Όνειρα γλυκά με το Φενγκ Σούι

Κατηγορία Φενγκ Σούι

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ

Από την Αναστασία Νάνου

 

Όλοι έχουμε ανάγκη από έναν ξεκούραστο και χαλαρωτικό ύπνο. Είναι όμως το υπνοδωμάτιό μας κατάλληλα διαρρυθμισμένο ώστε να μας τον προσφέρει; Μάθετε τα μυστικά ενός ανάλαφρου και απολαυστικού ύπνου.


ν

H ΑΡΧΑΙΑ και σύνθετη κινέζικη τέχνη, που συνδυάζει το μυστικισμό, την επιστήμη και τη διαίσθηση για να βελτιώσει την υγεία, την τύχη και την ευημερία, μελετώντας τους φυσικούς σχηματισμούς του εδάφους, τη διαμόρφωση των χώρων, τη θέση των επίπλων και το ρόλο των χρωμάτων, ονομάζεται Φενγκ Σούι. Σήμερα το Φενγκ Σούι θεωρείται η κατεξοχήν επιστήμη της διαβίωσης σε αρμονία με το περιβάλλον και, από τη σκοπιά αυτή, σχετίζεται άμεσα με την αρχαιοελληνική –χαμένη σήμερα– τέχνη του ευ ζην.
Το θεμελιακό σκεπτικό αυτής της φιλοσοφίας και τρόπου ζωής έγκειται στο ότι για να είναι κανείς υγιής και ευτυχισμένος, πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τη γη και να προσλαμβάνει τα οφέλη της παγκόσμιας ζωτικής ενέργειας ή τσι.
H ροή της ενέργειας τσι καθώς και η ισορροπία των αρσενικών και θηλυκών δυνάμεων (γιανγκ και γιν) επηρεάζονται από τις καμπυλώσεις του φυσικού τοπίου, από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σε αυτό, αλλά και από τη διαμόρφωση ενός χώρου και τη θέση των αντικειμένων μέσα σε αυτόν. Εάν η ενέργεια τσι ρέει πολύ γρήγορα ή σε λάθος κατεύθυνση, θα παρασύρει μαζί της όλη την καλή τύχη ενός νοικοκυριού.
Μερικές φορές τα προβλήματα σε ένα σπίτι ή σε μια επιχείρηση διευθετούνται απλά δίνοντας στα έπιπλα και τα αντικείμενα διαφορετικό προσανατολισμό, σύμφωνα με τον προσωπικό αριθμό του ενοίκου.
ν

Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

Παραδοσιακά τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα αντιστοιχούν στους εξής τομείς:
Βορράς: εργασιακή επιτυχία
Ανατολή: καλή οικογενειακή ζωή και υγεία
Νότος: υπόληψη και φήμη
Δύση: παιδιά, δημιουργικότητα
Οι κατευθύνσεις αυτές σε ένα χώρο αντιστοιχούν με τις πραγματικές κατευθύνσεις των σημείων του ορίζοντα και τις βρίσκει κάποιος εύκολα με τη βοήθεια μιας μαγνητικής πυξίδας.
Για παράδειγμα, εφόσον ο Βορράς σχετίζεται με τον επαγγελματική επιτυχία, σε μια επιχείρηση καλό είναι το τραπέζι του συμβουλίου, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, να είναι τοποθετημένο στον βορινό τομέα.
Ενισχύοντας με κατάλληλα διακοσμητικά αντικείμενα το Νότο, ενισχύουμε την υποστήριξη που θα μας παρέχουν άλλα άτομα ίσης αξίας με εμάς.
Το γιατί η Ανατολή σχετίζεται με την υγεία είναι κάτι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση. Από την άλλη πλευρά, η Δύση αφορά εκείνες τις ψυχές που υιοθετούμε και τις αποδεχόμαστε σαν “οικογένεια” – ακόμη κι αν πρόκειται για κατοικίδια ζώα ή για συγγενείς εξ αγχιστείας.
ν

Το πλέγμα των οκτώ όψεων της ζωής (Μπαγκούα). 1) Τομέας καριέρας, 2) Τομέας σχέσεων,
3) Τομέας υγείας, 4) Τομέας πλούτου, 6) Τομέας υποστηρικτών, 7) Τομέας δημιουργίας,
8) Τομέας γνώσης, 9) Τομέας φήμης.

