Δώδεκα πολιτικοί ηγέτες κάτω των 40 ετών

Κατηγορία Πρόσωπα, Pictorial

LEADERSHIP

Posted by Youmagazine Staff

 

• Ο κόσμος αλλάζει, καθώς μια σειρά νέων σε ηλικία ηγετών αναλαμβάνουν τα ηνία – από τον 31 ετών καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, έως τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

• Πώς εξηγείται αυτή η προτίμηση στους εκπροσώπους της Generation Y;

Το πρόσωπο της Ευρώπης αλλάζει μετά την εκλογή του ροκ σταρ της αυστριακής πολιτικής Σεμπάστιαν Κουρτς στο πηδάλιο της αλπικής αυτής χώρας. Image: Supplied
ν

ΣΥΜΦΩΝΑ με το Φενγκ Σούι, ο γήινος χρόνος διαιρείται σε εννέα περιόδους των 20 ετών. Καθεμιά περίοδος έχει το δικό της χαρακτηριστικό γνώρισμα και όλες μαζί συμπληρώνουν έναν μεγάλο κύκλο 180 ετών.
Σήμερα βρισκόμαστε στην περίοδο 8, η οποία άρχισε το 2004 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Θα τη διαδεχτεί η περίοδος 9 που θα διαρκέσει από το 2024 έως το 2043.
Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες πέντε περίοδοι, που συμπληρώνουν έναν αιώνα, έχουν την εξής χρονική παρουσία:
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 5: από 5 Φεβρουαρίου 1944 έως 4 Φεβρουαρίου 1964
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 6: από 5 Φεβρουαρίου 1964 έως 3 Φεβρουαρίου 1984
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 7: από 4 Φεβρουαρίου 1984 έως 3 Φεβρουαρίου 2004
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 8: από 4 Φεβρουαρίου 2004 έως 3 Φεβρουαρίου 2024 (νεότητα)
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 9: από 4 Φεβρουαρίου 2024 έως 3 Φεβρουαρίου 2044
Οι περίοδοι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το συγκεκριμένο είδος ενέργειας, ή τσι, που κυριαρχεί κάθε φορά. Κάθε περίοδος έχει τα δικά της δυνατά σημεία, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και τις δικές της αδυναμίες.
Το χαρακτηριστικό της περιόδου 8, που τελειώνει σε έξι χρόνια, είναι η νεότητα. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος αυτή ευνοεί τους άνδρες και τις γυναίκες που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και είναι γνωστοί ως Millennials ή Generation Y. (Ονομάστηκαν Generation Y επειδή έρχονται μετά τη Generation X, τη γενιά που ενηλικιώθηκε μεταξύ των ετών 1988-1994). Ονομάζονται επίσης “Echo Boomers” επειδή είναι παιδιά των baby boomers που γεννήθηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα παιδιά που ανήκουν στη Generation Y μεγάλωσαν σε ένα άνετο οικονομικά περιβάλλον και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη εξοικείωση με τις επικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Γαλουχήθηκαν με φιλελεύθερες ιδέες στην πολιτική και την οικονομία, και αν συνεχιζόταν η εποχή των παχέων αγελάδων είναι βέβαιο ότι θα κατέληγαν σ’ αυτό που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν aureae mediocritates, δηλαδή «χρυσές μετριότητες». Όμως η οικονομική κρίση, με την λιτότητα, τα ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας και την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών, επέδρασε πάνω τους ευεργετικά. Γιατί έδρασε ως κίνητρο για να αναρριχηθούν στην ηγεσία κομμάτων, πολιτικών και οικονομικών οργανισμών, επιχειρήσεων αλλά και χωρών, μεταφέροντας ένα καινοτόμο πνεύμα σε χώρους αποκρυσταλλωμένους και βαθιά συντηρητικούς.
Έως τώρα για να βρεθεί κάποιος σε ηγετική θέση χρειαζόταν πολλά χρόνια εκπαίδευσης και σκληρής προσπάθειας προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία στη διοίκηση. Ως πολιτικός, έπρεπε να δουλέψει ατέλειωτες ώρες, να κάνει δωρεές και ευεργεσίες, εκατοντάδες εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να παραστεί σε αμέτρητες και απίστευτα βαρετές εκδηλώσεις.
Οι εκπρόσωποι της Generation Y βρέθηκαν στην κορυφή χωρίς να κοπιάσουν, με έναν «μαγικό» και ανεξήγητο τρόπο. (Στην πραγματικότητα, όπως είδαμε, το οφείλουν στην εύνοια της περιόδου 8). Ο Economist είχε επισημάνει την τάση αυτή ήδη από το 2011. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας (28 Ιουλίου 1974), που το 2008 εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ σε ηλικία 33 ετών και το 2015 πρωθυπουργός σε ηλικία 40 ετών. Ωστόσο, επειδή είναι 43 ετών σήμερα, δεν ανήκει στους 12 ηγέτες κάτω των 40 ετών που παρουσιάζουμε εδώ.
Πριν αναφερθούμε σ’ αυτούς, θα πρέπει να πούμε ότι η περίοδος 9 που θα αρχίσει το έτος 2024 θα ευνοεί ειδικά τις γυναίκες μέσης ηλικίας, μεταξύ 30 και 40 ετών, οι οποίες και θα κληθούν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις. Το ερώτημα αν θα τα καταφέρουν ή όχι παραμένει, καθώς ένας ηγέτης δέχεται τρομακτικές πιέσεις, σαν να βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. Και το 2024 σηματοδοτεί μια περίοδο κρίσης, καθώς η ανθρωπότητα θα κληθεί να αλλάξει πορεία, αποκτώντας μεγαλύτερη συνειδητότητα.
Οι 12 παγκόσμιοι ηγέτες κάτω των 40 ετών είναι οι ακόλουθοι:
ν

1. ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ – ΤΖΑΣΙΝΤΑ ΑΡΝΤΕΡΝ, 37 ΕΤΩΝ

Η Νέα Ζηλανδία θα έχει την νεώτερη ηγέτιδα στην ιστορία της χώρας εδώ και 150 χρόνια. Πηγή: News Media
ν

Η Τζασίντα Άρντερν (26 Ιουλίου 1980) θα γίνει πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας στις 26 Οκτωβρίου 2017. Είναι αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, θέση στην οποία εξελέγη την 1η Αυγούστου 2017 (απ’ όπου και η φωτογραφία της στο περιοδικό NEXT). Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2008.
Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως σοσιαλδημοκράτη και προοδευτικό που υποστηρίζει ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για «όσους δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους».
Ήταν θρησκευόμενη, εγκατέλειψε όμως την Εκκλησία εξαιτίας της στάσης της ταπέναντι στους ομοφυλόφιλους. Έκτοτε δηλώνει οπαδός του αγνωστικισμού.
Η Άρντερν έκανε αίσθηση με τον τρόπο που χειρίστηκε έναν παρουσιαστή του ραδιοφώνου, όταν αυτός, τη μέρα που εκείνη εξελέγη αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, της είπε ότι η πολιτική σταδιοδρομία δεν συμβαδίζει με τη μητρότητα: άπλωσε το χέρι της και του έκλεισε το στόμα, προκαλώντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
ν

2. ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ – ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ, 33 ΕΤΩΝ

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας διαδέχτηκε, σε ηλικία 27 ετών, τον πατέρα του Κιμ Τζονγκ-ιλ μετά τον αιφνίδιο θάνατο του τελευταίου, τον Δεκέμβριο του 2011. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν (8 Ιανουαρίου 1984) είναι πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κορέας και ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας από τότε που ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2011.
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε ένα οικοτροφείο στην Αγγλία. Σπούδασε Φυσική, φοίτησε στην Στρατιωτική Ακαδημία της χώρας του και έχει αδυναμία στο μπάσκετ. Έχει τρία παιδιά. Το 2012 συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως».
Για τη διοίκησή του λέγονται πολλά. Το βέβαιο είναι ότι με τη στάση του (και τη βοήθεια μερικών πυραύλων) κατάφερε να σπάσει την απομόνωση που του επέβαλαν οι δυτικοί και να κάνει όλο τον πλανήτη να μιλά γι’ αυτόν.
ν

