Χαμένη πόλη των Μάγια στη ζούγκλα της Γουατεμάλας

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν πάνω από 60.000 αρχαίες κατασκευές κρυμμένες στη ζούγκλα της Γουατεμάλας.

• Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Αυτή η αρχαία μεγαλούπολη που βρίσκεται θαμμένη στη ζούγκλα του Πετέν, ανακαλύφθηκε χάρη στην υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης LIDAR. Image: Supplied
ν

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης, εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες και αμυντικά έργα της φυλής των Μάγια στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Πετέν στη Γουατεμάλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκεί ζούσαν εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί περισσότεροι από ό,τι εθεωρείτο στο παρελθόν. 
Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και αρδευτικά κανάλια, έγινε την Πέμπτη από μια ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας.
Στην έκθεσή τους εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια –τις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας– γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν μαζική παραγωγή τροφίμων.
«Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους θεωρούσαμε ότι βρίσκονταν εκεί», είπε στον Guardian ο Μαρτσέλο Α. Κανούτο, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ. 
H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τ.μ., είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια, ο πολιτισμός των οποίων γνώρισε την ακμή του το διάστημα από το 1.000 π.Χ έως και το 900 μ.Χ κατά προσέγγιση. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.
Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και μεγάλες πυραμίδες.

ν

ν


Translate this post