ν

Οι ενδιάμεσες κατευθύνσεις

Αλλά και οι ενδιάμεσες κατευθύνσεις σχετίζονται με ορισμένους βασικούς τομείς της ζωής. Για παράδειγμα, οι σπουδές και η απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων είναι μια λειτουργία της βορειοανατολικής κατεύθυνσης· η βοήθεια που δεχόμαστε από επιστήθιους φίλους, οι μέντορες και τα ταξίδια σχετίζονται με τη βορειοδυτική κατεύθυνση· η νοτιοδυτική κατεύθυνση σχετίζεται με την αγάπη, το γάμο και τις στοργικές σχέσεις των ενηλίκων· τέλος, η νοτιοανατολική κατεύθυνση αυξάνει τις επενδύσεις και ενισχύει την οικονομική ασφάλεια, αφού συνδέεται με τον πλούτο.
Εάν σε έναν ή σε περισσότερους από τους τομείς αυτούς συναντάμε προβλήματα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι απουσιάζει αυτός ο τομέας από την κατοικία μας (κάτι σύνηθες, αφού σπάνια ζούμε σε άρτια σπίτια), ή στο ότι προσβάλλεται αρνητικά από άλλα στοιχεία του χώρου.
Από την άλλη μεριά, καθώς σήμερα ζούμε μέσα σε ένα άναρχο από οικιστική άποψη περιβάλλον και σε κατοικίες που κάθε άλλο παρά “ανθρώπινες” μπορούν να χαρακτηριστούν, οι κατοικίες μας, αντί να είναι τόποι άνεσης και ξεκούρασης, μας καταπιέζουν και μας “διώχνουν”, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μετατρέπονται σε πεδίο μάχης εξαιτίας διαφωνιών, αδιεξόδων και προβλημάτων. Για όλα αυτά βέβαια το Φενγκ Σούι προτείνει λύσεις και αντίμετρα.
ν

ν

Μικρή νυχτερινή μουσική

Εφόσον το σπίτι είναι ο χώρος στον οποίο πηγαίνουμε για να αναπαυθούμε, είναι σημαντικό να ξέρουμε σε ποια θέση είναι τοποθετημένο το κρεβάτι, καθώς και το σε ποια κατεύθυνση είναι στραμμένο το προσκεφάλι.
H θέση του κρεβατιού είναι σημαντική, γιατί και πολλές ώρες περνάμε σε αυτό και πολλά από τα προβλήματα της κοινωνικής ή της επαγγελματικής ζωής έχουν τις ρίζες τους στον τόπο της διαμονής μας. Θυμίζουμε πως οι κατευθύνσεις που αναφέρονται εδώ αφορούν προς τα πού είναι στραμμένο το κεφάλι μας και όχι προς τα πού βλέπουν οι μύτες των ποδιών.
• Όταν το κεφάλι σας είναι στραμμένο στο Νότο, αυτό αυξάνει τις οικογενειακές διαφωνίες και συγκρούσεις. Ενώ μπορεί να είναι μια σεξουαλικά διεγερτική κατεύθυνση, κατάλληλη για χαϊδολογήματα, ο ύπνος είναι ανήσυχος και ταραγμένος. Αν λοιπόν το προσκεφάλι του κρεβατιού σας είναι στο Νότο, οι κίτρινοι τόνοι στα καλύμματα ή τους τοίχους καταπραΰνουν την αϋπνία· αντίθετα, οι μοβ και οι λιλά τη διεγείρουν. Αν έχετε φουντώσει από το πάθος, ανάψτε ένα αρωματικό στικ ή τοποθετήστε ένα ψηλό φυτό δίπλα στο προσκεφάλι. Αν όμως χρειάζεστε ένα διάλειμμα για να πάρετε μια ανάσα απ’ τις ασκήσεις επί κλίνης, τότε ρίξτε λίγο θυμίαμα σ’ ένα πήλινο δοχείο με λίγα κάρβουνα, που θα έχετε τοποθετήσει κοντά στο κεφαλάρι του κρεβατιού σας.
• Όταν το κεφάλι σας είναι στραμμένο Νοτιοανατολικά, ενθαρρύνεται η κοινωνική δραστηριότητα και η επικοινωνία που συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη. Σε αυτή την περίπτωση θα διαλέξουμε κλινοσκεπάσματα με μπλε και πράσινους τόνους. Καλύμματα ή κουρτίνες με κάθετες μπλε και πράσινες ρίγες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της πλεονάζουσας ενέργειας που κυριαρχεί εδώ.
• Όταν το κεφάλι σας είναι στραμμένο Νοτιοδυτικά, η θέση αυτή λέγεται ότι ευνοεί τις ήρεμες και απρόσκοπτες συνεργασίες και συνεταιρισμούς, αν και οι συνεργάτες σας θα γίνουν πιο προσεκτικοί, διστάζοντας να αναλάβουν ρίσκα. Οι κουρτίνες, οι ταπετσαρίες ή τα κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, μαξιλάρια κτλ.) με καρό σχέδια στις αποχρώσεις του κίτρινου και του καφετί “γειώνουν” αλλά και μεγαλύνουν την ενέργεια της αγάπης.
• Όταν το κεφάλι είναι στραμμένο προς την Ανατολή, είναι μια τέλεια θέση για τους φιλόδοξους. H θέση αυτή θεωρείται τυχερή για όσους θέλουν να έχουν επιτυχημένη καριέρα και ευνοεί τη διατήρηση μιας πολυάσχολης ζωής. Αν βρίσκεστε σε μια τέτοια φάση και αναζητάτε ευκαιρίες και ανοίγματα στην εργασία, να κοιμάστε σε ανοιχτοπράσινα ή μπλε παστέλ σεντόνια. Αυξήστε τις διαισθητικές σας ικανότητες με ένα κεφαλάρι ψάθινο ή από μπαμπού.
ν

