Η Μηχανή της Αποκάλυψης: Η εξάλειψη του ανθρώπινου είδους

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Book Corner

ΒΙΒΛΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το βιβλίο “Η Μηχανή της Αποκάλυψης” φέρνει στο φως τα μυστικά πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να φέρουν την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμνού.

Το βιβλίο του Ντάνιελ Έλσμπεργκ “Η Μηχανή της Αποκάλυψης” είναι μια ανατριχιαστική προειδοποίηση για τους κινδύνους που κρύβουν τα πυρηνικά όπλα. Image: Supplied
ν
ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στις 7 Απριλίου του 1931, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην στρατιωτικός αναλυτής, είναι ένας συνεπής ακτιβιστής που έγινε θρύλος κατά τη δεκαετία του ’70, φέρνοντας στο φως τα λεγόμενα “Pentagon Papers” – τα μυστικά σχέδια του Πενταγώνου που αφορούσαν την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ την περίοδο 1945-1967.
Τα “Pentagon Papers” (επίσημος τίτλος “Σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Βιετνάμ”), αφορούσαν μια μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτικοστρατιωτική συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ την περίοδο από το 1945 έως το 1967. Η μελέτη αυτή χαρακτηρίστηκε άκρως απόρρητη και μπήκε στο αρχείο.
Ο Έλσμπεργκ, που είχε συμμετάσχει στην εκπόνησή της, δημοσίευσε τα σχετικά έγγραφα στην πρώτη σελίδα των New York Times το 1971. Ένα άρθρο της ίδιας εφημερίδας το 1996, ανέφερε ότι τα “Pentagon Papers” απέδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «έλεγε συστηματικά ψέματα όχι μόνο στο λαό αλλά και στο Κογκρέσο».
ν
Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ το 1973, όταν κατηγορήθηκε για τη διαρροή των “Pentagon Papers”. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση όταν μαθεύτηκε ότι πράκτορες της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν διαρρήξει το γραφείο του ψυχιάτρου του Έλσμπεργκ για να κλέψουν έγγραφα που θα τον καθιστούσαν αναξιόπιστο, ενώ υπέκλεπταν και τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, έχοντας παγιδεύσει παράνομα το τηλέφωνό του. Photo: AP / Wally Fong. Πηγή: Supplied
ν
Τα “Pentagon Papers” αποτελούν το βασικό θέμα της νέας ταινίας του Στήβεν Σπήλμπεργκ “The Post” που θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 11 Ιανουαρίου 2018, με πρωταγωνιστές την Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς.
ν

The Post | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX
ν

ν

Μια άλλη ταινία του 2009, με τίτλο “The Most Dangerous Man in America” παρουσιάζει την ιστορία του Έλσμπεργκ, ως ενός πρώην στελέχους του Πενταγώνου που το 1971 αποφασίζει να δημοσιεύσει μια απόρρητη έρευνα στους New York Times, σύμφωνα με την οποία οι τελευταίοι 5 πρόεδροι της Αμερικής έλεγαν ψέματα στον αμερικανικό λαό για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ, είχε αποκαλέσει τον Έλσμπεργκ τον πιο επικίνδυνο άνδρα στην Αμερική. Ο Έλσμπεργκ, κατηγορούμενος για κατασκοπεία, συνέχιζε τις αποκαλύψεις οι οποίες στη συνέχεια συντέλεσαν στη πτώση του Νίξον.
Ο Έλσμπεργκ έχει γράψει οκτώ βιβλία, με τίτλους όπως “Secrets: A Memoir of Vietnam and the Pentagon Papers”, “Papers on the War”, “Flirting with Disaster: Why Accidents are Rarely Accidental”.
Το τελευταίο του βιβλίο “The Doomsday Machine: Confessions of a Nuclear War Planner” (εκδ. 7 Δεκεμβρίου 2017), περιέχει τις εκτιμήσεις του σχετικά με τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, εκτιμήσεις που γεννούν τρόμο και απορρέουν από την εμεπιρία που είχε ως σύμβουλος πυρηνικού πολέμου στον Λευκό Οίκο.
Στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει τόσα όπλα που αρκούν για να εξαλείψουν όχι μια αλλά δύο φορές το ανθρώπινο είδος από προσώπου γης. Η τρέλα αυτή άρχισε στη δεκαετία του ’60, όμως σήμερα ο κίνδυνος του πυρηνικού ολέθρου είναι υψηλότερος από ποτέ.
Δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις. Το “Η Μηχανή της Αποκάλυψης” περιλαμβάνει στοιχεία από 8.000 σελίδες ενός άκρως απόρρητου υλικού που προέρχεται από το Πεντάγωνο και την RAND Corporation, μια εταιρεία στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης που συμβουλεύει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
ν

