Το ΣτΕ για το άσυλο των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να δείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη δικαστές και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

ν

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Επικρατείας αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα δοθεί τελικώς άσυλο στους  οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, καθώς εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση για έναν από αυτούς,  για τον οποίο η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει και στον οποίο δόθηκε αρχικά άσυλο από την αρμόδια επιτροπή, αλλά η μειοδοτική κυβέρνηση που έχουμε άσκησε έφεση.
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι σημαντική, διότι δεν θα αφορά μόνον τον έναν από τους οκτώ, αλλά  θα αποτελέσει πρόκριμα και για την τύχη και των άλλων επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Στο ανώτατο δικαστήριο όπου εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού  αναπτύχθηκαν σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση ή μη, ασύλου, από τους συνηγόρους του αλλά και τους νομικούς  εκπροσώπους της αντιλαϊκής κυβέρνησης.
Στη δίκη δεν παρέστη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του.
Στη δίκη όμως παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα αποφανθεί κατά της έκδοσης.
Οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Τσίπρα (που τρέμει όταν ακούει το όνομα Ερντογάν) τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό χωρίς να παρουσιάσουν στοιχεία, απαιτώντας απλώς να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.
ν

Τι κατέθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος

Από την πλευρά των συνηγόρων του ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου».
Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Άγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.
«Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε έναν εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά “τρομοκράτες” και “δολοφόνους” τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω»;
Κλείνοντας ο κ. Αλιβιζάτος, είπε απευθυνόμενος στους δικαστές: «Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».
Για την κυβέρνηση παρέστησαν ως νομικοί εκπρόσωποι οι κ.κ. Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή, ενώ την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό υποστήριξαν πλην του Νίκου Αλιβιζάτου και οι κ.κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος.
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου η μη στον ένα από τους οκτώ αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς.
Για μια ακόμη φορά περιμένουμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να δείξει υψηλό φρόνημα και να μας κάνει περήφανους, αποδείχνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη Άνθρωποι και Δικαιοσύνη.
Το ΣτΕ είναι το τελευταίο προπύργιο της δημοκρατίας και το μόνο που μας δίνει ακόμη ελπίδα, καθώς είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που παραμένουν υγιείς σε αυτή τη χώρα.

 


Translate this post