Η αστυνομία του Βερολίνου έπιασε τον λάθος άνθρωπο

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σε σύγχυση βρίσκεται η γερμανική αστυνομία, καθώς ο άνθρωπος που συνελήφθη δεν ευθύνεται για το μακελειό στο Βερολίνο.

• Ο Πακιστανός πρόσφυγας που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση αφέθηκε ελεύθερος.

• Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε αργά το βράδυ την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση.

Ο οδηγός του φονικού φορτηγού στο Βερολίνο διέφυγε και παραμένει ελεύθερος και οπλισμένος.
Photo: AP. Πηγή: Supplied

v

ΓΚΑΦΑ ολκής διέπραξε η γερμανική αστυνομία απέναντι σε ένα πολύ καλά οργανωμένο, απ’ ότι φαίνεται, σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Κάποιος «αυτόπτης μάρτυρας» είπε στους αστυνομικούς ότι είδε τον δράστη να κατεβαίνει από το φορτηγό και τον ακολούθησε έως τον ζωολογικό κήπο, δύο χιλιόμετρα μακριά, όπου ο δράστης είχε καταφύγει. Οι αστυνομικοί εξαπατήθηκαν και συνέλαβαν έναν Πακιστανό, ο οποίος δεν έχει, όπως δήλωσε η ίδια η αστυνομία, καμία σχέση με το μακελειό.

Ο δράστης παραμένει ελεύθερος, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, είναι οπλισμένος έως τα δόντια και έτοιμος για ένα ακόμη χτύπημα.
v

Η φύλαξη των χώρων έχει πλέον ενταθεί σε όλο το Βερολίνο. Στον τόπο της τραγωδίας, ο κόσμος συρρέει για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Ο 23χρονος Πακιστανός που συνελήφθη, γνωστός ως «Navad Β», τέθηκε υπό κράτηση μετά από την θανατηφόρα επίθεση που σκότωσε 12 και τραυμάτισε 50 άτομα το βράδυ της Δευτέρας. Ο κρατούμενος ήταν γνωστός στις αρχές για πλημμελήματα, είχε κάνει στο παρελθόν χρήση διαφορετικών ονομάτων και διέμενε στο κέντρο φιλοξενίας που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται πηγές από τις γερμανικές αρχές, ο συλληφθείς δεν είναι ο δράστης της επίθεσης. Από την πλευρά της, σε επίσημη τοποθέτησή της, η γερμανική αστυνομία αναφέρει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για τον άνθρωπο που έριξε το φορτηγό στο πλήθος.

Τελικά ο Πακιστανός πρόσφυγας αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει στοιχείων και πριν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Την ευθύνη για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ανέλαβε πράγματι το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωση του «πρακτορείου» της τρομοκρατικής οργάνωσης Amaq.

«Ο εκτελεστής της επιχείρησης… στο Βερολίνο είναι στρατιώτης του ISIS και εκτέλεσε την επιχείρηση ως απάντηση στα καλέσματα για τη στοχοποίηση των πολιτών των χωρών της συμμαχίας», γράφει η σχετική ανακοίνωση.

Η αστυνομία περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA από το εσωτερικό της καμπίνας του φορτηγού και από τα υπολείμματα πυρίτιδας που βρέθηκαν εκεί. Ταυτόχρονα έχει ζητήσει από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο τρομοκράτης που διαφεύγει ετοιμάζεται για νέο χτύπημα την περίοδο των εορτών.
v

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε κατάσταση σοκ, επισκέφθηκε την Τρίτη τον τόπο του μακελειού για να αποτίσει φόρο τιμής. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου μπορεί να της κοστίσει την επανεκλογή της, λόγω της στάσης της στο προσφυγικό. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Με τον δράστη να κυκλοφορεί ελεύθερος και οπλισμένος, η Μερκελ, που ολοκληρώνει μια χρονιά γεμάτη δημοσκοπικά «σκαμπανεβάσματα» και έγινε αποδέκτης αμφισβήτησης για την πολιτική της στο προσφυγικό, πήρε σήμερα μια πικρή πρώτη γεύση πήρε για το πώς οι λαϊκιστές αντίπαλοί της σκοπεύουν να την πολεμήσουν.

«Αυτοί οι νεκροί είναι της Μέρκελ» έγραψε στο Twitter σήμερα ο Marcus Pretzell, πρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλία. Αν και το σχόλιο του προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από κάποιους «χυδαίο», παρεμφερή σχόλια πλημμύρισαν τα social media από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την επίθεση στο Βερολίνο.

