Η «πολεμίστρια του Άρη» εξάπτει τη φαντασία (vid)

Κατηγορία Εξωγήινη Έρευνα

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια εικόνα από την επιφάνεια του Άρη φαίνεται να δείχνει το κεφάλι μιας πολεμίστριας που ανήκε σε κάποια αρχαία διαστημική φυλή.

Η φωτογραφία που έκανε τα social media να τρελαθούν. Image: Supplied

ν

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα θραύσμα βράχου μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο από θραύσματα βράχων. Τίποτε το ξεχωριστό. Μια ακόμη αδιάφορη φωτογραφία από μια μάλλον αδιάφορη αποστολή στον Άρη.
Ή μήπως όχι;
Κοιτώντας λίγο προσεκτικά, οι κυνηγοί του αγνώστου είδαν κάτι που έμοιαζε με αρχαίο κράνος. Μεγεθύνοντας το σημείο και οξύνοντας τις αντιθέσεις αναρωτήθηκαν αν τους γελούν τα μάτια τους.
Γιατί αυτό που είχαν μπροστά τους δεν ήταν τίποτε άλλο από το πέτρινο κεφάλι μιας πολεμίστριας, με κράνος, λοφίο και ελαφρώς προτεταμένο πηγούνι.
Μια ακόμη παρειδωλία, όπως όταν «βλέπουμε» πρόσωπα σε βράχους ή διάφορα είδη ζώων στον συννεφιασμένο ουρανό, ή μια ακόμη ένδειξη ότι ο Άρης κάποτε κατοικείτο;
ν

Φωτογραφία του αρειανού εδάφους μπροστά στο διαστημικό όχημα Curiosity. Image: Supplied
ν

Όμως κάτι περίεργο φαίνεται να υπάρχει σε αυτήν… Image: Supplied
ν

Δεν μοιάζει με το κεφάλι αρχαίας πολεμίστριας; Image: Supplied
ν

Την φωτογραφία με το αινιγματικό περιεχόμενο έστειλε στη Γη το Curiosity (Περιέργεια), το ρομποτικό όχημα (ρόβερ) το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, ως μέρος της αποστολής της ΝΑΣΑ Mars Science Laboratory mission (MSL).
Το διαστημικό όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου 2011 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσαρειώθηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ, στις 6 Αυγούστου 2012. Έκτοτε στέλνει φωτογραφίες της αρειανής επιφάνειας, πολλές από τις οποίες είναι το λιγότερο αινιγματικές.

ν

ν

Η περιοχή Αιολίς Πάλους (λευκός κύκλος) εντός του κρατήρα Γκέιλ όπου βρίσκεται το Curiosity. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Συγκρινόμενος με το μέγεθος του ρομποτικού οχήματος της ΝΑΣΑ, ο σχηματισμός που θυμίζει κεφάλι «πολεμίστριας» έχει μερικά μόνο εκατοστά ύψος – ίσως 10-12 εκ. το πολύ.
Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της αρειανής φύσης δούλεψαν με πολύ μεγάλη επιμέλεια, επί χιλιάδες ίσως χρόνια, για να σμιλέψουν έναν βράχο που μοιάζει πολύ με πολεμίστρια των μεσαιωνικών χρόνων που φέρει κράνος με λοφίο, ένα πιθανό έμβλημα στο μέτωπο και πολύ έντονα χαρακτηριστικά προσώπου που θυμίζουν αιγυπτιακό πρόσωπο.
Είναι αλήθεια ότι πολλές από τις φωτογραφίες που έστειλαν στη Γη τα ρομποτικά οχήματα της NASA “Curiosity” και “Opportunity” έχουν μια παραδοξότητα που αποτελεί πρόκληση για την ανθρώπινη φαντασία.
Το νεοανακαλυφθέν “αρειανό άγαλμα” είναι απλώς ένας άλλος κρίκος που προστίθεται στη μακριά αλυσίδα των παράδοξων αντικειμένων που υπάρχουν ανάμεσα στις χιλιάδες των φωτογραφιών που μας έστειλαν τα δύο μικρά ρομποτικά οχήματα της NASA – και δεν είναι όλα ερμηνεύσιμα.

ν

ν

 


Translate this post