έχει ανέβει τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 0,6ο Κελσίου, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ταϊπέι (Ταϊβάν), η θερμοκρασία να φτάσει στο υψηλότερο σημείο ύστερα από 122 χρόνια και συγκεκριμένα στους 38,2ο Κελσίου.
Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ από το 1991, όταν η υψηλότερη θερμοκρασία το Μάιο είχε φτάσει στους 37ο Κελσίου.
Οι ίδιες θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Αθήνα και η Ρώμη.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προκάλεσαν έντονα καιρικά φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και πλημμύρες. Στην Βόρεια Ευρώπη, οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς σε πολλές χώρες.
Από την άλλη μεριά, οι πάγοι τόσο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη (Αρκτική) όσο και στο νότιο (Ανταρκτική) άρχισαν να λιώνουν με ταχύτητα τριπλάσια απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.
ν


ν

Στη Νότια Ευρώπη, μετά την ξηρασία του προηγούμενου χρόνου, εκδηλώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις στην Ιβηρική χερσόνησο, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ελλάδα, προκαλώντας καταστροφές στις καλλιέργειες.
Στην Ευρώπη συνολικά, ο Μάιος του 2018 ήταν ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων δέκα ετών, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει κατά 2,5° Κελσίου πάνω από το μέσο όρο. Η άνοδος ήταν ιδιαίτερα έντονη σε Νορβηγία και Σουηδία, όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε σύγκριση με αυτές του τελευταίου αιώνα.

ν

ν

 


Translate this post