Το χρονικό της ανθρώπινης τρέλας

Δύο είναι οι άξονες της συλλογιστικής που διατρέχει το νέο τρομακτικό βιβλίο του Έλσμπεργκ: πρώτον, ότι όποιος συγκεντρώνει όπλα, το κάνει για να τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή, και δεύτερον ότι στην ψυχοφυσιολογία του ανθρώπου υπάρχει ένας πυρήνας αστάθειας, που μπορεί να εκμηδενίσει κάθε λογική και κάθε επίχρισμα πολιτισμού, και να φέρει τον άνθρωπο στα επικίνδυνα μονοπάτια της τρέλας.
Παρά τους αιώνες εξέλιξης και πολιτισμού, το ανθρώπινο είδος παραμένει βαθιά αυτοθαυμαζόμενο και ναρκισσιστικό. Στους ηγέτες ο ναρκισσισμός βρίσκεται στη νιοστή δύναμη: συγκεντρώνουν οπλικά συστήματα για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αυτοεκτίμησή τους. Σαν αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για την διατήρηση και επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Το ζήτημα είναι ότι οι ναρκισσιστές είναι επιρρεπείς σε επιθετικές και βίαιες αντιδράσεις προς τους άλλους όταν απειλείται η αυτοεκτίμησή τους. Πρόκειται για τη λεγόμενη ναρκισσιστική οργή, η οποία εκδηλώνεται με δύο τρόπους: είτε σαν επίθεση με σκοπό την εξόντωση του άλλου, είτε σαν αυτοκτονία.
Υπάρχουν επίσης δύο υποτύποι ναρκισσισμού: ο μεγαλοπρεπής ναρκισσισμός και ο ευάλωτος ναρκισσισμός. Ο μεγαλοπρεπής ναρκισσισμός, που χαρακτηρίζει όσους έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, είναι σχετικά ακίνδυνος. Ο ευάλωτος ναρκισσισμός, όμως, είναι επικίνδυνος, γιατί αφορά άτομα που επειδή νιώθουν δυσαρεστημένοι με τους άλλους, αναπτύσσουν μια αμυντική συμπεριφορά που οδηγεί σε επιθετικές και βίαιες αντιδράσεις. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι ευάλωτων ναρκισσιστών.
ν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ξανά τη χώρα του. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και την αποκάλυψη ότι πλέον η Βόρεια Κορέα μπορεί να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές στους διηπειρωτικούς πυραύλους της ήρθε η οργισμένη αντίδραση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Πιονγιανγκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ποτέ ξανά τη χώρα του.
ν
Η Πιονγκγιάνγκ εξακολουθεί να αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Image: Supplied
ν
«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ», απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσι.
Η οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου ήρθε λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη από απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, πως η Πιονγκγιάνγκ κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.
Εδώ έχουμε έναν χαρακτηριστικό τύπο νάρκισσου, του οποίου η ανάγκη να εκδικηθεί αυτούς που θεωρεί ότι τον αμφισβητούν, υποσκελίζει συχνά όλες τις άλλες προτεραιότητές του. Ένα τέτοιο άτομο επιδιώκει να εκδικηθεί την προσβολή που του έγινε –η οποία μπορεί να είναι και ασήμαντη– με όποια μέσα διαθέτει, αδιαφορώντας αν θα καταστραφεί και ο ίδιος.
ν

Το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ ενθαρρύνει
τη διάδοση των πυρηνικών όπλων