3. ΓΑΛΛΙΑ – ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ, 39 ΕΤΩΝ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν (21 Δεκεμβρίου 1977) υπήρξε τραπεζίτης στον επενδυτικό τομέα, πριν ιδρύσει το κόμμα En Marche! (Εμπρός!) και σαρώσει στις γαλλικές εκλογές το Μάιο του 2017.
Ο πατέρας του είναι νευρολόγος και η μητέρα του παιδίατρος και ο Εμμανουέλ είναι στην πραγματικότητα το πρώτο μέλος της οικογένειας που δεν κάνει καριέρα στην ιατρική.
Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και διοίκηση στην περίφημη Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης στο Στρασβούργο. Το 2014 ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ. Το 2016 παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Γνώρισε την κατά 24 χρόνια μεγαλύτερη σύζυγό του όταν αυτός ήταν 15 ετών και εκείνη 39. Η Μπριζίτ Τρονιέ ήταν τότε καθηγήτριά του στα γαλλικά στο Λύκειο, παντρεμένη με τρία παιδιά.
ν

4. ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΛΙΟ ΒΑΡΑΝΤΚΑΡ, 38 ΕΤΩΝ

Ο Λίο Βάραντκαρ είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Taoiseach (πρωθυπουργός) της Ιρλανδίας.  Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Ο Λίο Βάραντκαρ (18 Ιανουαρίου 1979) εκλέχτηκε Taoiseach (προφέρεται τάοϊζι και σημαίνει πρωθυπουργός) τον Ιούνιο.
Ο πατέρας του είναι Ινδός γιατρός και η μητέρα του Ιρλανδή νοσοκόμα. Αρχικά ακολούθησε το ιατρικό επάγγελμα, έχοντας σπουδάσει στο Trinity College και στο King’s Hospital, πριν το εγκαταλείψει για να αφοσιωθεί στην πολιτική.
Τα προηγούμενα δέκα χρόνια υπηρέτησε ως υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, υπουργός Υγείας και υπουργός Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού.
Παραδέχτηκε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος στα 36α γενέθλιά του, λέγοντας ότι αυτό δεν τον καθορίζει ως πολιτικό: «Δεν είμαι κάποιος που είναι μισός Ινδός πολιτικός, ή γιατρός πολιτικός, ή ομοφυλόφιλος πολιτικός. Αυτό είναι απλώς ένα κομμάτι του εαυτού μου∙ δεν με καθορίζει∙ είναι μια πτυχή του χαρακτήρα μου», είπε μιλώντας στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE.
ν

5. ΑΥΣΤΡΙΑ – ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΥΡΤΣ, 31 ΕΤΩΝ

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νεώτερος ηγέτης, καθώς έχει γεννηθεί το 1986. Εδώ με τη φίλη του Σούζαν Τίερ στη Βιέννη, στις 15 Οκτωβρίου 2017. Image: Supplied
ν

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς (27 Αυγούστου 1986) είναι μοναχοπαίδι. Ο πατέρας του είναι μηχανικός και η μητέρα του δασκάλα. Το 2011, και έχοντας δαπανήσει επτά χρόνια σπουδών χωρίς να πάρει πτυχίο, εγκατέλειψε τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης για να δοθεί ολοκληρωτικά στην πολιτική.
Το 2009 εξελέγη επικεφαλής του τομέα νεολαίας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης.  Στις γενικές εκλογές του 2013 εξελέγη μέλος του αυστριακού κοινοβουλίου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, σε ηλικία 27 ετών, έγινε υπουργός Εξωτερικών. Όταν ανέλαβε το αξίωμα, ήταν ο νεώτερος ηλικιακά υπουργός από τη στιγμή της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, καθώς και ο νεώτερος υπουργός Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Εξελέγη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ο Κουρτς γνώρισε τη Σούζαν Τίερ όταν ήταν 18 ετών. Έκτοτε είναι μαζί και πολλοί νομίζουν ότι είναι παντρεμένοι. Η Σούζαν εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας.
ν

6. ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΓΚΡΟΪΣΜΑΝ, 39 ΕΤΩΝ

Ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν (20 Ιανουαρίου 1978) είναι πρωθυπουργός της Ουκρανίας από τις 14 Απριλίου 2016. Προηγουμένως, από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν δήμαρχος της Βίννιτσα.
Ο Γκρόισμαν είναι εβραϊκής καταγωγής και έχει δύο κόρες κι ένα γιο. Έως το 2002 εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του, πριν αποφασίσει να διεκδικήσει κάποιο πολιτικό αξίωμα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι η διαφθορά στη χώρα του, ενώ πρέπει να κάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ν

7. ΕΣΘΟΝΙΑ – ΓΙΟΥΡΙ ΡΑΤΑΣ, 39 ΕΤΩΝ

Ο Γιούρι Ράτας έγινε πρωθυπουργός της Εσθονίας στις 23 Νοεμβρίου 2016. Image: Supplied
ν

Ο Γιούρι Ράτας (2 Ιουλίου 1978) είναι ο τωρινός αρχηγός του Εσθονικού Κεντρώου Κόμματος και ο τωρινός πρωθυπουργός της Εσθονίας. Διετέλεσε δεύτερος αντιπρόεδρος του Εσθονικού Κοινοβουλίου και Δήμαρχος του Ταλίν από το 2005 μέχρι το 2007. Ως Δήμαρχος του Ταλίν, ξεκίνησε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας.
Το 2011 η Εσθονία εντάχθηκε στην ευρωζώνη και το ευρώ αντικατέστησε την εσθονική κορώνα. Το 2013, ο Ράτας πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού από τις 2.000 στις 2.250 κορώνες (αντιστοιχεί σήμερα σε περίπου 144 ευρώ).
Το μεγάλο πρόβλημα του Ράτας είναι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Βαλτικής νιώθει καυτή την ανάσα της Ρωσίας στο σβέρκο της. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όμως, δεν σκοπεύει επί του παρόντος να επιτρέψει κάτι τέτοιο, καθώς η ένταξη της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ θα διατάρασσε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Ο Ράτας είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
ν

8. ΚΑΤΑΡ – ΤΑΜΙΜ ΜΠΙΝ ΧΑΜΑΝΤ ΑΛ ΤΑΝΙ, 37 ΕΤΩΝ

Ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι είναι ο όγδοος και σημερινός Εμίρης του κράτους του Κατάρ. Είναι ο τέταρτος γιος του προηγούμενου Εμίρη του Κατάρ, του Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι. Από το 2013, είναι ο νεώτερος μονάρχης του κόσμου. Image: Supplied
ν

Ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι (3 Ιουνίου 1980) είναι ο Εμίρης του Κατάρ από τις 25 Ιουνίου 2013 μετά την παραίτηση του πατέρα του. Είναι επίσης πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Έχει τιμηθεί με διάφορα παράσημα και μετάλλια, ανάμεσα στα οποία και το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλία, 2010).
Ο Σεΐχης Ταμίμ γεννήθηκε στην πρωτεύουσα Ντόχα και πήγε γυμνάσιο στην Αγγλία, όπου στη συνέχεια φοίτησε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst – το ίδρυμα όπου εκπαιδεύονται όλοι οι αξιωματικοί του βρετανικού Στρατού.
Είναι πολύ καλός παίκτης του μπάντμιντον και έχει τρεις συζύγους και 10 παιδιά.
ν

