Ένα μυστηριώδες μνημείο στην Πέτρα της Ιορδανίας

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα τεράστιο μυστηριώδες μνημείο ανακαλύφθηκε κάτω από την άμμο, στην περιοχή της Πέτρας στη νότια Ιορδανία.

332BN54VM54VB54

Η Πέτρα αποτελεί σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πηγή: Supplied
v

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ χρησιμοποιώντας drone και δορυφορικές φωτογραφίες εντόπισαν κοντά στην αρχαία Πέτρα μια τεράστια τελετουργική πλατφόρμα θαμμένη στην άμμο. Η πλατφόρμα έχει περίπου μήκος 50 μέτρων, πλάτος περίπου 40 μέτρων, και βρίσκεται 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης. Όπως υπογραμμίζεται από τους αρχαιολόγους, η εν λόγω γιγαντιαία πλατφόρμα δεν έχει αντίστοιχό της μεταξύ των άλλων κτισμάτων της αρχαίας πόλης.
Η λαξευμένη στο βράχο πολιτεία με το ελληνικό όνομα Πέτρα ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., από τους Ναβαταίους ή Ναμπάτου όπως τους αποκαλούσαν οι Μεσοποτάμιοι λαοί, οι οποίοι κατοικούσαν στα μέρη που τώρα βρίσκονται η Ιορδανία, το Ιράκ, η Συρία και ο Λίβανος. Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Ράκμου, που σημαίνει «βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις».
Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο της Καρδίας, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Ο μεγάλος αυτός βράχος βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα (Μητέρα των Κρηνών).
v

632BN54VM54V520

Η Μητέρα των Κρηνών (Ουμ-αλ-Μπέιρα ή Μπιγιάρα) πήρε το όνομά της από τα αρδευτικά
κανάλια που ήταν λαξευμένα στο βράχο και μετέφεραν νερό από τις δεξαμενές που υπήρχαν
στην κορυφή. Στο ίδιο μέρος σώζονται τα ερείπια από έναν οικισμό Εδωμιτών του
7ου αιώνα π.Χ. Πηγή: Supplied

v

Τα λαξευμένα στον ροδοκόκκινο βράχο κτίσματα που καθιστούν την Πέτρα μοναδική στον κόσμο, είναι ελληνιστικά και φτιάχτηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ. Οι περισσότεροι ηγεμόνες των Ναβαταίων επηρεάστηκαν από τον ελληνιστικό πολιτισμό, με πρώτο τον Αρέτα Γ΄ τον Φιλέλληνα (84 π.Χ. – 59 π.Χ.) και εν συνεχεία τον Οβόδα τον Γ΄ (30 π.Χ. – 9 π.Χ.) αλλά και τον τελευταίο ηγεμόνα των Ναβαταίων τον Ραβέλ Β΄ τον Σωτήρα (70 μ.Χ. – 106 μ.Χ.).
Επιρροές από τον ελληνισμό είχε δεχθεί και ο Εβραίος μέγας ιερέας Ιάσων, ο οποίος βρήκε καταφύγιο όταν εξορίστηκε στην Πέτρα διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό ακόμα περισσότερο.
v

432BN54VM54VB54

Το περίγραμμα του μνημείου όπως διακρίνεται από ψηλά. Δεξιά κάτοψη με τα σημάδια που έχουν τοποθετήσει οι αρχαιολόγοι. Πηγή: Supplied
v

Την πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη των Ναβαταίων αποτελούν ευρήματα του 3ου αιώνα π.Χ. από την πόλη της Πέτρας και συγκεκριμένα όπλα ελληνικής και αραβικής τεχνοτροπίας, που πιθανότατα δηλώνουν κάποια σύγκρουση Ελλήνων και Ναβαταίων.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Ιώσηπος Φλάβιος και ο Ιερώνυμος ο Καρδιανός αναφέρουν ότι ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος, επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βασιλέας της Συρίας, έστειλε έναν Έλληνα στρατηγό, τον Αθηναίο από τη Σάμο, να επιτεθεί στην Πέτρα.
Ο Αθηναίος, επικεφαλής 4.000 πεζών και 600 ιππέων, επιτέθηκε και λεηλάτησε την Πέτρα. Η λεία του ήταν 500 τάλαντα ασημένια και μεγάλη ποσότητα λιβανιού την οποία έφερναν οι Ναβαταίοι μαζί με άλλα αρωματικά από την περιοχή της «Ευδαίμονος Αραβίας» όπως την αποκαλούσαν οι Έλληνες, αλλά δεν χάρηκε για πολύ τη νίκη του καθώς οι Ναβαταίοι επιτέθηκαν νύχτα στο ελληνικό στρατόπεδο, στο δρόμο επιστροφής των Ελλήνων για τη Συρία και συνέτριψαν το στράτευμά του.
v

532BN54VM54VB54

Οι έρευνες στο έδαφος αναμένεται να αποκαλύψουν τη σημασία και τον ρόλο αυτής της αρχαίας πλατφόρμας. Πηγή: Supplied
v

Το 24 π.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος έστειλε τον στρατηγό Αίλιο Γάλλο να κατακτήσει την Ευδαίμονα Αραβία. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ήθελε να αποφύγει να πληρώνει δασμούς στους Ναβαταίους για τα εμπορεύματα που μεταφέρονταν από τους χερσαίους εμπορικούς δρόμους.
Με 10.000 στρατιώτες ο Γάλλος ξεκίνησε την εκστρατεία του αλλά συνετρίβη στην πόλη Μαρίμπ, πρωτεύουσα του βασιλείου του Σαβά. Μετά την αποτυχημένη εκστρατεία, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ακολουθούσε μια προστατευόμενη θαλάσσια οδό για τη μεταφορά των αγαθών, παρακάμπτοντας την Πέτρα. Αυτό σήμανε την αρχή του τέλους για τους Ναβαταίους. Το 106 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Τραϊανός προσάρτησε το βασίλειο των Ναβαταίων και ίδρυσε την επαρχία της Αραβίας με πρωτεύουσα την Πέτρα.
Το 3ο αιώνα μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός άλλαξε την πρωτεύουσα της επαρχίας και ταυτόχρονα άρχισαν οι εισβολές των Σασσανιδών Περσών, ο πληθυσμός της Πέτρας άρχισε να την εγκαταλείπει με αποτέλεσμα στον επόμενο αιώνα να είναι ήδη μια πόλη φάντασμα.
ν

ν

 


Translate this post