Κτηνιατρική χειρουργική πριν από 5.000 χρόνια

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η αρχαιότερη χειρουργική επέμβαση έγινε πριν από 5.000 χρόνια σε ζώο που είτε ήταν νεκρό είτε τελικά δεν επέζησε.

Τρισδιάστατη ανακατασκευή του εσωτερικού και του εξωτερικού κρανίου μιας αγελάδας που υπέστη τρυπανισμό. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ενός σχεδόν πλήρους κρανίου αγελάδας, που βρέθηκε σε μια νεολιθική τοποθεσία της Γαλλίας και το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 3400 π.Χ. και του 3000 π.Χ., αποκάλυψε ότι πιθανότατα το ζώο είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για την αρχαιότερη ένδειξη χειρουργικών πειραματισμών σε ζώο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Η επέμβαση εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε είτε σε νεκρό ζώο είτε σε ζώο που δεν επέζησε τελικά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ραμίρεζ Ρότσι του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, βρήκαν το κρανίο στη δυτική Γαλλία, 40 χιλιόμετρα από την ακτή του Ατλαντικού.
Το κρανίο φέρει μια σχεδόν τετράγωνη οπή στο οστό του δεξιού πρόσθιου λοβού με διαστάσεις 6,5 επί 4,6 εκατοστών και μήκους τεσσάρων εκατοστών. Η ανάλυση της τρύπας έδειξε ότι δεν είχε προέλθει από χτύπημα, π.χ. από μετωπική σύγκρουση με άλλη αγελάδα, αλλά από κάποιο άγνωστο όργανο τρυπανισμού.
Ενδείξεις κρανιακής χειρουργικής επέμβασης σε ανθρώπους έχουν βρεθεί ακόμη παλαιότερες, ήδη από τη μεσολιθική περίοδο (10000 π.Χ. έως 2700 π.Χ.) σε διάφορα μέρη του κόσμου.
ν

Αυτή η εικόνα δείχνει τις οπές που έγιναν στο κρανίο μια αγελάδας (a, b, c) και σε ένα ανθρώπινο κρανίο (d, e) της νεολιθικής περιόδου. Οι ομοιότητες δείχνουν ότι η τεχνική που χρησιμοποιείτο για το άνοιγμα οπών στους ανθρώπους ήταν ίδια με αυτή που χρησιμοποιείτο στον τρυπανισμό του κρανίου των αγελάδων. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Οι επιστήμονες είναι πια βέβαιοι ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν ήταν τόσο «πρωτόγονοι» όσο πιστεύουμε, έχοντας αναπτύξει υψηλού βαθμού χειρουργικές ικανότητες και κάνοντας –όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα– εξάσκηση είτε σε κρανία μεγάλων ζώων είτε σε πτώματα ανθρώπων, προτού δοκιμάσουν αντίστοιχες επεμβάσεις σε εν ζωή συνανθρώπους τους. 
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν, πάντως, την πιθανότητα το άνοιγμα της τρύπας στο κεφάλι του ζώου έγινε στο πλαίσιο κάποιου συμβολικού-μαγικού τελετουργικού.

 


Translate this post