9. ΥΕΜΕΝΗ – ΣΑΛΕΧ ΑΛΙ ΑΛ-ΣΑΜΑΝΤ, 38 ΕΤΩΝ

Ο Σαλέχ Αλί αλ-Σαμάντ (1 Ιανουαρίου 1979) είναι ηγέτης του κινήματος Χούτι της Υεμένης, της ομάδας ανταρτών που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας τον Φεβρουάριο του 2015.
Τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 42.000 τραυματίστηκαν στο πραξικόπημα, το οποίο επίσης άφησε το 70% της χώρας να έχει ανάγκη από ξένη βοήθεια.
Ο επί δύο δεκαετίες (1990-2012) πρόεδρος, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ παραιτήθηκε έπειτα από τη μεγάλη εξέγερση του λαού το 2011. Ο διάδοχός του, πρόεδρος Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί παραιτήθηκε έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Σιίτες αντάρτες Χούτι τον Ιανουάριο του 2015. Μαζί του παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός Χαλέντ Μπαχά. Έκτοτε, στη χώρα μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.
ν

10. ΜΠΟΥΤΑΝ – ΓΙΓΚΜΕ ΚΕΣΑΡ ΝΑΜΓΚΙΑΛ ΒΑΝΓΚΤΣΟΥΚ, 37 ΕΤΩΝ

13 Οκτωβρίου 2011. Ο βασιλιάς Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, τότε 31 ετών, και η βασίλισσα Τζετσούν Πέμα, 21 ετών, αποχωρούν μετά την τελετή του γάμου τους στην Πουνάχα Τσονγκ. Πηγή: Youtube
ν

Ο Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ (21 Φεβρουαρίου 1980) είναι ο 5ος βασιλιάς του Μπουτάν, αυτής της μικρής θρησκευτικής χώρας στην οροσειρά των Ιμαλαΐων μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Πρωτεύουσα του Μπουτάν είναι η Κατμαντού.
Ο νεαρός βασιλιάς εκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, όπου σπούδασε διεθνείς σχέσεις.
Ο γάμος του με την κοινή θνητή Τζετσούν Πέμα το 2011 ήταν το μεγαλύτερο γεγονός των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ιστορία της χώρας και το πρώτο τους παιδί γεννήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Πέμα γεννήθηκε στην Τιμπού στις 4 Ιουνίου 1990.
ν

11/12. ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ – ΕΝΡΙΚΟ ΚΑΡΑΤΟΝΙ, 32 / ΜΑΤΕΟ ΦΙΟΡΙΝΙ, 39

Ο Ματέο Φιορίνι (αριστερά) και ο Ενρίκο Καρατόνι (δεξιά) εξελέγησαν για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2017 – Απριλίου 2018. Image: Supplied
ν

Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα μικρό κράτος στην ιταλική χερσόνησο, στη βορειοανατολική πλευρά των Απεννίνων Ορέων. Είναι ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου, με έκταση μόλις 61,19 τ. χλμ. και 33.230 κατοίκους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2017. Συχνά αναφέρεται ως το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο, καθώς ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 301 μ.Χ. από έναν χριστιανό λιθοξόο που προσπαθούσε να ξεφύγει από τον διωγμό του Διοκλητιανού.
Το μικροσκοπικό αυτό κράτος που απέχει περίπου τρεις ώρες από τη Φλωρεντία, είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. με 60 μέλη εκλεγμένα ανά πενταετία. Επικεφαλής είναι κάθε φορά δύο κυβερνήτες, οι οποίοι εκλέγονται κάθε έξι μήνες και ενεργούν ως αρχηγοί κράτους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αυτή την περίοδο κυβερνούν ο Ενρίκο Καρατόνι, δημοκράτης σοσιαλιστής, και ο Ματέο Φιορίνι, φιλελεύθερος κεντρώος, που εξελέγησαν τον Οκτώβριο.

 


Translate this post