ν

• Όταν το κεφάλι είναι στραμμένο προς τη Δύση, αυτό τείνει να κάνει κάποιον οκνηρό και νωθρό. (Είναι η θέση που προτιμούν όλοι οι ξενύχτηδες που πιστεύουν ότι ο ήλιος δεν ανατέλλει νωρίτερα από τις 2 το μεσημέρι). H θέση αυτή ταιριάζει σε άτομα που δεν έχουν φιλοδοξίες και στόχους, παρά σκέπτονται μόνο τα χρήματα και το φλερτ. Εδώ τα καμπύλα σχέδια, τα ζεστά ροζ και μαρόν (καστανά) χρώματα, αυξάνουν τον αισθησιασμό καθώς και τη μη ρηματική επικοινωνία ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους. Αποφύγετε τα μεταλλικά χρώματα, το γκρίζο και τις μολυβένιες αποχρώσεις του κάρβουνου.
• Όταν το κεφάλι είναι στραμμένο προς τον Βορρά, λέγεται ότι μετριάζει την αϋπνία και ησυχάζει τα τεντωμένα νεύρα. Τα ζεστά παλ χρώματα, όπως το σομόν και το απαλό μπορντό, αυξάνουν την αίσθηση της πνευματικότητας και της γαλήνης του νου. Μπορείτε να προωθήσετε τις προσωπικές σας υποχρεώσεις με την προσθήκη μερικών φωτεινών κόκκινων πινελιών στην κρεβατοκάμαρα. Για να καταλαγιάσετε όμως τη δράση και την κίνηση από τις ασχολίες, τοποθετήστε ψηλά φυτά σε κάθε πλευρά του προσκεφαλιού σας.
• Όταν το κεφάλι είναι στραμμένο Βορειοανατολικά εντείνει τα κίνητρα των ενεργειών μας και, όπως είναι φυσικό, μια τέτοια θέση δεν προσφέρεται καθόλου για ανάπαυση και χαλάρωση. Αυτή η θέση είναι γνωστή σαν “το κρεβάτι με τους εφιάλτες”. Καταπραΰνετε τις ανησυχητικές δονήσεις χρησιμοποιώντας απαλά κίτρινα χρώματα. Αν τα άσχημα όνειρα και οι εφιάλτες επιμένουν, τοποθετήστε στο μέρος αυτό ένα μικρό λευκό κεραμικό μπολ με μια χούφτα θαλασσινό αλάτι.
• Όταν το κεφάλι είναι στραμμένο στα Βορειοδυτικά προάγει τον βαθύ ύπνο και γι’ αυτό μια τέτοια θέση είναι κατάλληλη για γονείς και για τα πιο γηραιά μέλη της οικογένειας. Αυτή η κατεύθυνση του κεφαλιού σχετίζεται με τον αυτοέλεγχο και τις ηγετικές ικανότητες. Τα χρώματα που ενδείκνυνται είναι το κίτρινο, το λευκό και το ροζ , καθώς και οι μεταλλικοί τόνοι του χαλκού ή του μπρούτζου. Για να μειώσετε το βάρος των ευθυνών, βάλτε στο υπνοδωμάτιο κισσό, ένα σκαλιστό γυάλινο αγαλματίδιο ή ένα πίνακα με νούφαρα κοντά στο κεφαλάρι του κρεβατιού σας.

 


Translate this post