Τραμπ: Η αποπυρηνικοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

Κατηγορία Διεθνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε ότι υπέγραψε μια συμφωνία που δεν δεσμεύει τη Βόρεια Κορέα, ο ίδιος όμως λέει ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες υποσχέσεις.

Η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ Τραμπ αποχαιρέτησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν και επιβιβάστηκε στο Air Force One για να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την σημερινή ιστορική σύνοδο κορυφής.
Στην επική ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κοιμηθεί για 25 ώρες.
ν


ν

Στο διάλειμμα μεταξύ της συνόδου και της υπογραφής της συμφωνίας, οι δύο ηγέτες βρήκαν το χρόνο για να κάνουν έναν χαλαρωτικό περίπατο στον κήπο του ξενοδοχείου Capella. Μάλιστα ο Τραμπ, με τη στόφα του πωλητή που έχει, δεν παρέλειψε να επιδείξει στον Κιμ Γιονγκ Ουν το «Κτήνος», το τεράστιο θωρακισμένο αυτοκίνητο που τον μεταφέρει.
ν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την προεδρική λιμουζίνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στη Σιγκαπούρη. Image: Supplied
ν

Ακολουθεί το κοινό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας κατά την συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μια πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.
Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησαν σε μια συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνουν τα εξής:
  1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.
  2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.
Έχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας –της πρώτης στην ιστορία– υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως.
Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.
12 Ιουνίου 2018
Νήσος Σεντόσα
Σιγκαπούρη
ν
Ασχολίαστες δεν έμειναν ούτε οι υπογραφές των δύο ηγετών στο σύμφωνο ειρήνης μετά από 65 χρόνια από τον πόλεμο της Κορέας, στον οποίο μάλιστα είχε πάρει μέρος και το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας.
Η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου έχει τον χαρακτήρα της μητροπολιτικής Αμερικής, ενώ του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει με ρουκέτες που απογειώνονται στον αέρα.
ν

Οι υπογραφές Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τη σημερινή ιστορική σύνοδο κορυφής. Πηγή: Twitter
ν

Οι δύο υπογραφές: στ’ αριστερά του Τραμπ είναι με γράμματα μεγάλα, τολμηρά, ακανθώδη και ομοιόμορφα μαύρα, στα δεξιά του Κιμ είναι απλωμένα, αραιά, με άφθονο λευκό χώρο ανάμεσά τους.
Παρά τα σχόλια για τη γλώσσα του σώματος των δύο ηγετών, τις χειραψίες ή για τα ανυψωτικά παπουτσιών του Κιμ, γεγονός παραμένει ότι σήμερα υπογράφηκε στη Σιγκαπούρη μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

 


Translate this post