Στο βιβλίο του, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ περιγράφει την αμερικανική πυρηνική στρατηγική, η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως σήμερα παραμένει ίδια και απαράλλακτη.
«Τα βασικά στοιχεία της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής παραμένουν σήμερα όπως ήταν σχεδόν πριν από 60 χρόνια. Χιλιάδες πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, επικεντρωμένα κυρίως σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης και του ελέγχου, που βρίσκονται μακριά ή κοντά σε κατοικημένα σημεία», γράφει στο βιβλίο.
Η αμερικανική πολιτική πάντα υποστήριζε ότι ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος που αφορά τους πυρηνικούς εξοπλισμούς είναι να αποτρέψει το πρώτο χτύπημα, εξουδετερώνοντας τους εχθρικούς πυραύλους πριν πλήξουν την αμερικανική ηπειρωτική χώρα, όμως αυτό είναι ψέμα.
«Στην πραγματικότητα, τα πυρηνικά μας όπλα είναι έτσι σχεδιασμένα και τοποθετημένα ώστε να καταφέρουν το πρώτο χτύπημα, εξοντώνοντας τον αντίπαλο και αποτρέποντας οποιαδήποτε αντίποινα».
Όλοι οι πρόεδροι, από τον Αϊζενχάουερ έως τον Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκαν να αλλάξουν το δόγμα του «πρώτου χτυπήματος» και να δεσμευτούν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, εκτός από την περίπτωση που θα δεχτούν πυρηνική επίθεση από έναν εχθρό, γράφει ο Έλσμπεργκ.
ν
Ο ηθοποιός Μάθιου Ρις που υποδύεται τον Ντάνιελ Έλσμπεργκ στην ταινία “The Post” του Στήβεν Σπήλμπεργκ. Photo: AFP / Mandel Ngan. Πηγή: Supplied
ν
Αυτή η σιωπηρή απειλή πυρηνικής επίθεσης σε κάθε κράτος που μπορεί να έρθει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα, δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας που ενθαρρύνει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
«Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των κρατών με πυρηνικά όπλα, καθώς τα κράτη αυτά ελπίζουν ότι έτσι θα αντισταθμίσουν την αμερικανική απειλή με το να τη μιμηθούν», γράφει ο Έλσμπεργκ.
«Φυσικά, η επιμονή μας στη διατήρηση ενός οπλοστασίου χιλιάδων πυρηνικών όπλων, πολλά από τα οποία είναι σε επιφυλακή, ένα τέταρτο του αιώνα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ακυρώνει τις συμβουλές μας προς τα άλλα κράτη του κόσμου ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκτήσουν πυρηνικό οπλοστάσιο».
ν

Το Χέρι του Θανάτου: μια τρομακτική πραγματικότητα

Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία του βιβλίου είναι η αποκάλυψη –και αυτό ακούγεται για πρώτη φορά– ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες την εξουσιοδότηση για το «κουμπί» των πυρηνικών όπλων δεν την έχει μόνο ο πρόεδρος, αλλά και πολλά άλλα άτομα, τα οποία δεν χρειάζεται να πάρουν έγκριση από πουθενά!
«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά μας μυστικά», γράφει ο Έλσμπεργκ. «Αρκετοί άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι εξουσιοδοτημένοι να πατήσουν τη σκανδάλη ενός πυρηνικού όπλου. Το χέρι που έχει εξουσιοδοτηθεί με τους κωδικούς πυροδότησης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά αυτό του προέδρου, ούτε καν της ανώτερης στρατιωτικής ηγεσίας!»
Η Ρωσία έχει ένα παρόμοιο πρωτόκολλο, το οποίο είναι γνωστό ως “Dead Hand” (Το Χέρι του Θανάτου». Αυτό παρέχει τη δυνατότητα σε ορισμένα άτομα να πατήσουν το «κουμπί» στην περίπτωση που η χώρα, έχοντας δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ, μείνει ακέφαλη χωρίς την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Ο Έλσμπεργκ γράφει ότι το ίδιο πρωτόκολλο έχουν υιοθετήσει και άλλα κράτη, όπως το Ισραήλ, η Ινδία και το Πακιστάν.
«Πόσα δάχτυλα βρίσκονται στα πακιστανικά πυρηνικά κουμπιά; Πιθανώς ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του Πακιστάν δεν το γνωρίζει με βεβαιότητα».

ν

ν

Οι απειλές των ΗΠΑ για «αποκεφαλισμό» της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας πιθανώς θα ενθαρρύνουν τη Βόρεια Κορέα να δημιουργήσει το δικό της σύστημα Dead Hand, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.
ν

Πυρηνικός λιμός και εξάλειψη του
ανθρώπινου είδους

Ο Έλσμπεργκ γράφει επίσης ότι το αμερικανικό πυρηνικό σύστημα είναι «επιρρεπές σε ψευδείς συναγερμούς, ατυχήματα, λάθη και μη εξουσιοδοτημένες εκτοξεύσεις» που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Ως στέλεχος του Πενταγώνου τη δεκαετία του 1960, ο Έλσμπεργκ έμαθε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος πλήρους κλίμακας θα μπορούσε να εξαλείψει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης μέσα σε λίγες μέρες.
Οι συνέπειες όμως θα είναι χειρότερες για όσους θα έχουν την ατυχία να επιζήσουν.
Εκτός από τη ραδιενέργεια που θα διαχυθεί, ο καπνός από τις πυρκαγιές που θα προκληθούν από τις πυρηνικές βομβιστικές επιθέσεις στις πόλεις θα σκεπάσει την υδρόγειο, εμποδίζοντας το φως του Ήλιου να φτάσει στην επιφάνεια της γης, προκαλώντας έτσι τον λεγόμενο «πυρηνικό χειμώνα», με αποτέλεσμα φτώχεια και πείνα να κυριεύσουν όλο τον κόσμο.
«Αυτό που έχουμε καταφέρει σαν ανθρώπινο είδος είναι να έχουμε εξασφαλίσει τα φαινόμενα του πυρηνικού χειμώνα και του πυρηνικού λιμού, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως ένας μεγάλος πυρηνικός πόλεμος, τότε ή λίγο αργότερα θα σκοτώσει σχεδόν κάθε άνθρωπο πάνω στη Γη».
Όχι μόνο κάθε άνθρωπο, αλλά και κάθε άλλη αισθανόμενη ύπαρξη στον πλανήτη.

