Το… κάψιμο ελεφάντων κέρδισε το πρώτο βραβείο!

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η φωτογραφία ενός μικρού ελέφαντα που προσπαθεί να ξεφύγει από μια κόλαση φωτιάς, πήρε το πρώτο βραβείο σε φωτογραφικό διαγωνισμό!

Η… βραβευμένη φωτογραφία του Biplab Hazra. Photo: Biplab Hazra/Sanctuary’s Wildlife. Πηγή: Supplied
ν

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΟΚ που δείχνει έναν ενήλικα ελέφαντα με το μικρό του να προσπαθούν να δραπετεύσουν από μια κόλαση φωτιάς που άναψαν οι άνθρωποι για να εξοντώσουν τα δύο ζώα, πήρε το πρώτο βραβείο σε μεγάλο φωτογραφικό διαγωνισμό του 2017 του περιοδικού Sanctuary Asia!
Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, αποτυπώνει απόλυτα την εχθρότητα του ανθρώπου απέναντι στους ελέφαντες που σοβεί στην πολυπληθή αυτή χώρα.
Με τίτλο “Η κόλαση είναι εδώ”, η φωτογραφία του τοπικού φωτογράφου Biplab Hazra δείχνει τα δύο ζώα που τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους, φεύγοντας μακριά από ένα πλήθος ανθρώπων που είχε εκτοξεύσει εναντίον τους φλεγόμενα βλήματα πίσσας και κροτίδες, με το πρόσχημα ότι ήθελε να τρομάξει τα ζώα, ώστε να μην πλησιάζουν τους καταυλισμούς των ανθρώπων.
ν

Τα δύο ζώα, που έχουν αρπάξει φωτιά, τρέχουν πανικόβλητα να σωθούν. Photo: Biplab Hazra / Sanctuary’s Wildlife. Πηγή: Supplied
ν

Ο Biplab Hazra, που είναι ιδιοκτήτης ενός κλίβανου τούβλων και ερασιτέχνης φωτογράφος με πάθος στις φωτογραφίες άγριας ζωής, είπε στους δημοσιογράφους ότι τόσο ο μεγάλος όσο και ο μικρός ελέφαντας επέζησαν από την επίθεση που δέχτηκαν από τους ανθρώπους.
«Γι’ αυτά τα έξυπνα, ήπια και κοινωνικά ζώα, που ζουν στην περιοχή αυτή εδώ και χιλιάδες χρόνια, η κόλαση είναι εδώ και τώρα», είπε στους δημοσιογράφους.
Παρά το γεγονός ότι οι ελέφαντες είναι άκακοι και ζουν με τα μικρά τους σε οικογενειακές ομάδες, έχουν υψηλή νοημοσύνη και αυτοεπίγνωση, και δείχνουν ενσυναίσθηση για ετοιμοθάνατα ή νεκρά άτομα του είδους τους, εδώ και καιρό βρίσκονται υπό διωγμό στην Ινδία, σαν να έχει κηρυχτεί εναντίον τους πόλεμος.
«Το μωρό ελέφαντας μπορεί να μην εκτέθηκε σκόπιμα σε κίνδυνο από τους χωρικούς, που ζουν στο μονοπάτι των ελεφάντων που εκτείνεται από τη νοτιοδυτική Δυτική Βεγγάλη μέχρι το δάσος Σαράντα στην πολιτεία Τζαρκάντ, όμως είναι κοινή πρακτική αυτό τη μεριά των κατοίκων της Δυτικής Βεγγάλης να ρίχνουν κροτίδες και να πυροβολούν τα κοπάδια των ελεφάντων».
ν

Ένα τρένο έχει σταματήσει προκειμένου να διασχίσει ένας ελέφαντας τη σιδηροδρομική γραμμή. Photo: Sanctuary Asia. Πηγή: Supplied 
ν

Όπως καταγγέλλει το περιοδικό Sanctuary Asia, υπάρχουν «δολοφονικές» σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν τα μονοπάτια και τους τόπους βοσκής των άγριων ζώων, όπως το Buxa Tiger Reserve, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να έχουν σημειωθεί 60 θάνατοι ελεφάντων. Τα όρια ταχύτητας που επιβάλλονται για την ελαχιστοποίηση αυτών των ατυχημάτων αγνοούνται κατάφωρα και οι παραβάτες σπάνια τιμωρούνται. Κατά ειρωνικό τρόπο, η μασκότ ινδικών σιδηροδρόμων είναι ένας ελέφαντας που ονομάζεται Bholu.
«Η διάνοιξη νέων δρόμων, καναλιών και σιδηροδρομικών γραμμών που τέμνουν βάναυσα τις προστατευόμενες περιοχές της Ινδίας, έχουν προκαλέσει σοβαρή βλάβη στη βιοποικιλότητα της χώρας», καταγγέλλει το περιοδικό. «Ωστόσο, ακόμα και όταν αυξάνεται ο αριθμός θανάτων των άγριων ζώων, προτείνονται και εγκρίνονται νέα έργα μέσα στις κατακερματισμένες δασικές εκτάσεις. Αυτή η εικόνα οδηγεί στην επείγουσα ανάγκη διαφύλαξης της ακεραιότητας των πάρκων και των ιερών μας με κάθε κόστος».
ν

Εξώφυλλο του περιοδικού Sanctuary Asia. Image: Supplied
ν

Το βραβείο φωτογραφίας άγριας ζωής θεσμοθετήσθηκε από το Sanctuary Nature Foundation, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που εδρεύει στη Βομβάη και εργάζεται για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ενημέρωση των πολιτών.
Από την πλευρά τους οι χωρικοί διαμαρτύρονται ότι τα χωριά τους υφίστανται επιθέσεις και εισβολές από «αυτά τα άγρια ​​και απείθαρχα ζώα που έρχονται από το δάσος». Ότι οι ελέφαντες δημιουργούν καταστροφές στις σοδειές τους (ορυζώνες, χωράφια πατάτας, χωράφια σιταριού κτλ.) και οι ίδιοι είναι αναγκασμένοι να τους αντιμετωπίσουν.
Ισχυρίζονται επίσης ότι πολλοί αγρότες αυτοκτόνησαν ύστερα από τις καταστροφές που έκαναν οι ελέφαντες, ενώ δεν λείπουν και οι θάνατοι αθώων ανθρώπων.
Για το σκοπό αυτό οι κοινότητες προσέλαβαν ειδικούς φύλακες, που αναλαμβάνουν, όταν πλησιάζει μια αγέλη ελεφάντων, να τους αναχαιτίσουν και να τους οδηγήσουν πίσω στη ζούγκλα. Για να το πετύχουν αυτό, οι φύλακες (γνωστοί ως Hulia Party) χρησιμοποιούν ισχυρά βεγγαλικά, ρουκέτες και κροτίδες, εκτυφλωτικά φώτα, καραμπίνες με σφαίρες, τύμπανα από κασσίτερο που κάνουν έναν δαιμονισμένο θόρυβο για να τους τρομάξουν τους ελέφαντες, ενώ δεν λείπουν τα τόξα και τα βέλη.
Φυσικά, τα δύστυχα ζώα πανικοβάλλονται, άλλα τραυματίζονται και πεθαίνουν, ενώ όλα υποφέρουν στα χέρια των ανθρώπων.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) η Ινδία φιλοξενεί πάνω από το 70 τοις εκατό των ασιατικών ελεφάντων στον κόσμο, δηλαδή κάπου 30.000 ζώα, 800 από τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Βεγγάλη, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε το 2014.

ν


ν

 


Translate this post