Η επικεφαλής του AfD προειδοποίησε τους πολίτες ότι η χώρα «δεν είναι πλέον ασφαλής» στον απόηχο της την τρομακτική επίθεση.

Η δρ. Φράουκε Πέτρι είπε ότι ο «τρόμος έχει φτάσει» μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα το 2015 κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.
v

Η επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι δήλωσε ότι η χώρα «δεν είναι πλέον ασφαλής». (Φωτο αρχείου). Πηγή: AFP
v

Η Φράουκε Πέτρι, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε κάτω από οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις».

«Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον στο οποίο τέτοιες πράξεις μπορούν να ευδοκιμήσουν. Το περιβάλλον αυτό δημιουργήθηκε από αμέλεια κατά το περασμένο έτος».

«Η επίθεση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό μας διδάσκει το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως αυτά που συνέβησαν στη Γαλλία. Η χριστουγεννιάτικη αγορά δεν ήταν ένας τυχαίος στόχος. Δεν είναι μόνο μια επίθεση στην ελευθερία μας και στον τρόπο ζωής μας, αλλά και στην χριστιανική μας παράδοση».

«Η Γερμανία είναι μια πολιτικά διαιρεμένη χώρα. Η τρομοκρατία θα μας ενώσει», πρόσθεσε.

Γράφοντας στο Facebook απαίτησε εντατικό έλεγχο των συνόρων και την απέλαση των δυνητικών τρομοκρατών, καθώς και μια σκληρή γραμμή απέναντι στα ριζοσπαστικά κηρύγματα που γίνονται στα Τζαμιά.

«Η Γερμανία δεν είναι πλέον μια ασφαλής χώρα. Ήταν καθήκον της καγκελαρίου να σας το πει. Δεδομένου ότι δεν το έκανε, θα το κάνουμε εμείς. Είμαστε οι εχθροί των ανοιχτών συνόρων και των υποστηρικτών τους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Σάαρλαντ δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου».
v

Το εορταστικό σκηνικό έχει μετατραπεί σε ζώνη καταστροφής στην καρδιά του Βερολίνου. Photo: AP / Tobias Schwarz. Πηγή: Supplied
v

Τι αποκάλυψε το κομπιούτερ του φορτηγού

Η αστυνομία εξετάζει τον υπολογιστή του φορτηγού αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το τι συνέβη τις ώρες που προηγήθηκαν της επίθεσης.

Η αστυνομία του Βερολίνου επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στο φορτηγό δεν είχε τον έλεγχο του οχήματος όταν αυτό έπεσε πάνω στο πλήθος.

Πρόκειται για έναν 37χρονο Πολωνό ονόματι Lukasz Urban που βρέθηκε μέσα στο φορτηγό νεκρός από πυροβολισμό.

Ο δράστης κατέλαβε το φορτηγό, σκοτώνοντας τον οδηγό, και το έκρυψε σε μια αποθήκη, πριν το οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Breitscheidplatz τέσσερις ώρες αργότερα.

Ο υπολογιστής του φορτηγού έδειξε μια προσπάθεια εκκίνησης του οχήματος στις 15:44 τη Δευτέρα και μετά άλλες δύο προσπάθειες στις 17:37 και στις 16:52.

Στις 19:34 ο κινητήρας άρχισε να δουλεύει και το φορτηγό άρχισε να κινείται πριν πέσει πάνω στο εορταστικό πλήθος στις 20:15.
v

Έναν Τυνήσιο αναζητά τώρα η αστυνομία του Βερολίνου
v

v

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου παρέμειναν σήμερα κλειστές σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα της επίθεσης. Οι υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
v

Η σύλληψη του λάθος ανθρώπου. Ο Πακιστανός, τυλιγμένος με μια άσπρη κουβέρτα, μπαίνει σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. Photo: Screengrab Sky News. Πηγή: Supplied
v

Ανάμεσα στο πεσμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και τους αστυνομικούς κείτονται σκεπασμένα τα σώματα των άτυχων θυμάτων που παρέσυρε το φορτηγό του θανάτου. Photo: AP/Michael Kappeler. Πηγή: Supplied
v

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου μετατράπηκε πέρυσι σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό καθώς η Γερμανία υποδεχόταν τα εκατομμύρια των προσφύγων. Photo: AFP/Tobias Schwarz. Πηγή: Supplied

 


Translate this post