Υπολογιστής tablet από την εποχή του Βυζαντίου

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας ελληνικός ξύλινος υπολογιστής ισοδύναμος των σημερινών tablets ανακαλύφθηκε σε πλοίο της βυζαντινής περιόδου στην Κωνσταντινούπολη.

Το βυζαντινό notebook του 9ου αι. μ.Χ. έχει χαρακτηριστεί ως “το θαύμα του Γενί Καπί”. Εδώ βλέπουμε τα κινητά μέρη του. Image: Supplied
ν

ΕΝΑΣ βυζαντινός υπολογιστής ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ανασκαφές αρχαιολόγων στην παραθαλάσσια περιοχή Γενί Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Το 1.200 ετών ξύλινο tablet αποτελεί βυζαντινή επινόηση και βρέθηκε στα απομεινάρια ενός πλοίου το οποίο είχε βυθιστεί σε αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως λιμάνι του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (347-395). Το αντικείμενο ανήκε πιθανώς στον καπετάνιο του πλοίου.
Το ορθογώνιο αντικείμενο ανοίγει σαν ένα σημειωματάριο και διαθέτει ένα συρόμενο κάλυμμα και κινητά μέρη, στα οποία μπορούσε κανείς να κρατήσει σημειώσεις πάνω σε στρώσεις κεριού.
Ένα από τα κινητά μέρη έχει στρογγυλούς χώρους στους οποίους μπορεί κανείς να τοποθετήσει διάφορα βάρη, χρησιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη συσκευή για να κάνει γρήγορους υπολογισμούς. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιον που ήθελε να προσδιορίσει το βάρος ενός πολύτιμου μετάλλου, αλλά και την περιεκτικότητα ενός αντικειμένου (π.χ. δαχτυλιδιού) σε άργυρο ή χρυσό, σε ένα κράμα, υπολογίζοντας τα καράτια ή την αναλογία επί τοις εκατό σε χρυσό, άργυρο ή χαλκό.
Ως γνωστόν, ο χρυσός και το ασήμι σε καθαρή μορφή είναι πολύ μαλακά και ένα δαχτυλίδι 24 καρατίων θα στράβωνε ακόμα και με το ανοιγοκλείσιμο των δαχτύλων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται κράματα, με την προσθήκη σιδήρου ή χαλκού,  ώστε να κατασκευαστούν ανθεκτικά αντικείμενα.
«Αποκαλούμε το εύρημα “το θαύμα του Γενί Καπί”», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Ουφούκ Κοκαμπάς, ένας από τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα.
Το βυθισμένο πλοίο, μέσα στο οποίο βρέθηκε ο φορητός υπολογιστής, έχει ονομαστεί “Yenikapi-12”. Το αρχαίο ναυάγιο, που βρέθηκε μαζί με πολλά άλλα θαμμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, διατηρείται σε καλή κατάσταση, με το 60 τοις εκατό του πλοίου να είναι άθικτο.
Το σκάφος χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πρόκειται για εμπορικό πλοίο, που έφερνε εμπορεύματα από την Κριμαία.
Από τους αμφορείς που μετέφερε, οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι το πλοίο ερχόταν από τη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα από τη Χερσώνα της Κριμαίας.
Η ομάδα των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης εργάζεται τώρα για την αποκατάσταση του πλοίου, ώστε να είναι έτοιμο προς πλεύση τα επόμενα χρόνια.
ν

Ο ξύλινος σκελετός του βυθισμένου πλοίου όπου ανακαλύφθηκε ο βυζαντινός υπολογιστής. Image: Supplied
ν

 


Translate this post