Πόλεις του μέλλοντος: σχέδια και οράματα (pict)

Κατηγορία MAGAZINE, Pictorial

ΜΕΛΛΟΝ  1|3

Posted by Youmagazine Staff

 

Μέρος α΄: Το δυστοπικό μέλλον

Εδώ και δύο αιώνες, συγγραφείς και αρχιτέκτονες προσπαθούν να συλλάβουν με τη φαντασία τους πώς θα είναι οι πόλεις στο μέλλον: γιγαντιαίες υπερ-κατασκευές που θα περιέχουν ολόκληρες πολιτείες, ή ανθρώπινες πόλεις σε αρμονία με τη φύση;

Σκηνή από την ταινία “Μητρόπολις” του Φριτς Λανγκ (1927). Image: Supplied
ν

Ο ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ. Η πλοκή της ταινίας του Φριτς Λανγκ λαμβάνει χώρα σε μια μελλοντική αστική δυστοπία. Ο όρος δυστοπία (δυσάρεστος τόπος) χρησιμοποιείται ως αντίθετο της ουτοπίας για να περιγράψει ένα αρνητικά θεωρούμενο κοινωνικό ή πολιτικό σύστημα. Η δυστοπία στην τέχνη υπερτονίζει συγκεκριμένα αρνητικά γνωρίσματα της υπάρχουσας κοινωνίας για να καταδείξει το ενδεχόμενο κακό. Γνωστά παραδείγματα αυτού του είδους είναι Τα ταξίδια του πλοιάρχου Γκάλιβερ του Τζόναθαν Σουίφτ (1726), ο Θαυμαστός καινούριος κόσμος του Άλντους Χάξλεϋ (1894-1963), το 1984 του Τζορτζ Όργουελ (1903-1950), το Blade Runner (1982) και το Μάτριξ (1999).
ν

Το Μανχάταν κάτω από Γεωδαιτικό Θόλο. Image: Supplied
ν

ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΘΟΛΟΙ. Για τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, οραματιστή, μαθηματικό, φιλόσοφο και ποιητή Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ (1895-1983) οι πόλεις του μέλλοντος θα στεγάζονται κάτω από έναν Γεωδαιτικό Θόλο. Οδηγήθηκε στη λύση αυτή ύστερα από μελέτες αναφορικά με ένα διανυσματικό σύστημα Γεωμετρίας, τη λεγόμενη “Ενεργητική – Συνεργητική Γεωμετρία” (Synergetics) που βασίζεται στο “τετράεδρο” επειδή ως σχήμα παρέχει τη μέγιστη δύναμη με την ελάχιστη δομή.
Εφαρμόζοντας την παραπάνω θεωρία, σχεδίασε ένα κτίριο, το οποίο μπορούσε να αντέχει το βάρος του χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε τη σημασία αυτής του της ανακάλυψης και τον προσέλαβε για να εφαρμόσει και να κατασκευάσει τέτοιους θόλους για το Στρατό. Μέσα σε λίγα χρόνια, υπήρχαν χιλιάδες από αυτούς τους θόλους σε όλο τον κόσμο.
ν

Πόλεις που πλέουν στον αέρα. Image: Supplied
ν

ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. Μια άλλη σύλληψη του Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ είναι σφαιρικές πόλεις που πετούν ανάμεσα στα σύννεφα σαν αερόστατα. Το σχέδιο ονομάζεται “Σύννεφο Εννέα” και αφορά τη δημιουργία εναέριων ενδιαιτημάτων μέσα στα οποία θα κατοικούν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, καθώς καθένα από αυτά θα έχει έκταση αρκετών μιλίων. Οι κατασκευές θα αποτελούνται από πολυαιθυλένιο, μια ιδιαίτερα εύκαμπτη, θερμοπλαστική αλλά και χαμηλού βάρους συνθετική ρητίνη. Αν και τέτοιες ιδέες είναι μάλλον ανέφικτες, εξερευνούν τα όρια της συμβατικής αρχιτεκτονικής σκέψης.
ν

Μια από τις δίδυμες πυραμίδες του Οργανισμού Τάιρελ. Image: Supplied
ν

ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ. Στην περίφημη ταινία Blade Runner, υπερκατασκευές όπως τα εν είδη κλιμακωτής πυραμίδας κτίρια Τάιρελ δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό. Η παλιά πόλη έχει καλυφθεί από στρώματα νεότερων κτιρίων, που κυριαρχούν στο περιβάλλον με τον τεράστιο όγκο τους. Τα κτίρια αυτά είναι αυτόνομες πόλεις και η κατανομή του πληθυσμού ιεραρχική: στα ανώτερα επίπεδα μένουν οι διοικούντες, ενώ στα κατώτερα ο λαός.

 

Μέρος β΄: Ουτοπικά οράματα >

 


1 2 3

Translate this post