“This is America”: Ο Childish Gambino ως σύγχρονος Σαίξπηρ (vid)

Κατηγορία Music Corner

MUSIC CORNER

Posted by Youmagazine Staff

 

• Το τελευταίο τραγούδι του Childish Gambino: η χορογραφία της σύγχρονης Αμερικής, με αναφορές στον Μαλκόμ Χ, στα gospels, στις μαζικές σφαγές, στη δύναμη του κεφαλαίου, στην καταπίεση της μαύρης κοινότητας.

• Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

ν

ΑΝΑΜΕΣΑ στην υποκουλτούρα του χιπ χοπ, στα σκουπίδια των αδελφών Χαντίντ στο Instagram και στα ακαταλαβίστικα tweets του Κάνιε Γουέστ, ξεπηδά σπανίως και κάποιο διαμάντι, όχι θαμπό και ακατέργαστο, αλλά άψογα δουλεμένο, με προσοχή στη λεπτομέρεια και σύμβολα του 16ου αιώνα, κοφτερό και σκληρό όπως όλα τα διαμάντια.
Ο λόγος για το “This is America”, το τελευταίο τραγούδι του ηθοποιού, συνθέτη και τραγουδιστή Τσάιλντις Γκαμπίνο –κατά κόσμον Ντόναλντ Γκλόβερ– που έχει πάνω από 66 εκατ. θεάσεις μέσα σε 5 μέρες.
Γεμάτο συμβολισμούς, το τραγούδι είναι μια καταγγελία της σύγχρονης Αμερικής και ταυτόχρονα μια φροντισμένη καλλιτεχνική παράσταση χιπ χοπ που αν και βλέπεται ευχάριστα έχει πολιτικό και ιστορικό βάθος.
Είναι επίσης μια πολιτική δήλωση σε μια χαοτική Αμερική για τον ρατσισμό, την αστυνομική βία, αλλά και την ελευθερία.
Από την αρχή του βίντεο, αισθάνεται κανείς μια αόρατη απειλή, έναν υποκρυπτόμενο κίνδυνο, όπως ακριβώς συμβαίνει στις τραγωδίες του Σαίξπηρ. Όλα φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, οι καλοί τρόποι κρύβουν επιμελώς τη σαπίλα.
Τόσο ο Τσάιλντις Γκαμπίνο, όσο και ο σκηνοθέτης Hiro Murai δούλεψαν σε πολλά επίπεδα συμβολισμού, όπως ο χορός των σατύρων από παιδιά σχολείου. Πρώτα παρακολουθείς το τραγούδι και τα όσα εκτυλίσσονται επί σκηνής ως καλλιτεχνικό θέαμα – ύστερα αρχίζεις να κρατάς σημειώσεις.
Χωρίς αυτή τη δεύτερη ματιά, ορισμένοι συμβολισμοί θα περνούσαν απαρατήρητοι: το παντελόνι που φορά ο Γκαμπίνο είναι ίδιο με αυτό των στρατιωτών του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865), ο Μαύρος Ιππότης πάνω στο λευκό άλογο – μια αναφορά στους Ιππότες της Αποκάλυψης, στη σφαγή του Τσάρλεστον αλλά και στην εξέγερση που έγινε στο Λος Άντζελες το 1992, όπου μέσα σε τρεις μέρες σκοτώθηκαν 60 άτομα, τραυματίστηκαν 2.300 και έγιναν 13.200 συλλήψεις Αφροαμερικανών.
Το τραγούδι έχει τιμηθεί με τέσσερα βραβεία Γκράμι, τρία μουσικά βραβεία MTV, τρία βραβεία ΒΕΤ και ένα βραβείο εικόνας NAACP καλύτερου μουσικού βίντεο.
“This is America”: τα μηνύματα πολλά, η ανάγνωση πολυεπίπεδη.

ν

ν

 


Translate this post