ν

ν

Πυρηνικός χειμώνας: είναι απλώς θέμα χρόνου

Και ενώ η Δαμόκλειος σπάθη ενός πυρηνικού ολέθρου επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας, η ανθρωπότητα έχει εστιάσει την προσοχή της στις τρομοκρατικές επιθέσεις, λες και συνιστούν κάποια πλανητική απειλή, αδιαφορώντας για τον πραγματικό κίνδυνο: οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, έχουν τόσα πολλά που μπορούν να εξαλείψουν την ανθρωπότητα από τον πλανήτη μέσα σε δευτερόλεπτα.
Ο κόσμος βαδίζει σαν υπνωτισμένος πάνω σε τεντωμένο σκοινί, δίχως να έχει αντιληφθεί αυτό που ο Έλσμπεργκ αποκαλεί “Doomsday Machine”.
Τη φράση αυτή, που έθεσε ως τίτλο του βιβλίου του, ο Έλσμπεργκ τη δανείστηκε από μια σάτιρα του Στάνλεϊ Κούμπρικ το 1964, με τίτλο “Dr Strangelove, ή πώς έμαθα να μην ανησυχώ και ν’ αγαπώ τη βόμβα”.
Η πρώτη Μηχανή της Αποκάλυψης, γράφει ο Έλσμπεργκ, ολοκληρώθηκε το 1961, όταν οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη λεγόμενη Στρατηγική Αεροπορική Διοίκηση (Strategic Air Command – SAC), αρχικά με τη συμμετοχή δύο αεροπορικών βάσεων, τη βάση στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού και τη βάση Σμόκι Χιλ στο Κάνσας, ενώ σύντομα πρόσθεσαν άλλες οκτώ αεροπορικές βάσεις, με συνολικό προσωπικό 37.000 ανδρών. Η αιχμή του δόρατος ήταν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά (όπως το Boeing B-47 Stratojet), που περιπολούσαν στα σύνορα της τότε ΕΣΣΔ, φορτωμένα με πυρηνικές βόμβες, έτοιμα να εξαπολύσουν επίθεση σε συνεργασία με πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους Polaris.
Και ενώ φωτισμένοι επιστήμονες, όπως ο αστρονόμος Καρλ Σαγκάν, θεώρησαν καθήκον τους να προειδοποιήσουν τον κόσμο για τις συνέπειες, άλλοι μείωναν τον κίνδυνο που διέτρεχε η ανθρωπότητα, λέγοντας πως οι επιπτώσεις από έναν πυρηνικό πόλεμο θα είχαν αμελητέα επίδραση στην ατμόσφαιρα και στο κλίμα.
Αποτέλεσμα πάντως της δημόσιας πίεσης ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 1987, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρήγκαν, και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, να υπογράψουν στην Ουάσιγκτον συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών. Ήταν η πρώτη συνθήκη που προέβλεπε όχι απλά περιορισμό αλλά και καταστροφή των πυρηνικών κεφαλών.
Δυστυχώς η προσπάθεια εκείνη δεν συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα η Μηχανή της Αποκάλυψης εκείνης της εποχής να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι σε σύγκριση με τη σημερινή.
Σύμφωνα με τον Έλσμπεργκ, η παγκόσμια συσσώρευση πυρηνικών όπλων συνθέτει το «χρονικό της ανθρώπινης τρέλας».
«Η αθέατη πραγματικότητα που θέλω να εκθέσω εδώ», γράφει ο Έλσμπεργκ στο βιβλίο του, «είναι ότι εδώ και πάνω από 50 χρόνια, ο παντοδύναμος θερμοπυρηνικός πόλεμος –μια μη αναστρέψιμη, άνευ προηγουμένου και σχεδόν αδιανόητη καταστροφή για τον πολιτισμό και την περισσότερη ζωή στη Γη– είναι μια καταστροφή που… περιμένει να συμβεί. Και αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα».

 

 


Translate this post