Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου πολέμου η Ισπανία (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Ραχόι διέλυσε το κοινοβούλιο της Καταλονίας, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για εμφύλια σύρραξη.

Οι Καταλανοί γιορτάζουν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους στους δρόμους της Βαρκελώνης. Πηγή: Youtube
ν

ΟΓΔΟΝΤΑ χρόνια μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939), που τελείωσε με την επικράτηση των Εθνικιστών υπό τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και την ήττα των Δημοκρατικών δυνάμεων, μια νέα εμφύλια σύρραξη απειλεί την Ισπανία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έπαυσε από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση της Καταλανίας, μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας της περιοχής, και όρισε τη διενέργεια εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου, μετά από ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη λήψη μέτρων εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Πριν τεθεί εκτός νόμου από την Μαδρίτη, το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, βάσει του τελευταίου δημοψηφίσματος, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 ψηφοδέλτια λευκά.

ν

ν

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της Βαρκελώνης, της δεύτερης μεγαλύτερης και πλουσιότερης πόλης της Ισπανίας.
ν

Με κραυγές ξέφρενου ενθουσιασμού και με το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά υποδέχτηκαν οι Καταλανοί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Πηγή: Youtube
ν

Μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας, οι Καταλανοί άρχισαν να κατεβάζουν τις ισπανικές σημαίες από τα δημόσια κτίρια της Βαρκελώνης, ενώ οι εκδηλώσεις χαράς και τα πανηγύρια συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.
ν


ν


ν


ν

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας προχώρησε σε διάγγελμά σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του κοινοβουλίου της Καταλονίας, που αποφάσισε την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία, λέγοντας πως η κανονικότητα ξεκινά από το νόμο και πως η σημερινή απόφαση της καταλανικής κυβέρνησης ουσιαστικά καταστρέφει τους κατοίκους της Καταλονίας.
Όπως ανέφερε: «Λάβαμε ήδη τα πρώτα μέτρα για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση από την πλευρά της τοπικής κυβέρνησης. Οι αποφάσεις που λάβαμε έχουν ως μόνο στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα και η νομιμότητα. Δεν θα προχωρήσω σε περισσότερες αξιολογήσεις. Σήμερα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας βρέθηκαν αυτοί που εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας. Η σημερινή απόφαση είναι κάτι εξαιρετικά λυπηρό και καταστρέφει όλους τους Καταλανούς που διαφωνούν με όλα αυτά τα ψέματα… Σήμερα πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι αποφάσεις μας… Γι’ αυτό αναστέλλουμε την λειτουργία των τοπικών οργάνων», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
ν

Η αντίδραση των Καταλανών στο άκουσμα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Σημειώνεται πως ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου.
Επεσήμανε παράλληλα ότι αποφάσισε να αποπέμψει την κυβέρνηση της Καταλονίας και τον πρόεδρό της Κάρλες Πουζδεμόν, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Επίσης, ανέφερε ότι ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι βασική του επιδίωξη είναι να αναγνωριστεί ως παράνομη από όλους η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.
ν

Τι θα ακολουθήσει;

Το ρήγμα ανάμεσα σε Καταλονία, που είναι η πιο εύπορη από τις 17 περιφέρειες της χώρας, και στη Μαδρίτη, έχει βυθίσει τη χώρα στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70.
Η κρίση αυτή έχει πυροδοτηθεί από τους Καταλανούς ηγέτες οι οποίοι προχώρησαν σε δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, το οποίο κρίθηκε παράνομο και αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και αντιμετωπίστηκε με ωμή βία από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας.
ν

Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ανεμίζουν την “Εστελάδα” (Αστερόεσσα), την σημαία της Καταλονίας, σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την ερχόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουζδεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
Μια εκ των πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης, λίγη ώρα αφότου η Μαδρίτη ενεργοποίησε το άρθρο 155, ενώ ο Πουζδεμόν έκανε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

ν

ν

Η κυβέρνηση Ραχόι προχώρησε σε ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για την προστασία των συμφερόντων του ισπανικού λαού, μεταξύ αυτών και των Καταλανών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. «Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο Έθνος και δεν θα ανεχθούμε κάποιους που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το Σύνταγμά μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μαριάνο Ραχόι.
ν

Μια Ευρώπη σε διάλυση

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ομόθυμα τη στήριξή της στην κυβέρνηση Ραχόι, καθιστώντας σαφές πως δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση αποσχιστικά κινήματα. Από κοντά η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Πέρα όμως από τον τοπικό ιστορικό χαρακτήρα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το ζήτημα έχει ευρύτερη εθνοτική και πολιτική επιρροή, καθώς δείχνει ότι το οικοδόμημα της πάλαι ποτέ κραταιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης σείεται συθέμελα. Μέσα και έξω από αυτή υπάρχουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 30 αποσχιστικά κινήματα, μικρά και μεγάλα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ουκρανίας.
Η κύρια αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στην δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από μια ένωση λαών επί τη βάσει της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, μετεξελίχθηκε σε μια ομάδα ολιγαρχών που υπό την σκέπη του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του γερμανικού αετού έχουν υποδουλώσει τα έθνη που μετέχουν και τα απομυζούν, κατευθύνοντας μεγάλα τμήματα του πλούτου που αυτά παράγουν στα γερμανικά κρατικά ταμεία.
ν


ν

 


Translate this post